Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Uoči BlockSplit konferencije: Besplatna pizza u srijedu na Firulama!

Split Tech City

Split Tech City

21.05.2024.

Prošlo je točno 14 godina od jednog od najbizarnijih trenutaka u povijesti kripto valuta. 

U srijedu, 22. svibnja, obilježava se Bitcoin Pizza Day, dan kada je Laszlo Hanyecz, programer iz Floride, obavio prvu dokumentiranu kupovinu Bitcoinom, potrošivši nevjerojatnih 10 tisuća Bitcoina na dvije pizze!

Vratimo se u 2010. godinu. 

Bitcoin je bio novost, revolucionarna tehnologija koja je većini bila potpuna nepoznanica. Laszlo Hanyecz, entuzijastični programer i rani usvojitelj Bitcoina, odlučio je kupiti nešto opipljivo s tim digitalnim kovanicama. 

Objavio je ponudu na forumu Bitcoin Talk, tražeći nekog tko bi mu naručio dvije pizze u zamjenu za 10 tisuća Bitcoina. Jedan korisnik iz Engleske prihvatio je ponudu, naručio pizze i poslao ih Hanyeczu. I tako je nastao Bitcoin Pizza Day.

Danas bi ta količina Bitcoina bila vrijedna oko 270 milijuna dolara! Dobro ste pročitali – 270 milijuna dolara za dvije pizze s gljivama i paprikama.

Laszlo Hanyecz, koji je sada poznat kao “tip koji je kupio pizze za Bitcoine”, često se s osmijehom prisjeća tog dana. “Nisam očekivao da će Bitcoin postati ovo što je danas” – rekao je u jednom intervjuu, dodavši kako je samo bio gladan i htio vidjeti može li Bitcoin stvarno funkcionirati kao valuta.

Kako bi obilježili ovaj povijesni događaj, mnogi kripto entuzijasti diljem svijeta u srijedu će naručiti pizze, prisjećajući se nevjerojatne priče o Laszlu i njegovoj kupovini. Mnoge pizzerije nude posebne popuste i promocije za plaćanje Bitcoinom, a neki organiziraju i događaje s kvizovima i nagradama.

Bitcoin Pizza Day ove se godine obilježava i u Splitu.

Naime, u partnerstvu s BlockSplit-om, 4pt.O Venture Labs, Superteam Balkan, NounsDAO, Unlock Protocol i World Pizza Champions pozivaju zainteresirane na PizzaDAO-ov četvrti Global Pizza Party koji će se održati ove srijede, 22. svibnja, na splitskoj plaži Firule, s početkom u 18 sati. 

Pizza je osigurana, piće sami ponesite, a registrirati se možete, besplatno, ovdje.

Podijeli


O autoru:

Split Tech City

Split Tech City prvo je formalno udruženje splitske tehnološke zajednice, u koje su uključene tvrtke, udruge, institucije, meetupi i pojedinci.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti