Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako mladi pokreću i spajaju svijet – DevDudes i projekt ErasmusConnect

Paula Srdanović

Paula Srdanović

14.06.2023.

Uvijek je poseban osjećaj kad vaš trud, predanost i vizija budu prepoznati i nagrađeni.

To je upravo ono što se dogodilo timu DevDudes, koji čine Pavle Ergović, Filip Buljan, Neven Lukić i Karlo Vrančić sa zagrebačkog FER-a, kad su osvojili prvo mjesto na prestižnom natjecanju Lumen Development, najvećem studentskom natjecanju u izradi web i mobilnih aplikacija u Hrvatskoj i regiji.

Vrata u svijet Erasmus+ projekata

Njihov pobjednički projekt je ErasmusConnect, web aplikacija koja otvara vrata mladima u svijet Erasmus+ projekata. 

Erasmus+ projekti pružaju priliku mladima da besplatno putuju i uče vještine koje nisu dostupne u svakodnevnom životu, upoznaju nove kulture i ljude te se zabave.

Ideja za aplikaciju proizašla je iz osobnog iskustva tima sa sustavom pronalaska i prijave na takve projekte – koji je bio krajnje demotivirajući i kompliciran. 

„Možda vam već sada zvuči nerealno da takve prilike postoje, a još nerealnije da se često dogodi da se za projekte ne prijavi dovoljno ljudi. Razlog tomu je taj što je sustav pronalaska i prijave takvih projekata u potpunosti demotivirajući, što smo osjetili na vlastitoj koži, odakle i dolazi naša ideja“, pojasnili su nam.

S vjerom da će ErasmusConnect riješiti te probleme, tim je razvio

platformu koja olakšava sudionicima pronalazak i prijavu na besplatne Erasmus+ projekte koji odgovaraju njihovim zahtjevima, dok organizacijama olakšava objavu projekta i selekciju sudionika. 

„Za one koji nisu upoznati, ne radi se o studentskim razmjenama, već o potpuno besplatnim putovanjima za mlade na kojima mogu naučiti vještine i proširiti vidike na načine koji im nisu dostupni u svakodnevnim životima.“

Što vas je sputavalo putem, a što uvjerilo da nastavite dalje?

„Na razvoju ErasmusConnecta radimo od veljače, kad su i bile inicijalne prijave za Lumen Development natjecanje. Jedna od najvećih prepreka bila je vjerovanje da nešto takvo već postoji, no uspjeli smo izdržati taj period i vjerovati u svoj projekt.

Druga prepreka vrijedna spomena je, dakako, vrijeme. Objektivno, balansiranje svih obaveza nije bilo nimalo lagano. Osim ErasmusConnect-a i samog studiranja na FER-u, aktivni smo i u studentskim organizacijama, radimo studentske poslove i sudjelujemo u mnogim izvanfakultetskim aktivnostima.

Međutim, kako naš član Pavle voli reći: stigne se! Kada su prisutni marljivost, trud i želja, sve to skupa nije tako teško. Opet tu ulogu igra ona gore spomenuta vjera u neki konačni cilj, s tim je sve lakše”,  definirali su simpatično te nas prisvojili na prvu, baš kao i publiku tijekom uvodnog izlaganja.

Kada je došao red na njihovo predstavljanje u finalu, sva ozbiljnost i trema su nestali. Energija publike koju su osjetili tijekom prezentacije prenijela se na njih, a cijeli proces postao je igra i uživanje.

Taj osjećaj sreće pratio ih je i tijekom proglašenja pobjednika; dok su se ostali timovi nervozno nadali, oni su se zabavljali.

Kako ste se u moru ambicioznih studenata upravo vi istaknuli?

„Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez dobre ideje, koda i dokumentacija, ali kada imate konkurenciju koja također ima sjajno odrađene te stvari, onda sitnice donose prevagu.

Mislim da je žiri (a i ostali natjecatelji) osjetio naše pozitivne vibracije, ogromnu energiju i sjajnu atmosferu, pogotovo na završnoj prezentaciji, gdje smo odlučili uzeti kreativni rizik, davši si slobodu da malo izađemo iz okvira, što se na kraju pokazalo kao – jackpot.

Umjesto klasične prezentacije s monotonim natuknicama, pokušali smo s komično interpretiranim primjerima iz svakodnevnog života te dočarali kako bi naša platforma doprinijela društvu.

U nekim trenutcima je publika doslovno odvaljivala od smijeha, a mi smo tako dobili priliku da dobijemo njihovu pažnju i dokažemo važnost svog projekta. Kada spojite to, ugodnu estetiku prezentacije i dobre prezentacijske vještine svih naših članova, očito je došlo do dobitne kombinacije, barem prema mišljenju žirija.“

Koje su ključne značajke, funkcionalnosti i tehnologije ErasmusConnect aplikacije?

Najbitnija funkcionalnost koju smo implementirali je mogućnost brzog i jednostavnog pretraživanja različitih projekata.

Također, do sada nije uvedena nikakva provjera legitimiteta između organizacija i sudionika. Niti su sudionici znali kome se „daju u ruke“, niti su organizacije znale tko im se stvarno prijavljuje na projekte.

Osim filtriranja i autentifikacije, u trenutnoj verziji aplikacije nalaze se mogućnosti kreiranja projekata i korisničkih profila preko kojih se mogu spremiti najzanimljiviji projekti.

Prije javne objave platforme, plan je implementirati dodatne funkcionalnosti poput sustava recenzija, notifikacija za nove projekte koji odgovaraju preferencijama korisnika, sustava pratitelja, chata prije samog odvijanja projekata i drugih koje će, nadamo se, korisnicima poboljšati iskustvo korištenja aplikacije.

Za sam razvoj platforme se primarno koristimo tehnologijama Vue.js i Firebase. Tražili smo nešto s čime ćemo moći brzo razviti prototip, a da kasnije te iste tehnologije možemo koristiti za izradu finalne verzije proizvoda.“ 

„Karlo odmah nakon ispita bježi na razmjenu mladih u Portugal, ali pod izlikom „testiranja tržišta“ ćemo mu to oprostiti jer je stvarno potegnuo s radom kada se LUMEN bližio kraju.“

Kakve su reakcije ciljane skupine i javnosti?

Reakcije su generalno fenomenalne i one su nam, osim sjajne timske atmosfere, najveća motivacija da nastavimo s upornim radom i trudom.

U kontaktu smo s nekoliko desetaka organizacija u Hrvatskoj i one su redom oduševljene projektom. Spremni su pomoći koliko god mogu i na bilo koji način, jer osim Europske Unije, kojoj pomažemo popularizirajući Erasmus kao inicijativu (u koji su npr. u 2021. godini uložili 26.2 milijarde eura), najveće koristi od platforme upravo imaju sudionici i organizacije.

Naime, ErasmusConnect kao platforma bez gubitka ikakvih funkcionalnosti zamjenjuje niz do sada korištenih aplikacija poput Facebooka (pronalazak projekta), Google Formsa (prijava), Maila (odabir kandidata) i WhatsAppa (komunikacija između sudionika i organizacija).

Koji su daljnji planovi? 

„Prije svega, moramo napomenuti da smo ostali zadivljeni većinom ideja drugih ekipa. Iskreno govoreći, mislimo da bismo mogli pronaći legitiman razlog za pobjedu apsolutno svakog tima koji je došao do finala.

Međutim, izgleda da je žiri ipak procijenio da najviše takvih razloga ima naša platforma. Već smo postigli kontakt i određene dogovore s mnogo organizacija koje su naša ciljana skupina, tako da nemamo vremena za gubljenje, zbog čega odmah nakon ispita nastavljamo punom parom prema konačnom cilju – da aplikacija zaživi u stvarnom svijetu i da napravimo pozitivan doprinos zajednici koja nam je puno toga dala.

Sljedeće na što se moramo fokusirati jest development nove, nadograđene verzije platforme koja omogućava dodatne funkcionalnosti u odnosu na sadašnju verziju. Paralelno s tim ćemo odrađivati marketing, ali tu se ne brinemo previše. Kao što smo već spomenuli, imamo sjajan feedback od organizacija koje nam daju punu podršku, čime je većina posla gotovo odrađena“, pojasnili su nam.

Svakako ErasmusConnect ostaje posvećen svojoj misiji – olakšavanju mladima da istraže svijet, steknu nova znanja i razviju se kao globalni građani. S ponosom gledamo zna sve što je ekipa DevDudes već dosad postigla i s nestrpljenjem očekujemo buduće izazove i uspjehe koje će zajedno s korisnicima ostvariti!

Podijeli


O autoru:

Paula Srdanović

Po struci prvostupnica inženjerka multimedijske i grafičke tehnologije. Još od srednje škole interesi su mi usmjereni na volontiranje, uključivanje u zajednicu, kreativni rad te vlastiti napredak i rad na području multimedije. U slobodno vrijeme preferiram putovanja, slobodne aktivnosti u prirodi i treninge različitih vrsta.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti