Splitske tvrtke razvile odličnu aplikaciju za čitanje

Čitanje e-knjiga može biti jako zamorno, slova su mala, razmaci su mali. Međutim, čitanje e-knjiga posebno je zamorno osobama s teškoćama u čitanju. Pronašli smo potpuno besplatnu aplikaciju koja olakšava čitanje e-knjiga njima, ali i svima ostalima. Dvije splitske tvrtke razvile su zbilja korisnu i inovativnu aplikaciju za čitanje. Riječ je o OmoLabu i Locasticu, a razvili su OmoReader, aplikaciju koja olakšava, poboljšava i potiče čitanje e-knjiga osobama s poteškoćama u čitanju, ali i drugima. Mi smo je isprobali i nemamo zamjerke. Popričali smo i s ekipom iz Locastica koja je razvila aplikaciju.

Kako je sve krenulo?

Na ideju o aplikaciji došao je Petar Reić, osnivač splitskog studija za vizualne komunikacije OmoLab, koji i inače razvija komunikacijske alate za osobe koji imaju poteškoća u komuniciranju. Petar je na ideju došao zbog svoje supruge i kćerke koje imaju disleksiju. Kada je njegova kćer upisivala drugi razred osnovne škole, Petar je shvatio kako ne postoji adekvatan alat za pomoć pri čitanju osobama s disleksijom. Od tu je došao na ideju da razvije OmoType, vlastiti font za disleksičare.

Na ovome projektu surađivao je s Markom Hrastovcem, jednim od najboljih europskih tipografa koji je ujedno i koautor fonta koji se koristi u pariškom Louvreu. Okupili su i logopede, dizajnere i dječje psihologe. Rezultat te suradnje je upravo OmoType, font koji ima 48 različitih inačica pa je prilagodljiv osobama s različitim oblicima disleksije. Ovaj font ostavlja dovoljno prostora među slovima, pa su zrcalno slična slova različito oblikovana, što sprječava da osobe s disleksijom zamijene na primjer b i d. Možete izabrati različitu debljinu slova, ali i različite razmake između slova, prema onome što najviše odgovara djetetu.

Font je testiran u svakoj fazi razvoja, a testiranja su pokazala kako djeca s poteškoćama u čitanju uz OmoType čitaju brže i uz manje grešaka.

Splitski Locastic je razvio aplikaciju

Kako bi ovaj font bio dostupan svima, OmoLab je u suradnji s Locasticom razvio mobilnu aplikaciju OmoReader koja koristi OmoType. Zadatak ekipe iz Locastica je bio razvoj mobilne aplikacije koja je pored svih uobičajenih funkcionalnosti readera trebala imati i dodatne mogućnosti prilagođavanja teksta, rastavljanja na slogove, konverzije različitih formata u .ePub, te OCR-a (optičkog prepoznavanja znakova). “Tijekom cijelog proces razvijanja aplikacije, bili smo svjesni njenog humanog karaktera i činjenice da bi ova aplikacija mogla pomoći osoba s poteškoćama u čitanju, pogotovo djeci. Tijekom razvoja bilo je uspona i padova jer je sam koncept aplikacije jako složen, bilo je tu uspona i padova u težim periodima razvoja, ali motivacija svih članova tima je bila nevjerojatna, upravo zbog te humanitarne note.”, rekao nam je Toni iz Locastica. Dodaje kako ovo nije bio jedan od onih projekata gdje možete lagano pronaći rješenje problema, već su se njihovi programeri morali osloniti na svoje sposobnosti, domišljatost i u konačnici na timski rad. Bilo je potrebno riješiti mnogo problema s kojima se generalno ne susreću svakog dana.

Zašto je aplikacija dobra i drugačija od ostalih?

Cilj aplikacije nije samo olakšati djeci s disleksijom čitanje, već ih i potaknuti na čitanje. Aplikacija nudi 70-ak knjiga s eLektira, većinom je riječ o lektirama i nekim hrvatskim klasicima. Ono što je posebno zanimljivo je to što vam aplikacija dopušta da učitate i druge knjige, tako da niste ograničeni samo na ovih 70-ak naslova. Iako aplikacija primarno koristi ePub format e-knjiga, jednostavnom i brzom konverzijom moguće je uvesti, a potom preuzeti i ostale vrste datoteka. Osim lakšeg čitanja dokumenata i knjiga, OmoReader nudi mogućnost Bilješka iz kamere. Recimo, mobitelom slikate stranicu knjige koju morate savladati. Kako ne biste trebali zumirati sliku i s poteškoćom ju čitati, u aplikaciji ju odaberite iz galerije, a bilješka s tekstualnim sadržajem te slike automatski će se dodati. Bilješke se mogu nasloviti, spremiti i naknadno grupirati, što može biti zaista korisno pri izdvajanju primjerice, važnih citata iz lektira.

Aplikacija se može koristiti s ili bez registracije, ali neke značajke nećete moći koristiti ako se ne registrirate, a za registraciju je potrebno tek nekoliko podataka, i zbilja je jednostavno i brzo. Još jedna dobra stvar kod registracije je što tako aplikacija prikuplja podatke o postavkama koji se onda koriste kako bi se ustanovilo koji fontovi, veličine i razmaci donose najbolje rezultate.

Aplikacija još nudi mogućnosti Linija i Opcija. Linija omogućuje uključivanje i animaciju pozadinske linije prilagodljivom brzinom. Opcije nude mogućnosti prilagodbe veličine proreda, poravnanja teksta, veličine i debljine slova, razmaka između njih te odabira pisma. Disleksičarima će vjerojatno najviše pomoći rastavljanje na slogove u boji te zrcalna slova. A i svima ostalima je puno ugodnije čitati tekstove s većim proredom i OmoType fontom.

Koji su bili izazovi tijekom razvoja aplikacije?

S ekipom iz Locastica smo popričali i o problemima na koje su naišli tijekom razvoja aplikacije. Kažu nam kako je jedna od glavnih i kompliciranijih funkcionalnosti aplikacije rastavljanje riječi na slogove. Srećom, nisu morali razvijati algoritam za rastavljanje riječi, jer bi to znatno produžilo razvoj aplikacije. Već na samom početku istraživanja su pronašli algoritam koji je rezultat izvornog znanstvenog rada “Postupak automatskoga slogovanja temeljem načela najvećeg pristupa i statistika slogova za hrvatski jezik” autorica Ane Meštrović i Sande Martinčić-Ipšić s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci i Mihaele Matešić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Stupili su u kontakt s autoricama koje su im odobrile korištenje, te su prilagodili Python algoritam u JavaScript. Funkcionalan algoritam je bio samo prvi korak jer su morali pronaći način da ga primijene na knjigama. “ePub format je zapravo neka vrsta .zip fajla, koji se sastoji od HTML, CSS i JavaScript fajlova, poput svakog weba. Bilo je potrebno napraviti algoritam koji će modificirati strukturu HTML-a u knjigama, kako bi omogućili bojanje slogova i označavanje zrcalnih slova bez da se naruši izvorni dizajn knjige, te koji će uz to biti efikasan i brz.”, kažu nam developeri koji su radili na razvoju aplikacije.

Isto tako jedan od problema za implementirati je bila i siva linija koja omogućava praćenje teksta prilikom čitanja, radi lakšeg održavanja fokusa. Linija je trebala podržavati različita tempa čitanja. Zbog toga su posebnu pažnju morali posvetiti izračunu duljine trajanja linije za svaku pojedinu riječ, kako linija ne bi išla prebrzo ili presporo na toj riječi.

Aplikacija je također trebala sadržavati i funkcionalnost optičkog prepoznavanja znakova (OCR). “Razvoj ovakvog sustava samog po sebi može potrajati godinu ili više dana, ali na svu sreću naišli smo na open source API koji je već riješio taj problem, te smo ga iskoristili za rješavanje problema. Kod ovako kompleksnih zadataka uvijek je bolje koristiti već neko gotovo rješenje, nego samostalno krenuti u razvoj istoga – pogotovo ako imate definiran fiksni rok za izradu.”, govori nam Davor iz Locastica.

Posebnost ove aplikacije

Toni iz Locastica nam kaže kako oni u pravilu rade na složenim projektima, ali ovo je bio prvi put da rade book reader aplikaciju – i to ne bilo kakvu, već poprilično složen book reader. “Ako uzmete u obzir da većina postojećih aplikacija podržava jedan ili dva formata, dok OmoReader podržava gotovo sve tekstualne formate, rastavljanje na slogove, custom fontove, OCR i analitiku. Razvoj ove aplikacije je bio kompleksan, ali je i pokazao zašto su programeri Locastica cijenjeni kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu.”, dodaje Toni.

Prije točno godinu dana počeli su raditi na razvoju i istraživanju, a development je počeo u ožujku prošle godine. 5 ljudi je radilo na aplikaciji, a broj se ponekad penjao i do 10, ovisno o kompleksnosti sprintova. “Ekipa trenutno radi na prikupljanju feedbacka od korisnika za buduća poboljšanja aplikacije, a krenuli su raditi i na web aplikaciji.”, kaže nam Relja iz Locastica.

Locastic i OmoLab suradnja se kako kažu ispostavila kao fenomenalan projekt kojim su iskoristili prednosti moderne tehnologije da bi nekome olakšali životne navike. Font i sučelje zbilja omogućuju duže i lakše čitanje i osobama koje nemaju poteškoća s čitanjem od ostalih e-knjiga. U to smo se uvjerili i sami.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.