Program EDIT je prava stvar za sve učenike koji se žele uključiti u IT svijet

Kako je završila školska godina, tako su i podijeljene nagrade najboljim web stranicama i njihovim mladim autorima koji su sudjelovali u programa EDIT. O ovome projektu smo već pisali, ali nije se naodmet posjetiti. EDIT je jedan od programa projekta ICT županija. Splitsko-dalmatinska županija s ovim je projektom započela prošle godine, a prvu godinu programa EDIT završilo je 480 djece u 17 županijskih osnovnih i srednjih škola. Prije tromjesečne edukacije učenika, educiralo se i 30 profesora, što pokazuje kompleksnost i ozbiljnost ovoga programa u koji je uložen veliki trud i vrijeme svih uključenih. Ovo je prvi put da se ovolikom broju učenika osnovnih i srednjih škola omogućilo da uče programirati, izvan redovnog programa informatike.

Popričali smo s mladima koji su pohađali ovaj hvalevrijedan program da vidimo kakva su njihova iskustva, te da motiviramo i druge mlade da se prijave sljedeće školske godine. Kristina Mustapić, Ivana Govorušić i Antonio Nikolić iz MIOC-a bili su naši divni sugovornici. Kristina i Ivana završile su 2. razred u MIOC-u, Antonio je završio 1. razred u istoj školi. Antonio i njegov tim (Nino Borović, Gordan Milovac) napravili su web stranicu o plažama u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jer kako kažu plaže su jedan od najmanje istraženih i sistematiziranih dijelova naše županije. Ivana i Kristina izradile su web stranicu o poznatim ljudima naše županije, sportašima, glazbenicima, književnicima, znanstvenicima. Cure su se odlučile na ovo jer smatraju da su poznate osobe zadužile našu županiju svojim radom, trudom i uspjesima. Ova dva tima dijelila su prvo mjesto u kategoriji najboljih radova u srednjim školama.

Učenici su tijekom ovoga programa učili HTML, CSS i JavaScript. Tema učeničkih radova bila je Otkrij Splitsko-dalmatinsku županiju, a prilikom vrednovanja projekata gledale su se tri kategorije – sadržaj, dizajn i kôd. Učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, te 1. i 2. razreda srednje škole, koji su sudjelovali u EDIT-u izradili su čak više od 100 web stranica.

Ovi učenici pohađaju MIOC, koji ima najjaču informatiku od svih srednjih škola, tako da su oni bili upoznati s programiranjem. Ali program EDIT pružio im je mogućnost da nauče više i to na puno zanimljiviji način, kako kažu.

Zašto EDIT?

Kristina se prošle godine počela zanimati za izradu web stranica, ali nije znala kako započeti zbog brojnih programskih jezika. Upravo zato EDIT joj se pokazao kao najbolje rješenje. “Besplatna mi se škola programiranja EDIT, u organizaciji županije, učinila kao super mogućnost da saznam više o izradi stranica. Projekt mladima približava zanimanja IT sektora i omogućava da steknu korisna znanja. Kad sam krenula u srednju školu, već smo počeli s programiranjem u CSS-u i C++, ali nije bilo web stranica. Sada smo radili i to proširenje, na drugim jezicima i s drukčijom sintaksom.”, kaže Kristina. Ivani je također program EDIT bio interesantan i poučan. “Na zanimljiv način naučili smo izrađivati web stranice, posao koji je u današnje vrijeme vrlo praktičan i tražen.”, dodaje Ivana.

Antonio je također iznimno zadovoljan pohađanjem programa EDIT, a posebno znanjem koje je stekao. “Naša stranica je nastala od par tisuća redova HTML, CSS i JavaScript koda. Još smo obogatili svoje znanje kroz V3 school, to je online mjesto gdje možemo istraživati nešto naprednije. Na glavnoj stranici imamo čak 1000 redova CSS koda koji služi za izgled stranice, odnosno dizajn, imamo JavaScript, na radionicama smo učili što su petlje, što su nizovi i kako ih primjenjivati. I kad smo spojili sva ta znanja, napravili smo našu stranicu koja ima vrlo privlačan i moderan izgled.”, kaže Antonio.

Na pitanje po čemu se program EDIT razlikuje od programa informatike u srednjim školama, baš svi odgovaraju isto. Kreativnost je ono što su svi učenici izdvojili kao glavnu razliku. “Sviđa mi se ovakav kreativniji pristup informatici, koji je različit od informatike kojom se bavimo na nastavi. Program EDIT je odličan početak za naučiti temelje za izradu weba i mogućnost da vidimo je li upravo to ono čime bi se htjeli kasnije baviti u životu.”, kaže Kristina. S tim se slaže i Ivana, koja kaže kako se u školi više baziraju na matematiku, dok su kroz program EDIT imali priliku dati mašti na volju i pozabaviti se dizajnom i animacijom stranice.

Budući programeri osim programiranja uče i druge vještine

Uspješnost programa EDIT pokazuje i želja ovih učenika da se opredijele za IT zanimanja. Kristina planira raditi u IT sektoru, upravo zato je sudjelovala u programu EDIT. Ivana se također planira nastaviti educirati u ovom području i nada se poslu u IT sektoru. Antonio, koji je inače 2017. osvojio prvo mjesto u Japanu na natjecanju u robotici, a prije dva tjedna peto mjesto u Kanadi, apsolutno zna da želi biti programer, to je kako kaže njegova želja i njegov san.

Učenici su samostalno izrađivali svoje web stranice, te koristili znanja s predavanja, ali kad god im je trebala pomoć, tu su uvijek bili njihovi mentori. “Mentorica prof. Ana Oreb odradila je sjajan posao na predavanjima, a također je bila vrlo pristupačna odgovarajući na naša pitanja kad god bi zatrebali njenu pomoć.”, kaže Ivana. Drugi tim iz MIOC-a vodio je profesor Ante Bartulović, kako Antonio kaže vrhunski profesor. “Svojim zanimljivim i privlačnim pristupom uveo nas je u svijet HTML-a, CSS-a i JS-a. Uz to nam je pokazao i neke dodatne sadržaje kao što su media query za responzivnost i AOS za animacije.”, dodaje Antonio. Pohvalno je i što su učenici dodatno istraživali i pronalazili nove elemente, samoinicijativno ili uz pomoć svojih mentora, te ih onda ukomponirali u svoje web stranice.

Ovaj program ih je pored programiranja i programskih jezika, naučio i timskom radu, jer su svoje projekte radili u timovima. A dobro znamo koliko je vještina rada u timu bitna u svim kasnijim zaposlenjima. Uz to, neki su se uz pisanje koda bavili i drugim važnim temama, kao što je očuvanje okoliša. Tako je Antonijev tim na svojoj web stranici o plažama istaknuo važnost zaštite okoliša. “Dovoljna je samo jedna manja eko katastrofa da se uništi cijeli turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dovoljna je pomorska nezgoda, izljev nafte ili slično i zbog toga imamo podstranicu koja se zove Zaštita i tu imamo kita koji umire radi gutanja plastičnih vreća. Pored toga, govorili smo o zagađenjima u SDŽ, o zagađenjima vode…”, kaže nam Antonio.

Mladi program EDIT preporučuju svima!

Ovi mladi bi program EDIT preporučili svim svojim kolegama učenicima. Naglašavaju kako je program zanimljiv zato što puno više izlazi iz okvira osnovne informatike koju rade na nastavi. “EDIT projekt bi preporučila i ostalim učenicima jer je odličan početak za sve koji se žele uključiti u IT svijet. Znanje koje se postigne u samo nekoliko mjeseci edukacije primjenjivo je i kasnije jer jedan ovakav alat može lako iz hobija postati posao.”, zaključuje Ivana.

Svi radovi, odnosno učeničke web stranice, mogu se pogledati ovdje. Program EDIT skupio je samo pozitivni feedback, učenici, mentori i organizatori preporučuju ga svim mladima. Obuhvaćena je cijela županija, a broj učenika koji se upisuju u ovaj program samo će rasti. Program je dobar za one koji su već krenuli u svijet IT-a i programiranja, da prošire znanje, ali i za one koji se još nisu iskušali u programiranju, da vide zanima li ih to. Roditelji i mladi, ovo je prava stvar!

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.