Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kreiranje aplikacija uz stalni posao? Goran Leutar zna kako!

Nikola Kuzmanić

Nikola Kuzmanić

03.05.2016.

S Goranom Leutarom, jednim od najpoznatijih iOS developera u Splitu, razgovarali smo o njegovim počecima vezanim uz razvoj aplikacija, uspjehu njegove aplikacije Učionica, trenutnom stanju tržišta, kao i o balansu privatnog i poslovnog života.

U zadnjih nekoliko godina Leutar je, osim na aplikaciji za međunarodnu tvrtku 5-minutes, radio za tvrtku Profico i na aplikaciji GetByBus tvrtke Sol Itum. Trenutno radi u tvrtki Niko kao upravitelj projekta, tj. cjelokupnog softwerskog rješenja za upravljanje zračnom lukom. Njihovi klijenti su sve zračne luke na području Hrvatske i luka u mađarskom Debrecenu.

Uz stalni posao, godine 2011. počeo se baviti razvojem iOS aplikacija; čuo je mnogo pozitivnog o tom sektoru pa je odlučio uložiti nešto novca, kupiti Mac i licencu za razvoj aplikacija te krenuti s učenjem. Međutim, tada se u Splitu gotovo nitko nije bavio time pa nije bilo puno knjiga o iOS-u, tako da mu je jedini izvor informacija bio internet. Od velike mu je pomoći pri učenju bio Marin Ušalj, iOS developer s međunarodnim iskustvom, kojeg je upoznao na Open Coffee-u. “Ja sam otprilike 4-5 tjedana učio sam, a onda mi je on u pola sata objasnio više nego što sam shvatio u ta četiri tjedna.”

Njegova aplikacija Učionica, usmjerena prvašima i djeci predškolske dobi, nastala je objedinjavanjem više manjih aplikacija. Prva od njih je bila Abeceda, nastala zbog toga što nije postojala hrvatska verzija te aplikacije, nakon čega je izradio i Životinje, Brojeve, Boje i Likove. Što se tiče feedbacka vezanih za Učionicu, Leutar nam je kazao kako su komentari vrlo dobri, a posebne je pohvale dobio zbog toga što je sve na hrvatskom jeziku. Posebno mu je drago što je dobio i vrlo dobre konstruktivne kritike, a voli reći da je aplikacija dobro prihvaćena zbog toga što ju je njegov sin testirao te je, prateći njega kako koristi aplikaciju, skužio što treba poboljšati.

Svima koji žele postati iOS developeri Leutar je, uz online tutoriale, preporučio rješavanje problema kroz praktični rad.

“Čovjek treba biti uporan i ne smije odustati. Meni su svi govorili da je izrada iOS aplikacija katastrofa i da na tome neću zaraditi niti kune, a kad je izašla Abeceda, svi su ostali iznenađeni! Mene upravo inat najviše tjera naprijed; kad mi netko kaže da ne mogu, ja se odmah triput više potrudim!”

slija2_2

Ipak, smatra da se ne može živjeti od samostalne izrade aplikacija. Zbog vrlo velikog broja aplikacija, od kojih su mnoge i besplatne, tržište je, kaže, jednostavno zasićeno. Priliku vidi u “štancanju” velikog broja aplikacija, taktici koju primjenjuju velike tvrtke, ali ni tada nema velike zarade. Drugi način bi bile besplatne aplikacije s reklamama u sebi, nešto što osobno ne voli. Izrada aplikacija mu je, međutim, ponajviše pomogla u stjecanju iskustva, što mu je donijelo nekoliko ponuda za posao. ”Pomalo mi je komično što se, kad netko kaže ‘iPhone development u Splitu’, mnogi sjete mene.”

Na pitanje je li mu teško uspostaviti ravnotežu između posla, obitelji i izrade aplikacija u slobodno vrijeme, Goran nam je rekao: “Kako balansirati? Ne znam. Malo manje spavaš i trebaš imati zaista puno volje. U nekim periodima nije bilo dana kad sam mogao samo ležati i ne raditi ništa”.

Leutar naglašava da mnogi potcijene trud koji treba uložiti u realizaciju nekog projekta, pogotovo u zadnju etapu, gdje većina stane. Kako kaže, nisu bitne ideje, već realizacija istih. Što se tiče splitske IT zajednice, pohvalio je Open Coffee, koji je uvijek smatrao korisnim mjestom za stvaranje novih poslovnih kontakata, a sa Startup.hr-om se sve to diže na ozbiljniju razinu. Ističe da će brendiranje Splita kao ozbiljne IT scene pomoći u ostvarivanju suradnji sa stranim tvrtkama budući da iste nisu previše upoznate s Hrvatskom i Splitom, a samim time manje „vjeruju” domaćim developerima.

Kao svoj sljedeći projekt najavio je igru za mobitele, na kojoj će surađivati sa četvero kolega. Trenutno su u fazi planiranja te bi uskoro trebali počeli s razvojem. Želja mu je i ažurirati Učionicu dodavanjem kompleksnijih zadataka.

Ovu priliku koristimo za poželjeti Goranu sreću u njegovim budućim projektima i zahvaliti mu što je odvojio dio svog slobodnog vremena za intervju s nama!

Podijeli


O autoru:

Nikola Kuzmanić

Fesbaš sa širokim spektrom interesa koji svoje slobodno vrijeme nastoji pametno iskoristiti volontirajući u nekoliko udruga, među kojima i startup.hr.

Povezane novosti