Poduzetnički centar Synergia: Prigrlite neuspjeh i učite na vlastitim greškama!

Veseli nas što naše ciljeve i pozitivno-suradničku energiju koju živimo prepoznaje sve više pojedinaca i organizacija, koji nam se javljaju s riječima podrške i željom da postanu članovi Split Tech City zajednice.

Drago nam je što vam danas možemo predstaviti jednog od naših najnovijih članova; riječ je o Poduzetničkom centru Synergia, koji nam je predstavila jedna od osnivačica istog, gospođa Maja Dragojević Bačić, stručnjakinja za računovodstvo i financije.

Maja nam je otkrila kako je Poduzetnički centar Synergia nastao početkom 2019. godine unutar tvrtke Synergia savjetovanje d.o.o., i to sa svrhom spajanja poduzetništva i inovativnih tehnologija u društveno odgovorne i ekonomski opravdane projekte.

Važnost poduzetničkih potpornih institucija

Na temelju dosadašnjeg iskustva, kaže, u tvrtki su zaključili da mali i srednji poduzetnici, a osobito poduzetnici početnici, imaju teškoća s razumijevanjem administrativnih i poslovnih procesa u fazama životnog ciklusa poduzeća.

Biti poduzetnik ne znači samo preuzimanje rizika za ostvarivanje dobiti, već i preuzimanje različitih uloga unutar poduzeća kako bi poslovanje funkcioniralo. Uvučeni u tek započeto poslovanje, poduzetnici nemaju vremena boriti se s administrativnim sustavom, istraživati zakonske odredbe vezane uz svoje poslovanje i pratiti promjene određenih zakona”, objašnjava Maja, ističući da je provedena i analiza koja je pokazala da trenutne poduzetničke potporne institucije poduzetnicima pružaju potporu isključivo općim savjetima i općom izobrazbom, dok Synergia stručnu podršku pruža u vidu specijaliziranih i ciljanih aktivnosti, ovisno o djelatnostima i fazama razvoja određenog poduzeća.

Maja nam je objasnila zašto je uopće važno postojanje različitih poduzetničkih potpornih institucija poput Synergije: “Poduzetništvo još uvijek nije prepoznato kao način za smanjenje nezaposlenosti i otvaranje novih prilika za rast, razvoj i napredak. Potrebno je stoga uložiti znatan trud u promociju poduzetništva te podizanje svijesti o njegovim benefitima kako bi se povećao broj ljudi koji poduzetništvo smatraju poželjnim stilom života, kako bi se povisila stopa otvaranja novih poduzeća te potakla sveukupna konkurentnost malog i srednjeg gospodarstva u Hrvatskoj.”

Poduzetnice se susreću sa specifičnim izazovima

Broj novih poduzeća, navodi Maja, može se povećati i poticanjem žena i mladih da samostalno ili u partnerstvu s drugim poduzetnicima otvaraju nova poduzeća. Ovoj populaciji upravo poduzetničke potporne institucije mogu biti presudne u odluci da ne napuste mjesto boravišta u potrazi za boljim poslom, već da kroz ovaj model pokrenu sebe i svoju okolinu u smjeru pozitivnih promjena.

Postoji više problema s kojima se žene poduzetnice susreću: od društvenog (ne)poimanja žene kao poduzetnice do diskriminacije na poslu i balansiranja između obitelji i posla. Žene se percipira kao slabiji spol, dok su upravo one sposobne obavljati više poslova istovremeno, podnijeti iznimnu količinu stresa i, uza sve to, brinuti i za svoju obitelj. Sve te karakteristike stvaraju snažne, samostalne i odvažne žene koje pokreću profitabilne poduzetničke pothvate i projekte. Kaže se ‘Žena je ženi najgori neprijatelj’, a mi tome planiramo doskočiti na način da kroz aktivnosti Centra promoviramo žensko poduzetništvo te potičemo suradnju i umrežavanje među ženama poduzetnicama iz različitih sektora.

Stručnost, sinergija i društveno odgovorno poslovanje

Zanimalo nas je tko sve čini Poduzetnički centar Synergia i kako članovi tima međusobno funkcioniraju, a Maja nam je otkrila da u njihovim redovima prevladavaju upravo – žene: “Do nedavno nas je bilo troje, sad nas je već četvero, a do kraja godine planiramo zaposlenje još jedne osobe. Vrlo smo individualni i ne ovisimo jedni o drugima, no s rastom broja zaposlenih, morat ćemo uložiti još više resursa za stvaranje dodatne sinergije tima i jačanje međuljudskih odnosa. Naše su zajedničke vrijednosti, kojima se vodimo u svom radu, održivost, odgovornost, kreativnost, inovativnost, autentičnost i jednostavnost.

Osnivačice i zaposlenici poduzetničkog centra Synergia posjeduju više od 15 godina radnog iskustva u privatnom, javnom i civilnom sektoru, s naglaskom na područje investicija i upravljanja projektima. Educirali su velik broj pojedinaca o razvoju poslovanja malih poduzetnika i neprofitnih organizacija, kao i o pripremi i provedbi razvojnih projekata pri institucijama za obrazovanje odraslih.

Svojim djelovanjem i aktivnostima utjecali su na razvoj lokalnih otočnih zajednica i sudjelovali u osnaživanju organizacija umrežavanjem s istomišljenicima u području projektnog menadžmenta, održivog razvoja i društvenog poduzetništva.

