Autostoperski vodič kroz karijeru

Gošća jučer održanog, dvadeset prvog po redu Women in Tech meetupa bila je Matija Nakić iz tvtke FIVE, koja nam je održala zanimljivo predavanje pod nazivom „Autostoperski vodič kroz karijeru“.

Iza Matije je trinaest godina iskustva u ICT sektoru, i to u različitim ulogama.

Po struci je inženjerka računarstva, a danas vodi projektno-produktni tim u FIVE-u koji isporučuje digitalne produkte i strategiju za neke od najboljih američkih tvrtki. Dio je i Farseer tima – perspektivnog startupa koji gradi cloud softver za poslovno planiranje i izvještavanje.

Prema Matijinim riječima, njezin CV je bipolaran. 🙂

Od sistem inženjerke, preko voditeljice B2B prodaje, pa senior management rola u nekim od najboljih hrvatskih IT firmi, do osnivačice i direktorice fintech startupa – nakupilo se promašaja i pogodaka.

“Zanimljivost tehnologije je u tome što ne postoji samo jedan put, tehnologija pruža puno prilika, sve je dostupno i ništa nije nemoguće”.

U samom uvodu Matija je istaknula kako joj je zapravo vrlo neobično davati savjete s obzirom da na sebe još uvijek gleda kao na nedovršen proizvod, međutim kroz svoju bogatu karijeru sakupila je univerzalne principe za uspjeh za koje bi voljela da ih je netko njoj prepričao na samim počecima.

Women in tech meetup Split: Matija Nakić (FIVE)

Women in tech meetup Split: Matija Nakić (FIVE)

Objavljuje Split Tech City u Ponedjeljak, 31. kolovoza 2020.

Žene u tehnologiji

U prvom dijelu predavanja Matija se referirala na broj žena zaposlenih u tehnologiji. Tehnologija je jedna od rijetkih grana industrije u kojoj broj žena pada zadnjih 40 godina te i dalje predstavlja dominantno mušku sferu s manjkom žena zaposlenih na rukovodećim pozicijama.

Matija kaže kako je u svojim 20-im godinama bila egoist, a u 30-ima feminist, pritom naglašavajući kako je feminizam uvjerenje u kojem se smatra da muškarci i žene mogu biti ravnopravni u svemu.

Definicija uspjeha i uspješne karijere

U drugom dijelu predavanja postavilo se pitanje što je to uopće uspješna karijera. Matija kaže kako joj nikada nije bio cilj biti uspješna već voljeti ono što radi ili barem raditi ono što voli. 🙂 Uspjeh je ionako subjektivan pojam koji za svakoga pojedinca ima različito značenje.

Jedno od pitanja koje si moramo postaviti analizirajući sebe jest:

“Da li bi me osoba koju cijenim zaposlila u svojoj novoj firmi?”

Osoba koju cijenite ne mora nužno biti vaš šef, isto tako može biti i kolega, međutim ukoliko u firmi nemate nikoga koga cijenite – promijenite firmu!

Za Matiju je uspjeh doći u fazu u kojoj posao smatra produžetkom sebe.

Komunikacija, komunikacija i još malo komunikacije

Naglasila je važnost komunikacije, rušeći predrasudu da u IT sektoru komunikacija nije potrebna – itekako je, kako s nadređenima, tako i s kolegama i na kraju klijentima. Vrlo je važno staviti se u korisnikove cipele te pružiti kvalitetno rješenje.

Također nužno je razgovarati o vlastitoj karijeri, proaktivno tražiti feedback od svih – nadređenih, kolega, prijatelja, mame…

Neki od savjeta koje je Matija prikupila i odlučila podijeliti s nama, kako bi nam olakšala opstanak u poslovnom svijetu, su sljedeći:

 • Napravite viziju sebe i jasne korake kako do tamo doći,
 • Uvijek budite učenik – učenje nikada ne prestaje, uvijek je potrebno nadograditi znanje.
 • Budite znatiželjni i ne sramite se pitati – da bi postali pametni moramo puno puta ispasti glupi.
 • Nemojte biti negativni – svi su svjesni onoga što ne valja, nema potrebe to isticati, umjesto neprekidnog osvrtanja na ono što ne valja radije ponudite rješenje.
 • Svakodnevno izazivajte sami sebi – to je jedini način za rast razvoj i učenje.
 • Izađite iz komforne zone – nitko ne voli plivati u nepoznatim vodama, ali to je jedini način za uspjeh.
 • Naučite govoriti NE,
 • Nađite mentora/mentoricu, odnosno osobu kojoj se možete povjeriti i koja će vas usmjeriti
 • Javljajte se dobrovoljno za projekte,
 • Bilo kakva praksa je nevjerojatno korisna – ovo se posebice odnosi na studente, s obzirom da fakultet pruža teoretsko znanje a pravo učenje počinje tek nakon završetka istog.
 • Za uspjeh su najbitniji ljudi – komunicirajte, stvarajte kontakte, surađujte.
 • Naučite primiti kritiku, ali i pohvalu.
Keep It Simple Stupid

Matija kaže kako je dugo vremena mislila da komplicirano znači pametno, međutim na svojoj koži je iskusila kako je zapravo jednostavnost ključ uspjeha i odraz inteligencije, ali i da je emocionalna inteligencija važnija od IQ-a.

“Ukoliko nešto ne možeš objasniti djetetu onda to ne razumiješ dovoljno.”

Ili baki, svejedno…

Tko ne riskira ne profitira

I za kraj, Matija kaže kako se rizik uvijek isplati i u karijeri i u životu.

 

Sve znanje svijeta nam je danas dostupno, a svaki zajeb rješiv. Nismo neurokirurzi. 🙂

Zahvaljujemo Matiji na zanimljivom predavanju i korisnim savjetima, a hvala i tvrtki Extension Engine na sponzorstvu!

Podijeli

O autoru

Tina Tomičić

Ljubiteljica pisane riječi i kreativka koja sve svoje misli stavlja na papir. U skladu s tim, rijetko ćete me vidjeti bez rokovnika. Život mi je neiscrpno vrelo inspiracije, a njegova nepredvidivost jak motiv za isti. Iako više volim knjige oduvijek živim u svom filmu. :) Najdraži citat mi je: "Samo ludi i usamljeni si mogu priuštiti da budu ono što jesu. Usamljeni jer im se nitko ne mora sviđati, a ludi jer ih nije briga!" (Bukowski)