10 događaja ovaj mjesec koje morate posjetiti

U svibnju nas očekuje pregršt meetupa, predavanja, radionica i konferencija. Zaista možemo primijetiti da je svibanj sasvim slučajno postao mjesec tehnologije u Splitu. Imamo neke nove meetupe, i neke stare. Na rasporedu su dobro poznate konferencije, ali i jedna nova. Pa krenimo redom.

WeMove Meetup

WeMove Meetup je novi, potpuno drugačiji, rekreacijski meetup koji obuhvaća vježbanje jednom tjedno s profesionalnim trenerom. Svaki trening održava se u prirodnom okruženju, na čistom zraku, te u ranim jutarnjim satima, prije početka radnoga dana. Uspješno je održano već nekoliko meetupa, a sljedeći na redu je već sutra, 4. svibnja, od 7 sati ujutro, na Marjanu. Dođite i započnite aktivno i zdravo radni dan.

Women in Tech Meetup Split

Prvi Women in Tech Meetup održat će se u petak, 4. svibnja, u WiP Coworking prostoru na Žnjanu. Cilj meetupa je povezivati žene u tehnologiji, ali i usmjeravati djevojke prema iznimno traženim tehnološkim zanimanjima. Women in Tech Meetup dio je većeg projekta Split Tech Cityja i ICT županije, koji za cilj ima popularizaciju tehnoloških zanimanja kod ženske populacije. Meetup je neformalnog karaktera, a očekuje vas druženje, upoznavanje drugih žena u tehnologiji, razmjena iskustava i savjeta.

Tinel Meetup

10. svibnja na rasporedu je 12. Tinel Meetup, u HQ Locastic, od 19 sati. Ovaj Tinel ugostit će Ivana Bildija, jednog od važnijih regionalnih stručnjaka kad je riječ o digitalnom marketingu i Facebook oglašavanju. Njegovo predavanje o oglašavanju  na najvećoj društvenoj mreži odličan je početak da krenete učiti o tehnikama oglašavanja na Facebooku. Ali, ako želite znati puno, puno više, točnije kreirati kampanje, doprijeti do vaše ciljne javnosti, te koristiti društvene mreže kao kanale prodaje, možete se prijaviti na naprednu radionicu koja se održava dva dana kasnije. S obzirom na to da je radionica napredna, Tinelovci su vam pripremili video materijal koji pokriva osnove digitalnog oglašavanja. Sve detalje o radionici možete pogledati ovdje. U svakom slučaju, danas oglašavanja nema bez oglašavanja na Facebooku, zato ovaj Tinel ne smijete propustiti.

DUMP Days 2018.

Treću godinu zaredom održava se konferencija DUMP Days, u organizaciji Udruge mladih programera – DUMP. Desetak članova već preko osam mjeseci aktivno sudjeluje u organizaciji konferencije. Kako DUMP-ovci naglašavaju glavni cilj konferencije je približavanje studenata poslodavcima i obrnuto. Dakle, povezivanje akademske zajednice i poslodavaca. U dva dana, 11. i 12.5., održat će se 16 predavanja i dvije panel rasprave. Posjetitelji će sve što nauče na predavanjima imati priliku iskusiti na radionicama. To je princip po kojem djeluju i ostale aktivnosti DUMP-ovaca, kao što su ciklusi predavanja o osnovama web developmenta. Teme ovogodišnjih DUMP Daysa su raznolike, od developerskih, preko dizajnerskih, do tehnoloških. Tako ćete imati priliku slušati o mobilnom webu, dizajniranju vizualnog jezika, freelancingu, umjetnoj inteligenciji, Rimčevom C_Two, ali i zapošljavanju u IT sektoru i kakvo je to radno vrijeme programera.

Zaključak organizatora i sponzora jest da se lokalni sektor razvija progresivno, te mlade treba nastojati zadržati ovdje, a upravo su DUMP Days jedan od koraka prema tom cilju. Srednjoškolci i studenti su ti koji će nastaviti “nositi” lokalne tvrtke ili imati vlastite u budućnosti, kazao nam je Mario Frančešević, iz tvrtke SeekandHit, koja je jedan od sponzora DUMP Days.

