Udruga CROGIS: Geoinformatika je zanimanje budućnosti!

Pitate se što je zajedničko Splitu, Hvaru, tehnologiji i geografiji? Vjerojatno ne, ali mi ćemo vam to svakako otkriti! 😀

Vrijeme je da vam predstavimo Antonija Morića-Španića i njegovu zanimljivu priču.

Ovaj mladi nastavnik geografije odmalena je zaljubljen u Hvar, na kojem je provodio svoja ljeta, ne samo uživajući u kupanju, već i diveći se unutrašnjosti otoka i čudeći se opustošenosti hvarskih ruralnih mjestašaca.

CROGIS

Nakon studiranja je, osim rada u nekolicini dalmatinskih osnovnih i srednjih škola, zbog svog poduzetnog duha pokrenuo udrugu Centar za održivi razvoj GIS tehnologijama (CROGIS) kako bi s vršnjacima iz različitih struka pokušao uporabom GIS tehnologija doprinijeti ostvarenju općih ciljeva održivog razvoja.

GIS tehnologije su IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) alati za kreiranje, analiziranje i vizualiziranje geografskih objekata, odnosno prostornih pojava i procesa, a cilj CROGIS-a je promovirati i popularizirati geoinformacijske tehnologije u planiranju, uspostavi i upravljanju procesima održivog razvoja, obrazovati i informirati građane o izazovima koje donosi digitalno doba te poticati i usmjeravati djelovanje zajednice prema temeljnim načelima i ciljevima održivog razvoja.

Geoinformatikom do neprekidive veze s Hvarom

Osim navedenog, Antonio je volontirao u različitim institucijama i tvrtkama kako bi stekao vještinu pisanja projekata…jer imao je na umu mnogo toga što bi se jednog dana moglo pokušati realizirati! Tako je upravo u sklopu projekta ‘’HvaR&D’’ predložio izradu kurikuluma za uvođenje nastave geoinformatike u srednjoj školi na Hvaru. Volonterski je napisao kurikulum, čime je oduševio upravu hvarske škole, a nakon osiguranja sredstava za provedbu tog programa, dobio je ponudu da upravo on dođe na Hvar u ulozi profesora koji će mladima sa škoja približiti upotrebu digitalne kartografske tehnologije u istraživanju i analizi otočnog prostora.

Antonio nije dvojio; spremno je svaki tjedan putovao na otok i s otoka kako bi pokrenuo izvođenje nastave novog izbornog predmeta. Ostatkom tjedna prenosio je geografska znanja i vještine splitskim, bračkim i marinskim učenicima.

Zanimanje budućnosti

Geoinformatika je znanost koja se bavi vizualizacijom, analizom i modeliranjem prostornih sadržaja putem digitalnih kartografskih alata i aplikacija. Najčešće korišteni geoinformacijski alat je GoogleMaps, kojeg gotovo svakodnevno koristimo, kao i brojne druge aplikacije koje se u svojoj pozadini baziraju na digitalnim kartama“, objašnjava Antonio.

S obzirom na sve složenije društvene procese i trendove, poznavanje geoinformatičkih znanja i vještina imat će, tvrdi naš sugovornik, iznimno važnu ulogu u budućem održivom upravljanju prostornim resursima. Inovativna rješenja za upravljanje okolišem, poljoprivrednom proizvodnjom i prometnom infrastrukturom samo su neka od područja kojima će se baviti mladi geoinformatičari budućnosti, a Europska unija je kroz program Copernicus poseban naglasak stavila upravo na razvoj i jačanje ove gospodarske djelatnosti budućnosti.

“Kad sve stigneš?”

U međuvremenu je Antonio upisao i doktorski studij na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, s istraživačkom problematikom vezanom uz GIS tehnologiju. Aktivno djelovanje i trud u CROGIS-u rezultiralo je projektima temeljenim na GIS tehnologiji, koji su Antonija polako odvlačili u nove znanstveno-tehnološke izazove. Međutim, to ga nije spriječilo da i dalje podučava mlade Hvarane kako da samostalno izrađuju vlastite geografske karte.

Iako mu je tempo znao biti naporan, pogotovo otkad je postao otac, znao je da ono što radi ima smisla pa bi lakše prebrodio teške trenutke.

Na tronu Copernicus Hackathona

Sav rad mu se posebno isplatio prije nepunih mjesec dana, kad je sa svojim mladim interdisciplinarnim timom ostvario veleban uspjeh na Copernicus Hackathonu, natjecanju u kreiranju aplikacija namijenjenih korištenju podataka europskog programa opažanja Zemlje iz svemira – Copernicus.

Ovim programom se, kroz otvaranje pristupa satelitskim podacima, nastoji potaknuti razvoj prosperitetnih zanimanja 21. stoljeća – svemirske tehnologije i geoinformatike. Copernicus pruža informacije za poboljšanje upravljanja okolišem, razumijevanje i ublažavanje posljedica klimatskih promjena i za sigurnost.

Na natječaju Europske komisije, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izborio se za organizaciju navedenog hackathona, čiji je cilj podržati stvaranje novih poslovnih ideja i podići razinu svijesti o mogućnostima koje Copernicus nudi.

Natjecanje za Hrvatsku i Sloveniju održalo se u Zagrebu 23. i 24. listopada, trajalo je 48 sati, a čak 105 natjecatelja podijeljenih u 21 ekipu pokušalo je kreirati aplikaciju za projekt Europske svemirske agencije i Europske komisije, koja bi znatno mogla unaprijediti kvalitetu života, ekonomiju ili, pak, zaštitu okoliša.

Natjecanje se održalo u dvije kategorije: profesionalnoj, namijenjenoj stručnjacima iz gospodarstva, znanstvenicima, istraživačima, inovatorima i studentima, koja je i službena kategorija natjecanja i u kojoj su mogle sudjelovati osobe starije od 18 godina, i učeničkoj, namijenjenoj srednjoškolcima.

Tematska područja bila su: Pametni gradovi i pametna uprava, Zaštita okoliša i klima i Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu. Svi natjecatelji dobili su pristup podacima Copernicus programa i podršku mentora tijekom samog događaja.

Hvar šampion

Antonio se sa svojom CROGIS ekipom natjecao u profesionalnoj kategoriji, a za tematsko područje odabrali su Primjenu EO (Earth observation) u industriji, poljoprivredi i šumarstvu.

Njihova aplikacija “Green ISLAND App“, nakon stručne procjene žirija, ocijenjena je najboljom u profesionalnoj kategoriji.

Razvili smo programsko rješenje za održivo upravljanje i revitalizaciju ruralnih područja Grada Hvara. Koristeći satelitske podatke, aplikacija identificira najvrjednije prostorne lokalitete za uzgoj autohtonih poljoprivrednih kultura, poput lavande, vinove loze, rogača i maslina, kao i za sadnju šumskih vrsta na području Grada Hvara. Cilj ideje je motivacija lokalnog stanovništva za revitalizaciju i obnovu napuštenih otočnih ruralnih zona te demografska i ekonomska revitalizacija najvrjednijih dijelova otoka Hvara”, objašnjava Antonio.

Iskustvo sudjelovanja na hackathonu naziva neopisivim, a ostvareni plasman i vrijedne nagrade su ih u potpunosti zatekli i iznenadili. Uz navedeno, bili su jako oduševljeni organizacijom, ostalim timovima i atmosferom koja je vladala tijekom cjelodnevnog natjecanja.

Cijela ekipa, sastavljena od mladih stručnjaka različitih profila, poput geografa, programera, geodeta, stručnjaka iz šumarske struke i Antonija kao project managera, najviše je uzbuđena zbog ulaznice za Copernicus Accellerator program, koju su dobili kao dio nagrade za osvojeno prvo mjesto, a koja će uključivati jednogodšnji mentorski program i podršku najvećih stručnjaka iz područja geoinformatike.

Hvarani šampioni

Osim izvrsnog uspjeha u profesionalnoj kategoriji, Srednja škola Hvar bila je bez premca i u onoj učeničkoj; upravo pod Antoniovim mentorstvom, srednjoškolska ekipa je projektom “Plame(ni)škoj” osvojila prvu nagradu u programskim rješenjima izrađenim na ArcGIS platformi u području šumarstva i poljoprivrede.

Iznenadila me činjenica kako je s čitavog područja Primorske Hrvatske samo naša škola sudjelovala na natjecanju! Učenici su, naravno, oduševljeni, i to ne samo rezultatima, već cijelim neprocjenjivim iskustvom koje su stekli sudjelovanjem na ovako velikom događaju”, otkriva ovaj mladi profesor geografije i geoinformatike.

Zasadi drvo, ne budi panj!

Nemojte misliti da je ova mlada ekipa zanesena uspjehom i da spava na lovorikama; dapače, u zadnje vrijeme su aktivniji no ikad, a mene je posebno oduševio njihov projekt kojim hvaljenu volontersku akciju pošumljavanja ‘’Zasadi drvo, ne budi panj” uzdižu na veću razinu. Naime, izrađuju aplikaciju u kojoj će svaka lokacija pošumljavanja biti precizno navedena, uz detaljan opis akcije, zasađenih biljaka i šumskih vrsta.

Ovakvi projekti zaista su potrebni i opipljivi te na najbolji mogući način koriste tehnologiju za građenje bolje budućnosti…a iza svega stoje ljubav prema svojoj struci, zaljubljenost u svoju zemlju i želja za što kvalitetnijim iskorištavanjem potencijala tehnologije za bolje sutra za našu djecu. 🙂

Bravo, Antonio! Bravo, CROGIS!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.