Startaj svoj IT posao uz Startup akademiju!

Razveselila nas je vijest o novoj prilici koju splitskoj tehnološkoj zajednici pruža Splitsko-dalmatinska županija u sklopu svog projekta ICT županija.

Riječ je o IT startup akademiji StartIT@PICS, edukacijskom programu namijenjenom pojedincima i timovima koji se nalaze u inicijalnoj fazi razvoja inovativnih IT proizvoda/usluga.

Uvjereni da ćete i vi biti zainteresirani za detalje, porazgovarali smo s voditeljem spomenutog projekta, Petrom Benzonom, 29-godišnjim magistrom ekonomije.

Tko se sve može prijaviti?

Kroz prijavni obrazac definirali smo više stadija inicijalnog razvoja, tako da se prijaviti mogu pojedinci koji u ovom trenutku imaju samo ideju, oni koji su krenuli razrađivati idejni koncept, ali i oni koji su počeli s osmišljavanjem i razradom prototipa, odnosno MVP-a (minimum viable product)”, uveo nas je Petar u detalje o prihvatljivim prijaviteljima, ističući kako je cilj Akademije pomoći polaznicima da iz inicijalne faze naprave korak dalje prema osnivanju poduzeća i prodaji vlastitih IT proizvoda.

Uvjeti za sudjelovanje su uredno ispunjavanje prijave, pristanak na sudjelovanje u aktivnostima programa i ispunjavanje dogovorenih obveza, a dob polaznika nije ograničena:

Već sad imamo najave da će sudjelovati srednjoškolci, prijave studenata već pristižu, a očekujemo i prijave freelancera i zaposlenih u lokalnim IT tvrtkama koji u slobodno vrijeme razvijaju vlastite projekte koje bi htjeli dignuti na veću razinu.

Poduzetnim IT-evcima potrebno je brušenje poslovnih vještina

Ova je edukacija namijenjena stjecanju novih znanja i vještina vezanih za pokretanje poslovanja.

Naime, kako Petar objašnjava, iz dosadašnjeg su iskustva i razgovora s IT-evcima utvrdili kako su ljudima iz ovog sektora tehničke vještine i znanja doista na zavidnoj razini, no poslovno neiskustvo je ono što im predstavlja problem i koči ih.

Petar Benzon

Nije stvar u tome da oni nisu sposobni steći adekvatna poslovna znanja i vještine kad se tome posvete jer su naši ljudi zaista snalažljivi i, kad se uhvate u koštac s nekim problemom, lako ga riješe. Jednostavno se u potpunosti fokusiraju na tehnički aspekt pa zanemare poslovni. Često se događa da krenu u izradu proizvoda bez da uopće naprave analizu tržišta i ispitaju potrebu za istim, što je tema koju ćemo posebno obraditi tijekom edukacije. Također, izuzetno cijene svoje ideje umjesto da se posvete validaciji, ali i realizaciji istih. Kako da preskoče ove i druge prepreke na putu prema poslovnom uspjehu, mogu saznati tijekom naše edukacije”, objašnjava naš sugovornik.

Mentorska palica iskusnih IT poduzetnika

Prvi dio programa trajat će tjedan dana; radi se o intenzivnim edukacijama tijekom kojih će polaznici dobiti sva potrebna znanja za formiranje cjelovitog plana za pokretanje startupa.

Radionice će voditi dvojica iskusnih mentora, Luka Sučić i Armando Matijević.

Nakon intenzivne edukacije slijedi mjesec dana samostalnog rada, tijekom kojeg će ukupno desetorica iskusnih lokalnih poduzetnika iz IT sektora biti na raspolaganju polaznicima u svojstvu mentora, pružajući im pomoć prilikom provedbe i izrade njihovih projekata.

Pri odabiru mentora vodili smo se mišlju da želimo iskusne ljude, koji će polaznicima prenijeti konkretna znanja, ali također smo htjeli da mentori u što većem broju budu s našeg područja ili da su na neki način vezani za Split i našu županiju. Većina njih su osnivači lokalnih tvrtki koje su izradile IT proizvod/uslugu, što je bio jedan od ključnih kriterija jer oni najbolje znaju koje su sve korake, ali i prepreke, morali prijeći da bi došli do uspješnih pozicija na kojima se nalaze danas. Svi su odmah prepoznali želju da pomognu budućim lokalnim poduzetnicima u njihovim počecima, ali i vrijednost u ovom programu, te su praktički bez nagovaranja svi odmah pristali.

Osim mentora, i tim ICT županije polaznicima će tijekom cijelog programa biti na raspolaganju.

Novčane nagrade najboljima

Ovaj edukacijski program završava ‘Demo danom’, tijekom kojeg će svi polaznici imati priliku održati ‘pitcheve’ te prezentirati svoj napredak tijekom trajanja ovog programa. U sklopu završnog dana programa upriličit će se svečanost i proglasiti najbolji polaznici na temelju prijedloga žirija sastavljenog od mentora.

Predinkubacijski IT centar Splitsko-dalmatinske županije

Fond nagrada od 30 000 kuna podijelit će prva tri tima, bez dodatnih uvjeta vezanih za ulaganje vlastitog novca. Ovaj edukacijski program je tek početak budućih aktivnosti koje će u većoj mjeri biti usmjereni na razvoj lokalne IT poduzetničke scene. Naime, pored otvorenja županijskog IT centra, koji će se nalaziti u ulici Ruđera Boškovića, plan nam je i financijski potpomagati pokretače inovativnih IT projekata, koji će u narednom periodu biti nositelji IT gospodarskog sektora”, najavljuje Petar.

Osluškivanjem potreba do traženog programa

Upravo je Petar među najzaslužnijima za pokretanje ovog projekta: “Akademija je dobrim dijelom proizašla iz moje inicijative i dosadašnjeg iskustva, no zapravo je riječ o realizaciji jednog od postavljenih ciljeva projekta ICT županija s konačnim ciljem razvoja cijelog IT sektora u našoj županiji. Inspiracija za ovaj projekt nastala je kao posljedica više faktora koji su se posložili: dijelom radi toga što sam i osobno pohađao slične programe i tečajeve, ali i zbog osluškivanja potreba lokalnih osnivača kojima smo htjeli dati priliku da u našoj sredini dobiju sva potrebna znanja i vještine.

Što se tiče ostalih planova i nadolazećih aktivnosti u organizaciji ICT županije, ističe kako ubrzo kreću prijave za “EDIT CodeSchool”, besplatnu školu programiranja za djecu, koju je u prethodne dvije godine upisalo preko 1100 djece.

Osim toga, najavljuje i novi ciklus radionica “Graphic Design Start”, aktivnosti za informatičko osposobljavanje starijih sugrađana i napredni “JavaScript CodeSchool” za educiranje junior developera.

Čega nam nedostaje?

Upitali smo Petra smatra li da u našem gradu nedostaje poduzetničke hrabrosti, a on ističe da nedostaje nešto drugo: “Odvažnost da naši poduzetnici ciljaju dalje i više od trenutnih uspjeha.

Kako kaže, imamo čitav niz manjih tvrtki i agencija, koji zapošljavaju izuzetno talentirane i stručne ljude, no većina ih se bavi nuđenjem usluga, dok vrlo malen broj njih radi na razvoju proizvoda, koji su skalabilni i koji na potpuno drugačiji način razvijaju lokalnu IT scenu.

Vjerujem i nadam se da ćemo i svojim naporima pomoći u daljnjem poticanju kako poduzetništva u cjelini, tako i lokalnih poduzetnika koji će se opredijeliti za izradu novih IT proizvoda”, ističe. 

(Pr)ocjena stanja splitskog IT sektora

Trenutno stanje u splitskom IT sektoru Petar ocjenjuje vrlo dobrim jer za sve koji žele raditi u IT-u ili započeti vlastite IT projekte, prilika za stjecanje znanja, iskustva i dobivanje poslova ima, kako kaže, zaista mnogo.

Nastavi li se rast u trenutnom smjeru, uz sve inicijative i prilike za razvoj koje su pred nama, smatra da ćemo se za desetak godina u potpunosti etablirati kao destinacija s velikim brojem raznolikih manjih i srednjih IT tvrtki, gdje će se u podjednakoj mjeri raditi i na proizvodima i na uslugama.

Uz rastući trend ‘remote’ rada, očekujem da će se postepeno cijela naša županija pozicionirati kao mjesto idealno za život i rad u IT-u.

I mi se nadamo i zato toplo pozdravljamo sve inicijative koje svojim projektima vode do takvog stanja! Napominjemo vam zato da su prijave za sudjelovanje na IT startup akademiji StartIT@PICS otvorene samo do 15.9.! Sretno!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.