SortIT – ideja godine za bolje dogodine!

Splićanima je u krvi da svoj grad smatraju ‘najlipšim na svitu’ i da se posebno vesele splitskim pobjedama usred Zagreba. Slatka je tako bila i pobjeda koju su na sedmoj “Ideji godine”, poslovnom natjecanju za srednjoškolce, odnijeli učenici splitske III. gimanzije, poznatije kao “MIOC”.

Ovogodišnje natjecanje, u organizaciji portala srednja.hr, održano je pod motom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’. Za sudjelovanje u završnici natjecanja apliciralo je čak 60 srednjoškolskih timova, od kojih je 10 ušlo u finale i dobilo priliku pred žirijem prezentirati svoju ideju. Ni nikad veća konkurencija nije spriječila naše mlade Splićane da se istaknu, ne samo idejom, nego i realizacijom i prezentacijom projekta, te pobjedom zasluže vrijedne nagrade – studijsko putovanje na destinaciju u Europi i besplatnu mentorsku i edukacijsku podršku Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER.

O kakvom je točno projektu riječ, odlučili smo doznati iz prve ruke te vam prenijeti dojmove i daljnje planove mladih, da citiram srednju.hr – genijalaca!

Antonio Nikolić i Duje Štolfa učenici su 2. razreda splitske III. gimnazije, a stručni žiri, u kojem su bili predstavnici organizatora i partnera natjecanja, oduševili su idejom o pametnom spremniku za odlaganje otpada SortIT. Kroz cijeli proces natjecanja vodio ih je njihov profesor informatike, gospodin Ante Bartulović, kao mentor.

Profesor Bartulović je jedan od razloga zbog kojih smo upisali III. gimnaziju; o njemu kruži glas kao o odličnom profesoru od kojeg se puno nauči, a ako uzmete u obzir da je naša škola jedina u Splitu u kojoj se informatika uči sve četiri godine, onda znate da se nismo trebali puno premišljati”, uvodi nas u priču Duje.

Duje Štolfa

Zbog ljubavi prema informatici uključili su se u natjecanja iz tog predmeta, a upravo im je prof. Bartulović bio mentor na županijskom natjecanju za koje su pripremali projekt “SortIT”, nekoliko mjeseci kasnije nagrađen kao ‘Ideja godine’.

Profesor nam je prezentirao ideju o softveru prepoznavanja različitih materijala, koju su prije nekoliko godina razvijali njegovi učenici. Na temelju te ideje razvili smo svoju ideju o spremniku za razvrstavanje otpada, a s realizacijom projekta krenuli smo od nule”, objašnjava Antonio, navodeći kako su ih porazni statistički podaci o recikliranju u našoj zemlji potaknuli da svoje znanje i vrijeme ulože u razvijanje upravo takvog projekta.

Razvijajući svoju ideju za potrebe natjecanja, u međuvremenu su se uključili i u projekt ICT županije “EDIT Code School”, u sklopu kojeg su naučili napraviti modernu web stranicu. Kad je voditelj ICT županije, gospodin Damir Brčić, čuo za ideju koju razvijaju za natjecanje, oduševljeno im je ponudio pomoć pri izvedbi te ih uveo u Predinkubacijski IT centar Splitsko-dalmatinske županije”, gdje su dobili resurse potrebne za daljnji rad.

Županijsko natjecanje održalo se tek mjesec dana nakon što su počeli razvijati projekt, tako da su osvojili 4. mjesto, no u PICS-u su nastavili s radom; prezentiranje projekta na Festivalu znanosti i prijava na Ideju godine bili su im daljnja motivacija da dovrše započeto.

Antonio Nikolić

Trenutni rezultat vrijednog rada su izrađen prototip i razvijen softver, čime su, uz izvrsnu prezentaciju, ‘pomeli’ konkurenciju na “Ideji godine”: “Drugim riječima, imamo kantu s jednim otvorom, koji pomoću umjetne inteligencije prepoznaje ubačeni materijal kao jednu od pet kategorija: papir, metal, plastika, staklo ili ostalo. Softer je u potpunosti prilagodljiv, odnosno baza podataka se može povećati, čime će se podignuti i učinkovitost prepoznavanja”, objasnili su mi ovi vrijedni momci. Inače, cijelo natjecanje “Ideja godine” bilo je koncipirano tako da srednjoškolci trebali osmisliti poslovnu ideju koja je izvediva, prezentirati dokle su došli s radom te što bi u budu

Osim s ICT županijom, na ovom su projektu uspostavili suradnju s Udrugom mladih robotičara, koja će im pomoći pri izradi hardvera, a čiji im je dopredsjednik, gospodin Toni Jagnjić, postao drugi mentor: “Iznimno nam je drago što smo kroz rad na ovom projektu spojili različite institucije, od naše škole preko udruge do ICT županije, od kojih nam je svaka pružila veliku podršku”, zahvalan je Duje, koji posebno ističe njihovog profesora geografije, gospodina Nikicu Krnića, jer im je davao korisne savjete u vezi prezentacije te ih “trenirao” omogućivši im probne nastupe pred cijelim razredom na satovima geografije.

I najmanji savjeti puno znače u prvim koracima projekta”, dodaje Antonio, ističući da su većinu znanja potrebnog za ovako uspješno razvijanje projekta ipak dobili – preko interneta! Samoedukacija je, kako kaže, vrlo bitna, pogotovo ako se u obzir uzme da je umjetna inteligencija nova grana tehnologije, a osim znanja i rada, kao bitne stavke za daljnji razvoj projekta ističe kontakte i financije.

Ovaj kreativni dvojac zadovoljan je što su već dokazali funkcionalnost prototipa, a nakon razvoja hardvera slijedi testiranje u kontroliranim uvjetima njihove škole; ne boje se vandalizma i vjeruju da će sve proći u redu, kako i priliči cijenjenoj splitskoj gimnaziji.

Mi se nadamo da ove mlade nade neće izgubiti interes za učenjem, otkrivanjem i korištenjem tehnologije za stvaranje pomagala koja će i ljudima i prirodi olakšati i donositi samo dobro, ali i da će starije generacije i dalje imati dovoljno mudrosti za prepoznavanje i poticanje njihovih ideja – za godine i naraštaje ispred nas!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.