Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako podići kredit bez banke ili potpisati ugovor bez potpisa? Saznaj od ovih stručnjaka na BlockSplitu!

Split Tech City

Split Tech City

19.05.2023.

Plaćanje u trgovinama, potpisivanje ugovora, podizanje kredita ili sudjelovanje u nagradnim igrama – primjera usluga koje su nam na raspologanju, a bazirane su na blockchain tehnologiji, iz dana u dan sve je više.

Brže, isplativije i sigurnije transakcije glavni su razlog zašto se sve više ljudi odlučuje baš za usluge na blockchain umjesto za one tradicionalne.

Bez obzira na volatilnost tržišta, prošla je godina postavila novi rekord po broju i razini investicija u blockchain startupove – gotovo dvije tisuće investicija je realizirano u vrijednosti od 27 milijardi dolara.

Prema posljednjim procjenama, globalna potrošnja na blockchain rješenja sljedeće će godine porasti do 19 milijardi dolara. 

Beogradski startup Tenderly već početkom 2022., nakon godišnjeg porasta prihoda od 500 posto, osigurao si je čak 40 milijuna dolara vrijednu investiciju. Tenderly je nastao prije samo pet godina kao poduhvat četvorice inženjera i prijatelja koji su nakon godina rada u razvoju softvera odlučili adresirati svoje frustracije novim rješenjem pomoću blockchaina.

Većina vodećih blockchain kompanija, koje razvijaju decentralizirane aplikacije na Ethereum blockchainu, koriste Tenderly za održavanje aplikacija i pametnih ugovora.

Danas Tenderly provede više od 25 milijuna transakcija dnevno, a platformu su proširili s Ethereuma i na druge blockchain protokole – Avalanche, Fantom, Optimism i Arbitrum.

“Blockchain tehnologija postaje sve moćnija, no još uvijek joj nedostaje fleksibilnost i upotrebljivost koje su potrebne Web3 programerima. Inženjeri pametnih ugovora prisiljeni su razmišljati o alternativnim rješenjima za unaprijed definirane API-je, graditi složene i krhke decentralizirane aplikacije i nositi se s neprestanim uskim grlima u mreži”, objašnjava Andrej Benčić, CEO i suosnivač Tenderlyja, srebrnog sponzora ovogodišnje konferencije BlockSplit, koja će se održati 23. i 24. svibnja u Splitu.

(Osnivači Tenderlyja s lijeva na desno: Andrej Benčić, Nebojša Urošević, Bogdan Habić i  Miljan Tekić, izvor: Tenderly)

“Nastojimo Web3 programerima pružiti fleksibilnost, kontrolu i vodstvo koje im je potrebno za izgradnju inovativnih blockchain rješenja. To postižemo cjelovitom infrastrukturom koja kombinira prednosti Mainneta, testnih mreža i lokalnih čvorova, nudeći jedinstveno iskustvo dok zadovoljava potrebe pojedinačnih projekata. Na ovaj način želimo pomoći u razvoju tehnologije, osnažujući Web3 timove koji donose blockchain milijunima korisnika.”

Miljan Tekić, COO Tenderlyja, pridružit će se na startup pozornici BlockSplita i sudjelovati u panelu o financiranju Web3 startupova zajedno s još dvojicom osnivača u industriji.

Na istoj će pozornici sudionici čuti više o skaliranju kompanija, pitchiranju ideja i vođenju investicijskih sindikata, a u popodnevnim satima 10 odabranih startupova natjecat će se pred stručnim žirijem i predstavnicima regionalnih investicijskih fondova za vrijedne nagrade.

BlockSplit je ove godine pripremio i posebno iskustvo u suradnji sa svojim zlatnim sponzorima – NEAR Balkans Hubom i Tekunom.

NEAR Balkans regionalni je NEAR hub otvoren svima koji su zainteresirani učiti o, koristiti ili razvijati na NEAR Protokolu, a Tekuno je jedan od članova njihove mreže.

Kao što svakodnevno pomažu Web2 developerima da se upoznaju s i krenu razvijati rješenja na Web3, tako već po treći put ove godine omogućuju posjetiteljima tehnoloških konferencija da iskuse mogućnosti blockchain rješenja.

Tako će ove godine svi sudionici konferencije svjedočiti i prvoj NFT kolekciji svoje omiljene Web3 konferencije – BlockSplit 2023 Legacy NFT Collection, ujedno baza za veliki nagradni natječaj u kojemu će moći sudjelovati svi sudionici konferencije i osvojiti brojne vrijedne nagrade – od ulaznica za BlockSplit 2024 i limitiranog mercha do online konzultacija s NEAR Web3 stručnjakom.

(NEAR je sudjelovao i na prošlogodišnjem izdanju BlockSplita, izvor: BlockSplit)

Za sudjelovanje u natječaju, sudionici će trebati pronaći QR kodove iza kojih se kriju jedinstveni NFT-evi na različitim lokacijama, bila to predavanja i radionice ili sponzorski corneri i štandovi. Svakim skeniranim kodom, NFT koji preuzmu služit će im kao POD, proof-of-doing iliti dokaz da su uistinu posjetili tu točku konferencije. Kako bi se kandidirali za izvlačenje, sudionici moraju preuzeti barem četiri POD-a i dodati ih svom profilu. Mali hint onima koji namjeravaju sudjelovati u natječaju – nikako nemojte propustiti radionicu Andreja Šarića u utorak!

Osim sakupljanja POD-ova za nagradni natječaj, sudionici će onima na štandovima sponzora ujedno pokazati koji je brend najpopularniji na ovogodišnjem BlockSplitu.

“Cilj nam je približiti blockchain tehnologiju zajednici kroz različite aplikacije iz NEAR ekosustava, kao što je Flux Exchange koja nudi posuđivanje digitalnih sredstava bez potrebe za trećom osobom, jednostavan način da dokažete svoje vlasništvo nad svojim sredstva bez potrebe za 100 dokumenata uz Tekuno, transparentniji način provjere podrijetla proizvoda uz Autify Network i različite mogućnosti zarade za sve što radite, čak i za oglase koje vidite, uz Brave Browser, poručuju iz NEAR Balkansa.

NEAR Balkans iz dana u dan ostvaruje nove suradnje kojima na vrlo opipljiv i praktičan način i najvećem laiku omogućuju kontakt s blockchain rješenjima. Tako su ove godine nadogradili šestu sezonu popularne YouTube reality drame Videostar, čiji gledatelji sada ostvaruju posebne benefite i mogu podržati svog favorita glasujući za njih pomoću PODova na Tekuno platformi.

Svoju ulaznicu za BlockSplit možeš pronaći ovdje, a cijeli program konferencije potraži na službenim stranicama konferencije.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti