Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Culture Hub Croatia: Inspiracija, kreativnost i razvoj kroz kulturu

Paula Srdanović

Paula Srdanović

08.08.2023.

Culture Hub Croatia platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu, službeno je osnovana u siječnju 2017. godine s glavnim ciljem umrežavanja na lokalnom i međunarodnom nivou, kao i prijenosa znanja iz ostatka Europe, promoviranja umjetničke prakse i stvaranja prilike za učenje i kreativnost u lokalnoj zajednici.

Organsko razvijanje prijeko potrebnog kreativnog hub-a

Sve tri osnivačice CHC-a – Marina Batinić, Jasmina Šarić i Kristina Tešija – kroz prethodna iskustva u inozemstvu imale su priliku inspirirati se postojećim društvenim i kulturnim centrima te učiti na primjerima njihovih uspješnih modela djelovanja.

Nakon završenih studija i prvih profesionalnih iskustava odlučile su pokušati izgraditi zajednicu – oko ideje o stvaranju kreativnog hub-a, te kroz brojne eksperimente i osluškivanje potreba, organski razvijati koncept budućeg prostora u Splitu. 

„Bile smo slobodne djelovati na čitavom području Hrvatske, nomadski, provodeći aktivnosti i programe u partnerstvu s ostalim organizacijama i institucijama. Višegodišnji period nam je ujedno i poslužio za izgradnju zajednice, razumijevanje potreba i daljnje usavršavanje početne ideje“, rekle su nam same osnivačice udruge.

Praznine – pun pogodak!

„Kao jednu od naših najznačajnijih inicijativa, istaknule bismo projekt ‘Praznine’, koji smo od 2020. – 2022. provodile u povijesnoj jezgri Splita, a u 2022. i u Dubrovniku, prenamjenjujući zatvorene prostore turističke namjene tijekom zimskog perioda – otvarajući ih umjetnicima, kreativcima te samim građanima. Na taj način smo se dotakli problematike rastućeg masovnog turizma, manjka prostora za kulturu i civilno društvo, te potrebu za kvalitetnim kulturnim sadržajima za lokalnu zajednicu.“

U isto vrijeme, timski su testirale koncept kreativnog hub-a na nivou grada – radionice, coworking, izložbe, otvorene studije za umjetnike i program “Posvoji prostor” prilikom kojeg su primale programske prijedloge.

Napokon – Prostor!

Danas, u kreativnom hub-u Prostor, kojim udruga upravlja od srpnja 2021. godine, moguće je pronaći iste funkcije u koje i dalje aktivno uključuju publiku, suradnike i potiču na participativnost.

Prostor se nalazi u zgradi “Kineski zid”, u Plančićevoj 2, u jednoj od najvećih stambenih zgrada u Splitu.

„Činjenica da smo u prizemlju takve stambene jedinice uvelike oblikuje način našeg rada – želimo razvijati program imajući u vidu i potrebe naših neposrednih susjeda, ali i naravno općenito svih stanovnika pa i posjetitelja Splita.”

Ako ti treba besplatan prostor, Posvoji Prostor!

U Prostoru možeš pronaći niz događanja koja se organiziraju na tjednoj bazi – od radionica za djecu i odrasle, do predavanja, izložbi, meetup-ova i niza aktivnosti kroz program “Posvoji Prostor”.

Poziv za prijedlog aktivnosti u sklopu programa objavljuje se svake godine u veljači, otvoren je za sve udruge, kolektive, umjetnike i građane koji žele neku od svojih aktivnosti besplatno organizirati u Prostoru – uz uvjet da su aktivnosti također besplatne za javnost te da su poželjno participativnog karaktera

Neke od najposjećenijih aktivnosti u sklopu tog programa do sada su bile “Radio u kvartu” – u organizaciji community radija KLFM, radionica „Mindfulnessa“ i „Lončarstva“ udruge “Terrum”, predavanja i izložbe korisnika Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” itd.

Vaš novi coworking ili umjetnički paviljon

S obzirom na to da je udruga smještena u privatnom unajmljenom prostoru – članice razvijaju i vlastite gospodarske djelatnosti kako bi uz javne izvore financiranja, bili u mogućnosti barem djelomično postići samoodrživost udruge.

Tako uz navedene programe, nude svoj radni prostor kao coworking – lokalnim korisnicima, digitalnim nomadima te strancima s privremenom adresom u Splitu. Bitno je istaknuti da se do sada navedeni projekt pokazao jako uspješnim.

Iako nisu standardni coworking (u smislu klasične uredske atmosfere) – određeni dio osoba koje rade online, cijene upravo kreativnu dinamiku i mogućnost povezivanja s lokalnom kreativnom zajednicom, kao i sudjelovanja u aktivnostima udruge. Tako se neki od njih nakon posla priključe otvorenju izložbe ili radionici keramike. 

„Posebnost Prostora koju bismo istaknule je i rezidencija za umjetnike u kojoj kontinuirano ugošćujemo umjetnike iz Hrvatske i inozemstva. Uz smještaj, gosti dobivaju i radni prostor te imaju mogućnosti povezati se s ostalim našim članovima i predstaviti se publici kroz neformalne formate. Do sada smo ugostili na desetke umjetnica i umjetnika, a poziv za rezidenciju kontinuirano je otvoren i može se naći na našoj web stranici.“ 

Kako dobra priča kroji okolinu za budućnost

„Jedan od zanimljivijih trenutaka koje možemo istaknuti je rad umjetnika Željka Beljana u blizini Prostora, a radilo se o umjetničkoj intervenciji na branci igrališta, čiji dovršetak smo inaugurirali zajedničkom utakmicom. Pri tome su se utakmici uz umjetnika pridružili neki od naših coworkera, članova, volontera, stalnih posjetitelja pa i djeca iz susjedstva.“ 

Ovo je zasigurno odličan primjer koncepta rada i načina na koji udruga želi razvijati svoje projekte i programe i djelovati u lokalnoj zajednici. 

Svake godine se definiraju programske linije, kroz koje se nastoji adresirati neke od aktualnih tema na lokalnoj te globalnoj razini – u okviru tih tema definiraju se izložbeni, edukativni i diskurzivni programi, a najbolji način za podržati udrugu je posjećivanje i uključivanje u navedene programe.

Također, provodi se nekoliko partnerskih projekata na europskoj razini – koji omogućuju dijeljenje znanja te učenje od drugih.  

Ciljevi i misaone teze za kraj

„Trudimo se da naša organizacija ostane nehijerarhijski posložena – trenutno imamo petero zaposlenih i nekoliko članova suradnika. Nastavljamo se educirati, posebice u područjima kulturnog menadžmenta, a često za naše članove organiziramo i posebne aktivnosti – sudjelovanje u kreativnim radionicama u Prostoru ili pak zajednički ručkovi te neformalna druženja. Što se tiče team building aktivnosti, trudimo se svakodnevno implementirati pristup kojim gradimo povezanost između naših članova, a tako i našu zajednicu. Budućnost tj. razvoj našeg kreativnog hub-a, uz kontinuiranost rada u ovom urbanom, vidimo i u ruralnim dijelovima Hrvatske koje želimo istražiti i u kojima želimo eksperimentirati, dopuštajući da se i ta ideja razvija organski i oblikuje participativno.

Više informacija pronađi na hr.chc-prostor.com te na njihovim Facebook i Instagram profilima!

Fotografije: Kartolina / Culture Hub Croatia

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti