Najčešći mitovi o plaći, poslovima, izlikama i ostalim stvarima u IT svijetu

Mitova, netočnih pretpostavki, urbanih legendi, kako god ih nazvali, ima puno u IT svijetu.

Neki od ovih mitova vas sputavaju, neki vas pripremaju za razočaranje, a neki su jednostavno netočni do te mjere da se ne možete suzdržati od smijeha kad ih čujete.

Bez obzira na različite reakcije koje možete imati na njih, ovim mitovima treba doskočiti i zato ću to pokušati odraditi s ovim člankom.

  • Želim se baviti programiranjem, ali ne znam odakle početi

Ovu izliku sam čuo do sada bezbroj puta. Ljudi je najčešće sami sebi govore a onda i drugima jer na taj način najbolje opravdaju svoju lijenost. To kažu onako kao da postavljaju pitanje i istovremeno pripremaju teren da se opravdaju kako oni to ne mogu.

Danas kad postoji toliko besplatnog edukativnog sadržaja na internetu za bilo koji programski jezik i tehnologiju, potrebno je samo odabrati ono šta vam se čini zanimljivo i početi raditi. Samo početi. Gledati neki video tutorial, čitati knjigu, pokušati napraviti nešto slično onome šta se pokazuje na tutorialu ili unaprijediti to. Ne postoji opravdan izgovor kod zdrave osobe koja to nije u stanju napraviti.

Jedan moj dobar prijatelj kojeg neću imenovati (recimo da se zove Mate), mi je pričao kako je u srednjoj školi bio jako loš učenik. Škola ga nije previše zanimala i igrao bi igrice cijeli dan. Onda je upisao fakultet, tu se počeo zanimati za programiranje pa se zaposlio i sad je vrhunski iOS developer. Nakon par godina, njegova uža i šira familija je gledala na to u stilu „ajde kad je to uspio tupavi Mate, možeš i ti sigurno“, pa su ga onda stalno zapitkivali kako da i oni krenu mlatiti lovu. Nakon što bi ih on uputio da pročitaju par knjiga, nauče programske jezike Swift i Objective-C i naprave nekoliko projekata, nastao bi muk i nakon toga mu se ne bi javljali mjesecima.

Odustajali su jer jednostavno nemaju disciplinu, volju i želju za učenjem i glavni motiv im je bio novac. Slika ispod najbolje opisuje odgovor na pitanje „kako započeti?“

  • Jednom kad dobijete prvi posao, sve ostalo će ići lako

Slažem se s činjenicom da je obično malo teže dobiti prvi posao ukoliko pucate na poziciju u IT struci, posebno ukoliko nemate iskustva ili dolazite iz druge industrije. Ipak, to ne znači da će vam nakon što nogom zakoračite kroz vrata tvrtke na svom prvom poslu biti lako i da ćete moći mirno krstariti IT morem. IT svijet se neprestano mijenja, morate učiti i nadograđivati svoje vještine što je češće moguće, kako biste ostali u toku s ovom industrijom. Ako mislite da se možete opustiti nakon što ste osigurali svoj prvi posao, onda vas očekuje teško razočaranje.

  • Naučit ćete sve što trebate znati na svom poslu

Kao što sam već spomenuo, IT svijet se neprestano mijenja. Kao posljedica toga, rađa se mnogo novih programskih jezika, tehnologija i metodologija kako bi se lakše išlo u korak s promjenama. Znači li to da će se tehnologije koje vaša tvrtka koristi također stalno mijenjati i napredovati?

Da i ne.

Prava istina je da nemaju sve tvrtke kapacitet ili apetit da ostanu na čelu tehnološkog razvoja i koriste nove i moderne tehnologije. Šta to u konačnici znači za vas? To znači da sami morate biti odgovorni za svoje učenje, usavršavanje i održavanje konkurentnosti u svojoj karijeri i birati tvrtku u kojoj nećete učiti ono što se radilo prije 30 godina.

  • Vaše tehničke vještine su najvažnije za vašu karijeru

Dobre tehničke vještine apsolutno su neophodne za vašu karijeru razvoja softvera, ali nisu jedine potrebne vještine. Sposobnost učinkovite komunikacije, sposobnost dobre suradnje s drugim kolegama (koji ponekad mogu biti iz različitih disciplina) i sposobnost kreativnog rješavanja problema neke su od jednako važnih vještina, koje su vam potrebne za uspjeh u karijeri. Baš kao što trebate usavršiti svoje tehničke vještine, tako vam je potrebno kontinuirano usavršavanje svoje komunikacije i ostalih „soft skills-a.”

  • Da biste bili dobar programer, morate imati diplomu iz domene IT-a ili srodnog polja

Neki od najboljih programera s kojima sam radio, nemaju diplomu s fakulteta. Znanje i tehničke vještine su izbrusili jer su bili gladni znanja i želje da postanu sposobni stvoriti nešto sami. Nastavno na to, znanje i razumijevanje temeljnih računalnih koncepata koje dobijete s diplomom je važno ali ne i presudno za posao programera. Dobra vijest je da to znanje možete steći ne samo pohađanjem fakulteta računalnih znanosti (CS) na nekom fakultetu. Neka od najboljih svjetskih Sveučilišta poput Harvarda i MIT-a nude svoje CS tečajeve besplatno, a učenje čine dostupnim svima koji imaju računalo i pristup internetu. I naravno, puno volje i želje za učenjem.

