Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

ML/AI meetup oborio rekorde: OpenAI GPT-3 je tema o kojoj svi žele znati više!

Ines Božić

Ines Božić

31.01.2023.

U četvrtak, 26.1.2023., bili smo na zanimljivom predavanju o aktualnoj temi u svijetu tehnologije.

Naime, u organizaciji ICT županije održan je još jedan ML/AI Split meetup, ovog puta posvećen hit temi o kojoj svi pričaju:

radi se o GPT-3, machine learning modelu neuronske mreže trenirane koristeći internet podatke kako bi generirala bilo koji tip teksta.

Najnoviji je to model za programiranje „prirodnog“ jezika, softver treće GPT generacije, razvijen od OpenAI organizacije. 

Damir Brčić

Nakon okupljanja u velikom broju u prostorijama PICS-a na splitskom FESB-u i riječi dobrodošlice od strane gospodina Damira Brčića, predstavili su nam se predavači.

Saša Mladenović i Goran Zaharija stručnjaci su s PMF-a u Splitu, koji razvoj GPT-a prate godinama.

Predavanje je bilo podijeljeno u tri cjeline. U uvodu smo saznali više o ideji i povijesti GPT alata i OpenAI organizacije. Slijedio je tehnički dio priče i pojašnjenje o arhitekturi samog algoritma i načinu na koji funkcionira, dok se u zadnjem dijelu predavanja govorilo o primjeni ovog alata danas i u budućnosti.

Uvodni dio je bio „začinjen“ filozofskim pitanjima kao što su: Što je umjetna inteligencija? Je li umjetna inteligencija uopće inteligentna? Koje su njene opasnosti? Je li najnoviji algoritam novost ili normalan slijed svih prethodnih dostignuća čovjeka?, Postoji li definicija umjetne inteligencije?

Naučili smo o povijesti GPT-a, kao i povijesti same OpenAI, sve od 2015. godine do danas. Vidjeli smo dramatične grafove o mogućoj singularnosti. Zapitali se po n-ti put hoće li SF filmovi postati „S filmovi“ i što bi se jednog dana moglo dogoditi u „ringu“ ljudska inteligencija vs. umjetna inteligencija.

Stručni gosti su nam pažljivo ilustrirali i pojasnili arhitekturu algoritma i njegov princip rada da bi i onima posve „cijepljenima“ od tehnologije bilo razumljivo, zanimljivo i „opipljivo“.

Čuli smo o ishodima korištenja ovakvih alata; njegovoj primjeni i ograničenjima, vidjeli odlične i zabavne primjere testiranja GPT-3, bili upozoreni na nepouzdanosti i opasnosti koje nosi sa sobom, odnosno na zloupotrebu u svrhu ratova, propagande, manipulacije i sl. 

Zapitali smo se kakav će biti utjecaj već postojećih algoritama i onih koji tek dolaze na poslovni svijet, edukaciju i osobno vrijeme.

Bismo li imali više koristi ili štete od takvih alata? Dijeli li nas samo jedan klik od gotovog i serviranog diplomskog rada, magistarskog rada, doktorske disertacije i sl.? Hoće li umjetna inteligencija preuzeti posao nastavnika i profesora?

S druge strane, je li AI samo prijeteći i zabrinjavajući, kakva nam je obično prva asocijacija? Koji su benefiti umjetne inteligencije? Zar danas nemamo dostupnost, informiranost, praktičnost i međusobnu povezanost upravo zahvaljujući ovakvim i sličnim alatima?

Dio mozga smo već preselili u pametne telefone koje osjećamo kao dio tijela. Oni su postali naša sigurnost i pozdanost te bez njih ne možemo zamisliti ni jedan dan.

Što je s poslovima koji su opasni da ih obavlja čovjek; zar tu nemamo prednosti primjene umjetne inteligencije u ulozi radnika? 

I na kraju smo se opet vratili filozofskom i najvažnijem dijelu priče: Kuda idemo? Gdje sam tu ja? Koliko otuđenosti će to donijeti društvu?

Tehnologija nas danas spaja i razdvaja u isto vrijeme. Može nam biti/ostati prijatelj i asistent, može nam ostati/postati neprijatelj i porok. O nama ovisi na koji ćemo je način upotrebljavati i u kolikoj mjeri konzumirati, koliko ćemo se družiti sa strojem, a koliko sa živim svijetom oko nas.

Nakon prezentacije, uslijedila su brojna pitanja publike, a zatim uživanje u druženju uz pizzu, pivo i glazbu.

Bravo za organizatore i predavače!

Sve koji su propustili ovo zanimljivo predavanje razveselit će vijest da snimku mogu pogledati ovdje.

Fotografije: ICT Županija

Podijeli


O autoru:

Ines Božić

Volim filmove, knjige i muziku, sve oblike izražavanja i kreativnosti. Novo područje koje me zanima je digitalni marketing, posebno content writing, copywriting i video.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti