Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Tomislav Pancirov – lifestyle poduzetništvo i digitalno nomadstvo

Marija Periš

Marija Periš

12.12.2020.

U četvrtak, 10.12. gost našeg Instagram Live-a bio je Tomislav Pancirov, javnosti najpoznatiji kao digitalni nomad. Stručnjak je za digitalnu komunikaciju, vodi svoj blog i YouTube kanal, a cilj mu je inspirirati ljude da svoj posao prilagode životu, odnosno kreiraju posao koji ih čini sretnima.

U samom uvodu rekao nam je kako dobiva puno upita koji glase: “Kako postati digitalni nomad”, međutim digitalni nomad nije zanimanje već osoba, profesionalac koji svoj posao obavlja isključivo remote s bilo koje destinacije. Digitalno nomadstvo je način obavljanja posla.

Tomislav je izabrao Hrvatsku za život i rad, uživa u njenim ljepotama i sa sigurnošću tvrdi da se i u Hrvatskoj može živjeti kao digitalni nomad. Svojim primjerom želi biti inspiracija drugim ljudima.

Sustav firmi kao glavni okidač za digitalno nomadstvo

Kad je počeo raditi u firmama, shvatio je da je nezadovoljan. Pre kratko bi trajao period zadovoljstva; nakon svega par mjeseci želio je mijenjati firmu. Ubrzo je shvatio da nije problem u firmama već u njemu samom. Želio se baviti sobom i raditi projekte za klijente, a sustav firmi (gdje je mogao samo jednom mjesečno raditi remote) mu to nije omogućavao.

“Kada nešto radiš sa srcem i ulažeš jako puno energije u to, rezultati se moraju vidjeti.”

Četverosatni radni tjedan; knjiga Tima Ferrisa, inspirirala ga je da krene razmišljati o tom modelu i kako ga primijeniti u Hrvatskoj.

Tomislavov karijerni put

U četvrtom srednje je shvatio da ga zanima marketing, potom ga upisuje i završava na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Paralelno sa studiranjem usavršavao se putem volonterstva i projekata, da bi na kraju dobio prvi posao u digitalnoj agenciji. Klijenti su im bili najjače firme social media marketinga. Zatim je radio u Hrvatskom Telekomu, a regruteri su ga kontaktirali putem Linked-ina. Nakon HT-a zapošljava se u malom startup-u. Nakon što je prošao sve; marketinšku agenciju, korporaciju i startup, Tomislav je shvatio da želi biti sam sa sobom i da ga to ispunjava. Iskustvo mu je donijelo profesionalnost i znanje, a potom je osjetio da je spreman za poduzetništvo.

Na naš upit kako uopće znati kad si i jesi li spreman dao nam je odgovor:

“Znaš kad si spreman, osjetiš da si spreman. Kada nisi spreman, netko te treba gurati i motivirati. Kada si spreman, osjetiš to nešto u sebe i nema toga što te može spriječiti da to stvarno napraviš.”

Važnost formalnog obrazovanja

Jako je povezan sa svojim fakultetom u Rijeci čemu u prilog ide činjenica da tamo danas radi kao vanjski suradnik pa ga kolege zezaju da je više sada na fakultetu nego što je bio u studentskim danima.

Fakultet je nedavno proveo trodnevnu edukaciju za studente u koje su implementirali istraživanje poslodavaca o vještinama koje su studentima potrebne u poslovnom svijetu.

Tomislav ističe važnost formalnog obrazovanja; fakultet je platforma koja služi da se povežeš s ljudima i dobiješ vodstvo profesora, no u konačnici preuzimamo odgovornost za svoj život i obrazovanje. Svo znanje je dostupno samo ga trebamo znamo iskoristiti na pravi način.

U razgovoru s mladima uočio je da puno njih ima potrebu biti na odgovornim pozicijama već na samom početku, međutim nužno je krenuti od najmanjih stvari, operative. Treba početi raditi nešto svoje ili pronaći praksu. Pisanje bloga je jako dobar početak, a ako vas zanimaju društvene mreže možete ponuditi pomoć npr. frizerskom salonu u susjedstvu. Prilike su svugdje oko nas, treba ih iskoristiti za dobivanje iskustva.

Kada se prijavljivao za prvi posao Tomislav je imao CV od 2 stranice i portfolio radova. Kao student bio je novinar i urednik te je pisao članke na tjednoj bazi.

“Morate se izdvojiti od konkurencije. Trebate znati pokazati da ste drugačiji i vrijedni pozornosti. Budite gladni znanja!”

Primjeri na početku

Kada je Tomislav započinjao graditi karijeru u Hrvatskoj nije bilo pravih primjera. S druge strane bilo je jako puno onih svjetskih i Tomislavu je to bilo dovoljno za dobivanje inspiracije.

“Moraš sve prilagoditi sebi. Poduzetništvo je rizik i ako već ideš u taj rizik i ako ulažeš jako puno u taj rizik. Ajde barem to prilagodi sebi. Sigurnost ne postoji. Sve što napraviš, može biti bolje nego da se nisi pokrenio.” – rekao nam je Tomislav.

Svaki primjer iz kojeg možeš izdvojiti dio sadržaja koji ti paše je dobar primjer. Bitno je znati kako želiš raditi i koji je tvoj put.
Tomislav kaže kako su vizualizacija i bucket lista neizbježne. Primjer; kada se prijavljivao na posao u Hrvatskom Telekom-u, napravio si je vizitku i pričao kao da već tamo radit. Bio je siguran i samouvjeren i takav stav u kombinaciji sa vizualizacijom su urodili plodom.

Kako izgleda radni dan digitalnog nomada?

Najviše nas je zanimalo kako izgleda radni dan osobe koja nema fikno radno vrijeme, radi za sebe i ne odlazi na posao. Većina ljudi se u takvoj situaciji bori sa odgađanjem, loše posloženim prioritetima, ali ne i Tomislav. Oduvijek je bio na odgovornim funkcijama, stoga mu odgovornost ni dan danas ne predstavlja problem. Naučio je što mu odgovara, a što ne. Noćni je tip i nikada mu nije problem ostati budan do 3 ujutro, ali onda sljedećeg dana spava do 10 sati. Važno je prepoznati što nam najbolje odgovara i raditi u skladu s tim – prilagoditi posao životu glavni je cilj lifestyle poduzetnika.

Za organizaciju koristi rokovnike i planere, a u digitalnom obliku Google kalendar i Notion.

Jačanje produktivnosti

Tomislav produktivnost jača kada nije produktivan. Nitko ne može biti produktivan baš svaki dan i to je skroz u redu, međutim ukoliko primjetite da se vaša ne produktivnost proteže na više dana/mjeseci treba zagledati duboko u sebe i vidjeti s čime točno nismo zadovoljni.

“Kada osjetiš energiju, produktivnost dođe intuitivno. Trebamo naučiti slušati svoju intuiciju jer najčešće osjećamo kada nešto nije u redu.”

Tomislav ne krije da se u prošlosti suočio s burnout-om i zato danas osluškuje sebe i prepozna kada treba usporiti, a to je savjet koji stalno ponavlja.

Kritike kao sastavni dio kreativnog posla

Kada čujete kritiku ona nije usmjerena na vas već na vaš posao i to morate prihvatiti. Kreativan posao uvijek je na meti kritičara. Konstruktivne su uvijek dobrodošle, a na ostale se ne treba osvrtati.

“Profiltriraj sve što te ne educira i konzumiraj ono što je pozitivno i poučno!”

“Ne tražim klijente, klijenti nađu mene”

Od kada se fokusirao na sebe, stvari su mu se počele događati. Isto je i sa klijentima – oni koji dijele vaše vrijednosti pronaći će vas. Bitno je kakvu sliku dajemo na van. Tomislav savjetuje da razmislite kakvu vrijednost pružate i kako želite pomoći, uz konzistentnost dolaze i klijenti.

Kada kreirate sadržaj uvijek razmišljajte o besplatnoj dodatnoj vrijednosti. Kod brendiranja nema stajanja, to je dugoročni proces u kojem rezultati nisu odmah vidljivi.

“Opusti se i pusti na van ono što jesi”.

Jedino je promjena stalna

Tomislav u budućnosti želi utvrditi regionalnu prisutnost i nastaviti pomagati ljudima putem svojih platformi. Nikako se ne vidi na jednom mjestu, promjena je njegov životni stil koji može živjeti zahvaljujući kreiranju posla po svojoj mjeri!

Hvala Tomislavu na motivacijskom boost-u i želimo mu puno uspjeha u daljnjem radu! 🙂

Za sve vas koji niste stigli pogledati live, evo i snimke:

https://www.instagram.com/p/CIoGuK5JphC/

 

Podijeli

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti