Djevojke i žene u ICT-u, sretan vam vaš dan!

Jeste li znali da se danas obilježava Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u?

Ne zato što iste prevladavaju u tom sektoru i zato što se njihov doprinos iznimno cijeni, naravno, već zbog toga kako bi ih se, s obzirom na to da su i dalje podzastupljene u ovom području, potaknulo na ulazak u svijet informacijsko komunikacijskih tehnologija.

Kako osnažiti djevojke i žene u ICT-u?

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je u Europskoj uniji 2016. godine samo 16.7% žena bilo zaposleno u ICT sektoru, nije čudo što se „izmislio“ i ovakav „međunarodni dan“. Danas se tim povodom diljem svijeta organiziraju brojni događaji, pod zajedničkim nazivom Girls in ICT Day, s ciljem poticanja djevojaka i žena da se bave onim što žele i da se promijeni generalno mišljenje kako je ICT dominantno muška industrija.

Kako bi proslavili Međunarodni dan djevojaka u ICT-u, Ured UN-a u Ženevi sa suradnicima je pokušao doći do odgovora o poduzimanju konkretnih mjera za osnaživanje žena i djevojaka u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija, i to okupivši osmero uglednih ICT stručnjaka koji su iznijeli svoja razmišljanja i priče o uspjehu.

Okupljeni su se usredotočili na četiri ključna pitanja:

Što muškarci mogu učiniti kako bi svijet tehnologije postao bolji za žene?

Što mogu učiniti žene u ICT sektoru?

Kako tehnološke tvrtke mogu učiniti promjenu?

Koja je uloga profesora i roditelja?

Odgovori panelistica i panelista pružili su djelotvorne i promišljene načine rješavanja nejednakosti koje trenutno postoje.

Što muškarci mogu učiniti kako bi svijet tehnologije postao bolji za žene?

Kada dizajnirate softver, dizajnirate ga na određeni način“, kaže Morgan Rivière, istraživački inženjer koji radi na umjetnoj inteligenciji na Facebooku. „Većinu tehnologija razvijaju muškarci, za muškarce. Situacija postaje sve bolja, ali ima mnogo prostora za poboljšanje.

Razmislite o vlastitim predrasudama i vlastitim rodnim ulogama“, savjetovala je muškim kolegama dr. Barbara Ondrisek, programerka i suosnivačica Women And Code, neprofitne JavaScript grupe za učenje za žene u Beču.

Kako bi prevladala predrasude, predložila je muškarcima da “čitaju knjige i gledaju filmove koje su stvorili žene” te da saznaju više o doprinosima ICT-u od strane žena kao što su Grace Hopper, Evelyn Berezin i trenutno vodeća žena u tehnologiji, Susan Wojcicki.

Razdvajanje rodnih uloga i dijeljenje dužnosti u skrbi za djecu još su jedan način rješavanja neravnoteže, složili su se stručnjaci.

Što mogu učiniti žene u ICT sektoru?

Potrebno nam je da žene imaju pristup informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, da budu osposobljene postati poduzetnice i da imaju priliku voditi“, rekla je dr. Hanane Naciri, inženjerka radiokomunikacija IT odjela Ujedinjenih naroda.

Govorila je o tome kako mentorske mreže čine razliku u svijetu tehnologije i kako događaji kao što je „Girls in ICT Day“ utječu na živote tisuća djevojaka širom svijeta.

Impresivna je brojka od 357.000 djevojaka i mladih žena koje su već sudjelovale u više od 11 100 događaja kojima se Dan međunarodnih djevojaka u ICT-u obilježio u 171 zemlji širom svijeta.

Kada djevojke vide žene u ICT sektoru i kada uče od njih, to je vrlo važno”, istaknula je dr. Naciri. “Praktično iskustvo i uzori su važni!

Mentorstvo je odličan način za pomoći ženama da preuzmu vodeću ulogu u svom području. Flora Barriele iz Geek Girls Carrots istaknula je potrebu da se podupru i priznaju izvanredne žene: „To je više od mentorstva. Doprite do ljudi koje poznajete i recite im: Znam da ova žena radi nevjerojatan posao, trebali biste ju uzeti u obzir za posao ili napredovanje!

Kako tehnološke tvrtke i konferencije mogu napraviti promjene?

Okupljeni stručnjaci složili su se da postoji potreba za razumijevanjem prepreka koje sprječavaju žene da sudjeluju kao predavačice na panelima ili prisustvuju tehnološkim konferencijama.

Natacha Gajdoczki iz organizacije „Žene u digitalnoj Švicarskoj“ istaknula je problem nedostatka mogućnosti za čuvanje djece, opisavši kako je otvorena priroda njihovih susreta osigurala prijateljski i siguran prostor koji podržava žene. „Možete donijeti bebu ako ne možete pronaći dadilju. Možete čak dovesti i psa”, objasnila je.

 

Koja je uloga profesora i roditelja?

Početak je ključan“, rekla je Hannah Short iz CERN-ove zajednice Žene u tehnologiji (WiT). Govorila je o razlikama između male djece koja su bila izložena tehnologiji u ranoj dobi i one koja nisu. „Nastavnici i roditelji su oni koji mogu potaknuti promjene“, rekla je. “Borite se protiv stereotipa na svim razinama. Ne radi se samo o tehnološkim igračkama za djevojčice. Bilo bi sjajno vidjeti više ravnoteže na svakoj razini”, kaže Short.

Dr. Ondrisek se složila. “Otkrijte djeci igračke i literaturu koja nije rodno uvjetovana“, savjetovala je. “Pitajte djevojke iz svojih obitelji jesu li razmotrile posao u ICT-u!

Što Split Tech City može učiniti?

I mi želimo da se što više djevojaka odluči za ulazak u dinamičan svijet tehnologije, stoga smo prošle godine, u suradnji s ICT županijom, i pokrenuli meetup pod nazivom „Women in tech“.

Cilj ovoga meetupa je popularizacija tehnoloških zanimanja među ženskom populacijom, usmjeravanje djevojaka prema tehnološkim zanimanjima te povezivanje već zaposlenih žena u tehnološkom sektoru.


Vodili smo se pretpostavkom da će se mlade djevojke i žene prije odlučiti prisustvovati nekom događaju ako su okružene drugim djevojkama i ženama. Važno im je ponuditi uzore među drugim ženama u tehnološkom sektoru jer su strah, nesigurnost i nedostatak konkretnih informacija zapravo najveće prepreke.

Mi vrijedno pripremamo sljedeće meetupe, ali i druge događaje kojima ćemo, nadamo se, ohrabriti djevojke, ali i mlade općenito, za prihvaćanje izazova koje donose IT svijet i poduzetništvo.

Pratite nas kako biste na vrijeme saznali sve korisne informacije 😉

I za kraj – svim djevojkama i ženama u ICT-u čestitamo njihov dan! 🙂

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.