Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

BlockSplit 3 konferencija utvrdila Split kao regionalno središte IT industrije

Split Tech City

Split Tech City

27.05.2022.

BlockSplit 3, međunarodna konferencija za blockchain tehnologiju i razvoj, zasjala je u našem gradu tijekom dva konferencijska dana, održana 24. i 25. svibnja.

Predavači i posjetitelji iz cijelog svijeta

Organizacijski tim BlockSplita pripremio je vrlo zanimljiv cjelotjedni program; cjelodnevne radionice započele su u ponedjeljak, nakon čega su uslijedila dva konferencijska i sajamska dana, i to u kombinaciji s dodatnim popratnim događanjima, poput meetupa, partyja, jedrenja itd.

Na konferenciju su stigla mnoga poznata imena svjetske blockchain scene: predavači i panelisti BlockSplita dio su impresivne grupe vrhunskih stručnjaka za blockchain, DeFi, NFT, DAO i slične protokole.

Posjetitelji su također dolazili iz cijelog svijeta i, ako je energija koja se mogla osjetiti među njima bila ikakav pokazatelj, odlično su se proveli u Splitu i na BlockSplitu!

Od edukativnog sadržaja do partyja koji se (ne) pamte 🙂

Inače, sam cilj konferencije je okupiti blockchain startupe, programere, istraživače, investitore, trgovce, dizajnere i sve ostale zainteresirane za blockchain tehnologiju.

A upravo je to BlockSplit i ostvario svim svojim edukativnim sadržajima i sajmom, kao i dobrom hranom i finom kavom koje su davale dodatnu energiju networkingu i zanimljivim razgovorima.

A ne smijemo zaboraviti spomenuti ni večernje zabave koje su bile toliko dobre da ih je bilo vrlo, vrlo teško napustiti! 😉

Trenuci za pamćenje

Da bismo saznali kako je BlockSplit izgledao iz perspektive posjetitelja, zamolili smo Danielu Perin i Nikolu Grgića da podijele s nama svoje dojmove.

​​Daniela za sebe kaže da je “simpatizerka web3 i blockchaina”, a s nama je podijelila trenutke koje su joj najviše ostali u pamćenju:

“Nakon što su Antonio Perić-Mažar i Vlado Hrdalo zaželjeli dobrodošlicu, krenulo se s predavanjima o NFT-u, web3, DAO-u te DeFi-u. Mislav Javor je predavanjem ‘Building bridges: Connecting web2 services with blockchain data’ upozorio kako prosječni čovjek još nije spreman za prihvatiti i razumjeti web3 aplikacije u praksi. Kaan Uzdogan, developer projekta Sourcify, objasnio je nekoliko koraka kako dati korisnicima što razumljiviji sadržaj na korisničkom sučelju kad se transakcije potpisuju. Nikola Vuković je u svojoj prezentaciji ‘Constructing DeFi Automation – Behind the scenes’ odlično pojasnio DeFi slušateljima, od samog nastanka sve do budućih očekivanja. Puno se pričalo o web 3 mogućnostima, od tokena, DeFi i ReFi do DApps, DAO i NFT. Trenutni problemi su velike provizije, visoka potrošnja enegije, dosta scamova i rugpulla, kopiranje NFT-a… Usmjerenost događaja je bila na potencijalu cijele blockchain tehnologije.”

Izvrsna konferencija na prekrasnoj lokaciji

Nikola Grgić je nositelj predmeta Kriptovalute na studiju Računarstva na Odjelu za stručne studije u Splitu. Mi smo ostali oduševljeni činjenicom što se na Kopilici podučavaju Kriptovalute, a Nikola je bio oduševljen konferencijom!

“Nove tehnologije i novi koncepti u svijetu kriptovaluta pojavljuju se gotovo svakodnevno, a konferencija Blocksplit 3 je bila izvrsna prilika da se u kratkom vremenu i u ugodnoj atmosferi čuju nove ideje, sklope nova poznanstva i otvore novi vidici. Hrvatski dom je odlična lokacija za ovakve događaje i moram priznati da mi je kao ‘starom Splićaninu’, koji je mislio da je tu samo neko kazalište lutaka, ovako lijepo obnovljen objekt pravo otkriće”, kroz smijeh je priznao Nikola, dodavši: 

“Izvrsno organizirana konferencija koja će sigurno dodatno učvrstiti Split kao regionalno središte IT industrije!”

Organizatori: Umorni, ali zadovoljni!

Osim povratnih informacija posjetitelja, koje smo dobili od Daniele i Nikole, zanimalo nas je i čuti informacije “iza scene”.

Zato smo nakratko razgovarali s Tamarom Ilić-Arvan, članicom fantastičnog organizacijskog tima BlockSplita. Oni su ti koji su Splitu dali BlockSplit!

Evo što je Tamara podijelila s nama:

„Vrlo smo zadovoljni posjećenošću i povratnim informacijama koje smo dobili od posjetitelja, kao i od sponzora koji su imali svoje štandove na BlockSplit Expo. Dakle, bez obzira na to koliko smo mi iz organizacijskog tima umorni, oduševljeni smo što smo još jednu BlockSplit konferenciju pretvorili u stvarnost!”

Hoćemo još!

Za kraj želimo čestitati timu BlockSplita na još jednoj izvrsnoj konferenciji!

Prikazali su najbolje od blockchain tehnologije u kombinaciji s tipičnim splitskim stilom života. Što više tražiti?! Osim ponovne izvedbe sljedeće godine! 😉

P.S. BlockSplit energija je i dalje prisutna u Splitu do kraja ovog tjedna. EncodexBlockSplit Hackathon održat će se u The Works coworking prostoru ovog vikenda. Riječ je o vikend hackathonu koji organizira Encode u partnerstvu s BlockSplitom.

Fotografije: Ivan Gracin

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Povezane novosti