Open Coffee Split Meetup

Open Coffee Meetup smo prestali brojati od kad je prešao brojku sto. 112. po redu na rasporedu je 11. svibnja, u WiP Coworkingu na Žnjanu, od 18 sati. Kao i uvijek očekuje vas neformalno druženje, upoznavanje novih ljudi, razmjena iskustava i ideja.

QA Meetup Split

Treći QA Meetup zakazan je za 15. svibnja u WiP Coworking prostoru na Žnjanu, od 18 sati. U goste dolazi Zoran Bubrić da bi objasnio sve što trebate znati o ISTQB certifikaciji. ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) je certifikacijska shema za softverska testiranja. U neformalnom dijelu u planu je kutak za nastavak razgovora o automatizaciji. “Domaćin” ovog kutka bit će Ivan Tadin, a ideja je dati prostora svima koje žele raspraviti, pitati i prokomentirati stvari vezane uz automatizaciju s ljudima upućenima u temu.

QA-ovci su najavili i promjene u konceptu nadolazećih QA meetupu, koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Svoj dolazak na treći QA meetup možete prijaviti ovdje.

Battle4Split 2018.

Kvalifikacijski turnir za Battle4Split počeo je već u ožujku. O ovome regionalnom eSport natjecanju već smo pisali, a cijeli članak možete pročitati ovdje. Od 18. do 20.5., na FESB-u se održava završnica u najpopularnijim računalnim igrama, GS:GO i League of Legends, a od 25. do 27.5., u Mall of Split, održat će se FIFA 18 natjecanje, što je zapravo ovogodišnja novost. Zahvaljujući potpori ICT županije, održat će se i natjecanje u FIFA 18 u kojem će sudjelovati lokalne IT tvrtke, a koje će biti humanitarnog karaktera, te izložba lokalnih projekata, startupa i znanstvenih postignuća na području inovacija, tehnologije i IT-a.

ProductTank Meetup Split

ProductTank Split ovaj mjesec slavi World Product Day, 23. svibnja, u Wip Coworkingu. Tako je Split došao na kartu kao jedan od 87 gradova diljem svijeta u kojima će se održavati ovakvi događaji povodom World Product Day. Specijalni gosti predavači ovog događaja su Maja Ljubičić iz Philip Morris International i Helena Libernjak iz Atosa.

A samo tjedan dana iza, 30. svibnja, na ProductTank Meetupu, imat ćemo nevjerojatnu priliku naučiti nešto od Marca Abrahama, globalnog ProductTank koordinatora. Tema predavanja je “Product Manager is Your Best Friend”. Više o ova dva događaja možete pogledati ovdje.

VR/AR Summit SplitX

Po prvi put u Splitu, od 25. do 27. svibnja, održava se VR/AR Summit SplitX. Možda ono što je očito fascinantno samo po sebi jest to što se summit o virtualnoj stvarnosti kao tehnologiji budućnosti održava u gradu s ogromnom povijesnom i kulturnom tradicijom dugom više od 1700 godina.

Među potvrđenim predavačima prvog SplitX VR/AR summita su ključni stručnjaci i pioniri industrije, iz NVidije, Realities i QuarkVR. Organizator, Armando Matijević, ovaj događaj opisuje kao “trodnevni summit u opuštenom dalmatinskoj atmosferi a ciljem produktivnog workcationa”. Važno je napomenuti da je konferenciji moguće prisustvovati samo uz pozivnicu, a ovdje možete pronaći formular za prijavu.

Shift 2018.

Ne treba posebno naglašavati kako je SHIFT najveća IT konferencija u jugoistočnoj Europi, te kako SHIFT-ovci znaju svoj posao već sedmu godinu zaredom. I ove godine, u prelijepom Splitu, SHIFT će u dva dana, 31.5. i 1.6., okupiti domaće i svjetske IT face. Dolaze nam stručnjaci iz Amazona, Microsofta, GitHuba, a uz standardne teme vezane uz web i mobilni development, pričat će i o najaktualnijim IT temama, kako što su umjetna inteligencija, blockchain i decentralizirane aplikacije.

 

Pratite Split Tech City kalendar i budite u toku sa svim relevantnim događanjima u Splitu. Već održana predavanja, meetupe, radionice možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.