Događanja u lipnju koja morate posjetiti

I ovoga mjeseca donosimo pregled tehnoloških događaja u Splitu koje ne smijete propustiti. Riječ je o meetupovima, svaki svog formata, teme i šarma. Pravo je vrijeme da prije ljeta naučite nešto novo i upoznate nove ljude.

ProductTank Meetup

Prvi utorak u lipnju rezerviran je za ProductTank Meetup Split. 5. lipnja, od 19 sati, u WiP Coworking na Žnjanu dolazi Stipe Kolovrat, QA inženjer iz američke tvrtke Modus Create, a tema predavanja je Quality Assurance. Kroz njegovo predavanje imat ćemo priliku doznati koji su to izazovi, situacije, rizici i potencijalni problemi s kojima se susreću mali i veliki proizvodni projekti. Samo neki od rizika o kojima će Stipe pričati su nerealni rokovi, opravdanost investicije u QA, zahtjevi potrebni za pisanje kriterija, percepcija bugova i slično. Predavanje će biti s naglaskom na različite situacije i kako ih spriječiti iz perspektive cijelog projektnog tima. ProductTank zajednica u Splitu u posljednjih je mjesec dana organizirala čak tri meetupu, i najavljuju puno dobrog sadržaja i ubuduće. Svoj dolazak na ovaj meetup možete potvrditi ovdje.

Unreal Engine 4

Nakon kratke stanke Unreal Engine 4 Meetup ponovno je na splitskoj tehnološkoj sceni, i to već sutra, 6. lipnja, od 18 sati, na FESB-u. U međuvremenu su organizirali druženje Unreal Engine developera za vrijeme Reboot Develop 2018. konferenciju u Dubrovniku, te su se dogodile još neke novosti u Unreal Engine svijetu, a o svemu ćete imati priliku čuti više sutra. Tema sutrašnje radionice je Stilizirane sjene u odgođenom rendereru, a proučit će se jedan zanimljiv trik kako postići stilizirane sjene koristeći odgođeno iscrtavanje u Unreal Engine 4. Tema je namijenjena naprednim korisnicima, ali većinu sadržaja može pratiti tko god se bavi bilo kojim oblikom računalne grafike.

Python Meetup

Lipanj donosi i početak nove serije Python Meetupa u Splitu. Na prvom meetupu, 7. lipnja, predstavit će se planovi predavanja u nadolazećim mjesecima, kao i inicijativa Python Balkan, kojeg je dio i naša splitska zajednica. Meetup će se održati u WiP Coworkingu od 18 sati, a prvo predavanje održat će Petar Vukašinović iz tvrtke Agilno.

Digital Nomad Meetup

7. lipnja održava se također Digital Nomad Meetup Split, od 18 sati, u Plan B, u organizaciji WiFi Tribe. Dođite i upoznajte ljude iz različitih zemalja, podijelite iskustva i stvorite vrijedna poznanstva.

WeMove Meetup

Nakon predavanja i radionica, na red dolazi i malo rekreacije. Već osmi WeMove Meetup održat će se u petak, 8. lipnja, od 7 sati ujutro. Ekipa se nalazi na Marjanu. Ne budite lijeni, probudite se i započnite jutro proaktivno, pa će vam takav biti i ostatak dana.

ML/AI Meetup

Još jedan novi meetup je u gradu. Riječ je o ML/AI Meetupu, koji će se održati 8. lipnja, od 18 sati, u prostorima PICS@FESB (ex. MIC). Prvi meetup predviđen je za upoznavanje i predstavljanje članova, te predstavljanje ciljeva i planova djelovanja. Događanje počinje s uvodnim izlaganjima o tehnologijama, ali i nekim konkretnim primjenama u lokalnim projektima. Najavljen je dolazak zainteresiranih iz niza lokalnih IT tvrtki i fakulteta koji već imaju praktične projekte iz ovog područja. Pozvani su svi koje zanima ova tematika, da čuju lokalne i globalne novosti iz svijeta ML/AI.

Mobile Monday Meetup

Mobile Monday Meetup  ovoga puta ugostit će jednog lokalca, Marka Miljka, koji će održati predavanje Containers – Getting familiar with Docker. Objasnit će što je Docker virtualizacija, kako ju postaviti i koristiti. Meetup će se održati 11. lipnja, od 18 sati, u prostorima PICS@FESB, kojeg je omogućio projekt ICT Županija.