  • Što imate više godina iskustva, lakše ćete naučiti novu tehnologiju ili programski jezik

Prošla su vremena kada ste mogli biti u industriji 10+ godina i smatrati da ste naučili sve. Tehnologija se neprestano poboljšava i zato svi koji rade u ovoj struci moraju učiti i ažurirati svoje vještine. To znači da ponekad nekome senioru u IT svijetu nije tako lako pokupiti i naučiti novu tehnologiju u odnosu na nekog novajliju.

Razlog za to je šta mora (djelomično) zaboraviti ono što je već ranije naučio.

Ako ono što će učiti nije slično onome što su već znali, proces učenja nove tehnologije neće biti brži i lakši samo zato što je osoba duže u industriji. To je pomalo poput učenja vožnje automobila s automatskim mjenjačem nakon desetljeća vožnje automobilom s ručnim mjenjačem.

Kroz iskustvo sam viđao ljude koji su dobri u tehnologiji X, prebace se nakon 10-15 godina rada na tehnologiju Y i tu počnu kontaminirati projekte sa stvarima koje su naučili u tehnologiji X koje se jednostavno ne uklapaju u novu tehnologiju.

(Ne)učenje i zaboravljanje naučenog je teže od učenja.

  • Napredovati ćete u karijeri ako budete pisali lijep i čist kôd

Pisanje elegantnog, održivog i prilagodljivog programskog koda dio je odgovornosti dobrog programera, ali to je samo jedan dio. Penjanje po korporativnoj ljestvici ne zahtijeva samo tehničku izvrsnost već i izvrsnost u ponašanju i poslovnim pitanjima. Neke vrlo cijenjene vještine za napredovanje u karijeri su komunikacija, suradnja, emocionalna inteligencija, podučavanje drugih, utjecaj i rješavanje problema. Tehničke i netehničke vještine se međusobno ne isključuju za uspjeh u karijeri.

  • Nećete trebati trošiti puno vremena u potrazi za poslom jer je trenutno nestašica programera na tržištu

Kao i svaka druga profesija, programiranje zahtijeva sklonost i vrijeme. To je profesija u kojoj prestajete biti vrijedni čim prestanete učiti.

Ne postoji tečaj koji može zamijeniti sklonost nekom zanimanju i godinama prakse. Također, ne postoji takav certifikat koji će dovesti do toga da vas IT tvrtka zaposli do mirovine, bez obzira na znanje i iskustvo. Ta priča zvuči sjajno, platite tečaj od 2000 eura, poslušajte tečaj, posao vas čeka i sve uloženo isplatite iz prve dvije plaće. Ali razmislite o tome, ako nešto zvuči predobro da bi bilo istina, obično nije istina.

Biste li išli kod frizera koji od kvalifikacija navodi da je prošao nekoliko tutoriala na Youtube-u? Biste li vjerovali liječniku koji vaše simptome upiše u Google i prvi rezultat pretraživanja zapiše kao dijagnozu?

Nemojmo se lagati, velika je potražnja za programerima. Ali, kakvim programerima?

Kvalitetnim programerima!

Nema potražnje za ljudima koji su prošli nekoliko video tutoriala i sada pitaju “gdje je mojih 1000 eura?”. Kad smo već od toga, IT tvrtke su prilično pragmatične.

“Nije važno koji papir imate, već što znate raditi.”

Zašto?

Klijentu se ne šalju vaše diplome, niti se dobija novac jer zaposlenici tvrtke imaju certifikate. Samo se rad naplaćuje!

Nemojte me pogrešno shvatiti, ovo ne implicira da se ne može ništa naučiti preko video tutoriala o programiranju ili nekog tečaja. To samo znači da osoba stečeno znanje mora pretvoriti u nešto korisno, npr. par projekata koje će sutra moći pokazati poslodavcu na intervjuu gdje će isti vidjeti da ste u stanju napraviti nešto konkretno i da zaslužujete priliku.

  • Trebali biste mijenjati poslodavca svake godine kako biste maksimalizirali svoje učenje i plaću

Nekoliko puta su me pitali da im kažem odgovor na pitanje, koliko često bi programer trebao mijenjati posao kako bi nastavio „rasti“? Očekivalo se od mene da kažem neki određeni vremenski period poput 8 mjeseci, 2 godine, 5 godina i slično. No stvar je u tome da ne postoji čvrsto pravilo kada bi netko trebao potražiti novi posao.
Ta odluka ovisi o mnogim čimbenicima. Ponekad ste možda kod poslodavca bili manje od 6 mjeseci i shvaćate da pozicija nije za vas. Trebate li nastaviti još nekoliko mjeseci kako biste mogli izdržati tu godinu dana prije nego što podnesete ostavku? Vjerojatno ne.
S druge strane, ako učite, rastete, uživate u svom poslu, imate normalne kolege s kojima se da raditi i zarađujete dobru plaću, čak i ako ste s istim poslodavcem više od 5 godina, zašto biste željeli otići?

  • Postoji puno boljih i iskusnijih programera od mene i ja ih nikad neću stići

Nikad se nemojte uspoređivati s drugim programerima! Trenutak kad to napravite, samo ste sebi nanijeli štetu. Svaki inžinjer u IT struci je različit, netko je dobar s bazama podataka, netko je dobar s frontendom i izradom web stranica, netko je dobar s algoritmima, netko radi u programskom jeziku C++ više od 10 godina i nema smisla uspoređivati se s drugima.

“Natječite se sa samim sobom, nastojte biti bolji programer nego ste bili jučer. Proširite svoju paletu vještina, svakim danom gledajte naučiti nešto novo, radite na sebi i ne uspoređujte se s drugima.”

 

Podijeli

O autoru

Mensur Duraković