Zašto se djevojke ne odlučuju za tehnološka zanimanja, a trebale bi?

Danas se obilježava Međunarodni dan djevojaka u ICT-u. Diljem svijeta organiziraju se razni događaji koji za cilj imaju usmjeravanje i ohrabrivanje djevojaka i žena za zanimanja u brzorastućem ICT sektoru.

Stoga, jedan od nadolazećih projekta Split Tech Cityja, u suradnji s ICT županijom, bit će upravo usmjeravanje mladih djevojaka prema visoko plaćenim i iznimno traženim tehnološkim zanimanjima, ali i spajanje onih koje već rade u tehnološkim sektoru. Kroz ovaj projekt planira se organiziranje meetupa, radionica i predavanja, te posjeta osnovnim i srednjim školama. Prvi ovakav događaj, meetup Women in Tech, organizira se već sljedeći tjedan, 4. svibnja, u prostorijama WiP Coworkinga na Žnjanu, od 18 sati.

Zašto nam je ovo potrebno?

Previše je izražena premala zastupljenost žena u ICT sektoru, posebno na rukovodećim položajima. Danas u EU tek 30% ženske populacije radi u ICT sektoru, a prema nekim globalnim istraživanjima, samo 14,5% djevojaka u srednjoj školi razmišlja o karijeri u ICT-u.

Žene se manje odlučuju za tehnološka zanimanja. To je činjenica koju ne smijemo zanemariti. Neka istraživanja su pokazala da bi europski BDP bio veći za 9 milijardi eura godišnje da ima više žena u tehnološkom sektoru. Sam sektor bi bio profitabilniji jer tvrtke koje imaju raznolik management ostvaruju 35% veći povrat svojim vlasnicima. IT je najbrže rastuća industrija koja otvara preko 120.000 novih radnih mjesta svake godine. Također, procjenjuje se da će u skoroj budućnosti 90% poslova zahtijevati neku vrstu digitalnih vještina.

S obzirom na to da se odluke o karijeri i studiju donose poprilično rano u životu, borba za povećanje broja žena u tehnološkim zanimanjima zahtijeva djelovanje već za vrijeme školovanja. Vodili smo se pretpostavkom da će se mlade djevojke i žene radije odlučiti prisustvovati nekom događaju, ako su okružene drugim djevojkama i ženama. Važno im je ponuditi uzore, druge žene koje su u tehnološkom sektoru. Jer, strah, nesigurnost i manjak konkretnih informacija su zapravo najveće prepreke. Kroz ovaj projekt djevojke će imati priliku čuti osobna iskustva žena zaposlenih u tehnološkom sektoru, te posjetiti tvrtke koje su članice Split Tech Cityja i iz prve ruke vidjeti kako izgleda jedan radni dan žene u tehnologiji.

Što utječe na izbor tehnoloških zanimanja kod djevojaka?

Google je proveo jedno istraživanje o razlozima zbog kojih se djevojke odlučuju na upis tehnoloških studija. Istraživanje je pokazalo da ovi faktori imaju najveći utjecaj na izbor budućeg zanimanja: potpora okoline, samopercepcija, akademsko obrazovanje, te percepcija područja.

Projekt ICT županija, provođenjem programa EDIT u osnovnim i srednjim školama, potpomaže faktoru akademskog obrazovanja. Učenici imaju priliku sudjelovati u Školama programiranja, upoznati se sa svijetom programiranja, naučiti osnove, te što je najvažnije spoznati vide li se u tim zanimanjima u budućnosti.

Na ostale faktore mi kao društvo možemo utjecati. Podupirati djevojke, omogućiti im poticajnu okolinu koja će izgraditi njihovo samopouzdanje i interes za ovo područje, te im ponuditi ženske uzore. Zbog krivih slika koje su nam servirane o tehnološkim zanimanjima, djevojke imaju krivu percepciju, te odmah odbacuju karijeru u tehnološkom sektoru. Iako, primjećujemo kako se u zadnje vrijeme sve više pažnje posvećuje upravo ovoj problematici i usmjeravanju djevojaka prema takvim zanimanjima. Mediji, ali i svi ostali uključeni u živote djevojaka, trebali bi prezentirati više primjera žena u tehnologiji, raznolikost tehnoloških zanimanja, kreativnost u takvim zanimanjima, mogućnost pomaganja drugima kroz tehnološka rješenja, te primjere kako tehnologija mijenja živote ljudi na bolje.

I ne, tema žena u tehnološkom sektoru ne doprinosi još većem stvaranju razlika, što će mnogi sad pomisliti. Zaista postoji više nego očigledna razlika u broju zaposlenih muškaraca i žena u tom sektoru, te je to tema o kojoj se treba pričati. Potrebno je ohrabriti i žene i tehnološke tvrtke. Cilj je razbiti stereotipe, i pokazati da je tehnološki sektor rezerviran jednako za muškarce i za žene. Na nama je da novim generacijama damo hrabrosti i prostora kako bi se pokazali u punom potencijalu. U Hrvatskoj postoji veliki broj žena u tehnološkom sektoru koje mogu biti inspiracija djevojkama. Takve pozitivne primjere treba isticati kako bi djevojke postale svjesne da to područje nije rezervirano samo za mušku populaciju.

Ako se odlučite za tehnološki sektor, dio ste jednog jako kreativnog svijeta, svakodnevno učite, bavite se zanimljivim i aktualnim temama, mijenjate stvari, ne upadate u kolotečinu, okruženi ste ambicioznim ljudima. Zar ne želite biti dio toga?

I zato, vidimo se na prvom meetupu Women in Tech, 4. svibnja, u WiP Coworkingu. Svoj dolazak na meetup možete potvrditi ovdje.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.