Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

DORS/CLUC 2022: Konferencija o open source tehnologijama

Split Tech City

Split Tech City

10.05.2022.

Drago nam je najaviti ti još jednu odličnu svibanjsku konferenciju. Ne održava se u Splitu, ali ubrzo ćemo putem svog LinkedIn profila poklanjati ulaznice. 😉

DORS/CLUC konferencija

Riječ je o 27. izdanju konferencije DORS/CLUC 2022 (Dani otvorenih računarskih sustava/Croatian Linux Users’ Conference), koje će se održati 19. i 20. svibnja 2022. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

DORS/CLUC konferencija, u organizaciji dviju neprofitnih udruga, HrOpen i HULK, uz potporu sponzora, najveća je i najdugovječnija regionalna konferencija o slobodnom i otvorenom softveru te operacijskom sustavu Linux.

Konferencija je posvećena developerskim i sistem-administratorskim temama, s fokusom na slobodne i otvorene tehnologije, otvoreni kod, otvorene norme i otvorene operacijske sustave.

Sloboda tehnologija

Postojanje slobodnog koda mnogim tvrtkama omogućuje brz i povoljan razvoj novih inovativnih proizvoda.

Važnost otvorenih tehnologija prepoznala je i Europska komisija, koja kroz svoju strategiju Open Source Software Strategy 2020-2023 koristi i promiče dijeljenje i ponovnu upotrebu softverskih rješenja, znanja i stručnosti te postavlja viziju za poticanje i iskorištavanje transformativne, inovativne i inkluzivne moći otvorenog koda, njegovih načela i razvojnih praksi.

Cilj konferencije je teme slobodnog i otvorenog softvera, kao i primjene istog, približiti poslovnom svijetu, zbližiti programere i sistem-administratore, ali i istaknuti važnost slobode tehnologija u modernom digitalnom društvu.

Predavači

U proteklih 26 godina održavanja konferencije, konferenciju DORS/CLUC posjetila su mnoga svjetska imena industrije, brojni predavači i gosti iz Hrvatske, susjednih zemalja, ali i iz Nizozemske, Italije, Njemačke, Austrije, Francuske, Bugarske i iz SAD-a.

Ovogodišnji glavni predavači su Italo Vignoli, jedan od osnivača The Document Foundation i LibreOffice projekta; Nancy Beers, osnivačica Happy Game Changers; Douglas DeMaio, manager openSUSE projekta i Brenno de Winter, glavni službenik za sigurnost i privatnost u nizozemskom Ministarstvu zdravstva, socijalne skrbi i sporta.

Izvrsna prilika za networking

Konferencija svake godine ugosti oko 15 izlagača i 500-tinjak sudionika, a budući da se prenosi uživo na online platformi, broji oko 3000 online posjetitelja i više od 30 000 pregleda.

Konferenciju posjećuju programeri, sistem-administratori, softver i hardver inženjeri, freelanceri, vlasnici manjih i srednjih IT tvrtki, studenti, korisnici Linuxa i otvorenog i slobodnog softvera, ali i svi oni koji žele saznati više o prednostima i vrijednosti otvorenih tehnologija.

Detaljnije informacije o konferenciji nalaze se na službenoj web stranici, a ulaznice su dostupne ovdje.

Fotografije: DORS/CLUC konferencija

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Povezane novosti