Blockchain Meetup

Nakon uspješne BlockSplit konferencije, došlo je vrijeme i za Blockchain Meetup Split, koji će se održati 12. lipnja, od 19 sati, u WiP Coworking prostorijama. Naučite što je moguće s Truffleom i ostalim alatima u Ethereum ekosistemu koji vam pomažu da sagradite decentraliziranu aplikaciju. Predavač na ovom meetupu je Nikhil Bhaskar, certificirani Ethereum developer i osnivač Ulixira, a upravo je dovršio knjigu o upotrebi Truffle razvojnog okruženja za programiranje decentraliziranih aplikacija na Ethereumu u Solidity programskom jeziku. Predavanje je namijenjeno programerima, a trajat će oko 30 minuta, nakon čega će prisutni moći postavljati pitanja o samoj tehnologiji.

QA Meetup

Ovaj mjesec donosi i prvu QA kavu, ili kako su organizatori zgodno nazvali QAva, a održat će se 13. lipnja u 18 sati. Cilj je upoznavanje, razgovor o QA temama, dijeljenje iskustava i ideja, te planovi za naredne QA meetupove. Svoj dolazak možete potvrditi ovdje, gdje možete provjeriti i lokaciju koja će biti objavljena uskoro.

DesignHUB Meetup

Nakon male pauze DesignHUB Meetup je opet u điru! Druženje dizajnerske zajednice održat će se 14. lipnja, od 19:30 sati, u WiP Coworkingu na Žnjanu.
Tema ovaj put ulazi malo više u poslovne sfere dizajnera, a naš predavač Ivan Milas predstavit će nam svoja iskustva iz vječitog derbija dizajnera i klijenta. Kako se nositi s “zahtjevnim” klijentom u teoriji i praksi? Koje su prednosti, a koje mane kod rada na projektima s domaćim, odnosno inozemnim klijentima? Je li dizajn kao struka prepoznat u okvirima RH i kakva je podrška dizajneru od strane strukovnih udruženja i državnih institucija? Ovo su samo neka od pitanja na koja će nam odgovore dati Ivan Milas, mladi dizajner iz Splita, koji je nedavno pokrenuo svoj dizajn studio Beta&Co.

OpenCoffee Meetup

Ovog mjeseca OpenCoffee Meetup Split zakazan je za 15. lipnja, od 17:30 sati, u Saltwater Workspace u centru grada. Dođite, upoznajte nove ljude, popričajte i s onima koje znate s prošlih OpenCoffee Meetupa, podijelite iskustva i ideje, i ugodno se podružite.

Predavanje “Od ideje do prvog prototipa”

Sinkrosfera i Klub mladih Split donose nam zanimljivo predavanje “Od ideje do prvog prototipa”, koje će se održati 20. lipnja, od 19 sati, u Klubu mladih, na adresi Ruđera Boškovića 20/II. Na ovom predavanju predstavit će se primjena lean startup metodologije u procesu razvoja od ideje do prototipa, novog proizvoda (software/hardware) ili usluge. Imat ćemo priliku čuti i iskustva primjene lean pristupa na razvoju uspješnog startup proizvoda Parklio tvrtke Amplificio, koje će s nama podijeliti njezin suosnivač Dario Boras. Svi sudionici će dobiti edukativne i praktične radne materijale Lean startup metodologije, koje će moći poslije samostalno koristiti na svojim slučajevima razvoja ideje u “nešto više”. Za sve sudionike predavanje je besplatno. Ovdje možete pronaći više informacija, a svoj dolazak obavezno trebate potvrditi putem ove online forme.

Tinel Meetup

I šećer na kraju, Tinelovci slave prvi rođendan. U ovih godinu dana pokrili su razne teme, od User Experience, preko Accessibility i GDPR-a, do digitalnog marketinga, a ovaj mjesec vraćaju se na brzinu i izvedbu web stranice. Tinel je zakazan za 20. lipnja, od 19 sati, u Locastic HQ. Gost ovoga meetupa je Ryan Townsend, iz Shift Commerce, a pričat će o tome kako napraviti brzu web stranicu bez uključivanja klijenta u dogovorni proces. Godinu dana, 12 meetupova, dvije radionice. Veliki uspjeh, ekipa Split Tech Cityja im čestita. Svoj dolazak na Tinel možete potvrditi ovdje.

Snimke održanih meetupa možete pogledati na Split Tech City YouTube kanalu, a sve buduće događaje možete vidjeti ovdje. Uz ove događaje čeka nas još i drugi po redu Women in Tech Meetup Split, o čemu više informacija uskoro, jer spremamo nešto jako zanimljivo.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.