Na području računovodstva stekli su uvid u poslovanje različitih oblika svih pravnih subjekata (profitnih i neprofitnih) te analizirali poslovanja tvrtki u području eliminiranja administrativnih opterećenja i poboljšanja poslovnog okruženja. Posjeduju višegodišnje radno iskustvo u savjetovanju top managementa različitih gospodarskih sektora, upravljanju financijskim procesima poduzeća i neprofitnih organizacija, kao i provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Svojim djelovanjem doprinijeli su uspostavljanju te razvoju inovacija i inovacijskih sustava za praćenje financijskih procesa, kao i kreiranju potrebnih računovodstvenih analitika i izvještaja.

Ciljevi, usluge i planovi

Kroz Poduzetnički centar definirali smo četiri strateška cilja, a to su poboljšanje poduzetničkih vještina, sustavna podrška poduzetnicima, promocija poduzetništva te osiguranje vidljivosti uloge i mogućnosti poduzetništva. Unutar navedenih ciljeva pružamo pripadajuće usluge koje doprinose njihovom ostvarenju”, objašnjava Maja.

Primjerice, kroz poslovno i administrativno savjetovanje žele pružiti podršku poduzetnicima za osnivanje i razvoj poslovanja, a kroz usko određene aktivnosti promovirat će poduzetništvo, s naglaskom na poduzetništvo žena, društveno poduzetništvo i inovacije: “Unutar svojih aktivnosti pružamo usluge računovodstva, financijskog, administrativnog i poslovnog savjetovanja, izrade poslovnih planova i studija, kao i pripreme projekata iz nacionalnih i EU fondova. Osim toga, pružamo usluge specijaliziranih edukacija te imamo potpisane dugoročne ugovore o suradnji s Visokim učilištem Algebra za provedbu edukativnog programa pod nazivom ‘Voditelj pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova’, kao i s Eduka Centrom za održavanje poslovnih edukacija na području Splita i Zagreba. Drago nam je što već imamo široku mrežu suradnika, od neprofitnih organizacija, do tvrtki, obrta i ustanova za obrazovanje odraslih diljem Hrvatske, koji posjeduju različita znanja i vještine iz različitih sektora. Ono što planiramo u narednom periodu je proširiti suradnju s poduzetnicima i ostalim poduzetničkim potpornim institucijama na području Urbane aglomeracije Splita kako bismo zajedničkim snagama ojačali i potaknuli stvaranje samoodrživog poduzetničkog ekosustava na navedenom području.

Uza sve to, unutar Centra planiraju razviti informativno-edukativni portal koji će biti otvoren široj javnosti i funkcionirati kao virtualni poduzetnički centar, a pokrivat će sve segmente bitne za razvoj poslovanja.

Maja ističe da su usluge koje pružaju poduzetnicima početnicima ili onima koji to žele postati besplatne, dok se usluge namijenjene poduzećima koja već posluju naplaćuju kako bi osigurali financijsku i dugoročnu samoodrživost centra: “Upravo smo prijavili projekt na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova namijenjen razvoju poduzetničkih potpornih institucija na području Urbane aglomeracije Splita, za koji se nadamo da će nam biti odobren kako bismo mogli ponuditi što veći broj besplatnih usluga za naše korisnike u periodu pokretanja i razvoju njihovog poslovanja.”

Prigrliti neuspjeh i učiti na vlastitim greškama

Pitali smo Maju kakav bi savjet dala mladima koji zasad imaju samo potencijalno odličnu poslovnu ideju; kome se obratiti, na čemu raditi, na što se fokusirati, trebaju li očajavati ako trenutno nemaju financija za realizaciju ideje te je li birokracija zaista toliko očajna da im je bolje da se uopće ne upuštaju u poduzetništvo?

Postoji mnogo modela i čimbenika zbog kojih neki poduzetnički pothvat može uspjeti ili propasti, a jedan od glavnih su oni sami. Potrebno je fokusirati se na svoj projekt i razvoj istog i, naravno, u svemu tome ne zapostaviti sebe. U početnim fazama razvoja poduzeća osnivač/tim je jedini “kapital” koji tvrtka ima, a za dobre poduzetničke pothvate uvijek postoji izvor financiranja! Glavni savjet koji bih dala mladima je da se pomire s neuspjehom i iz njega izvuku ono najbolje što mogu. Konstantno usavršavanje i networking može uvelike doprinijeti razvoju potrebnih vještina, ali ništa nas ne ‘nauči pameti’ kao vlastite greške.

Kako postići sinergiju sa Synergiom?

Ako ste zainteresirani za usluge koje nudi Poduzetnički centar Synergia, imajte na umu da su svoje urede nedavno preselili u zgradu Financijske agencije, na adresu Mažuranićevo šetalište 24b (drugi kat). Maja otkriva da će u narednom periodu uložiti financijske i vremenske kapacitete kako bi opremili Centar te pružili i prostornu infrastrukturu svojim korisnicima: “Osim u našem uredu, gdje smo od jutra do sutra, potencijalni nas klijenti mogu kontaktirati i putem maila synergia.savjetovanje@gmail.com.

Poduzetničkom centru Synergia želimo puno uspjeha i ostvarene ciljeve; drago nam je što će u našoj lokalnoj zajednici još jedna inicijativa raditi na poticanju poduzetništva, a još draže što ćemo surađivati s njima u sklopu članstva u Split Tech City zajednici!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.