Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Kako pronaći posao iz snova?

Marija Periš

Marija Periš

11.08.2020.

Prošlog četvrtka, 6.8.2020., putem Instagram Live-a ugostili smo Martinu Raškaj (Moj novi CV), savjetnicu za životopise i zapošljavanje, koja nam je pričala o tome kako se istaknuti kvalitetnim životopisom i osobnim brendingom te dobiti posao koji želimo.

Martinin karijerni put

Martina je u 2015. godini dala otkaz te je odlučila promijeniti karijeru i početi se baviti marketingom.

U 2016. je promijenila pet poslova. Na zadnjem poslu je odlučila da je opet vrijeme za promjenu, ali da ovog puta neće tražiti isključivo posao, već i poslodavca: “Vi zapravo ne tražite samoposao, već i odgovarajuće uvjete i radnu atmosferu, birate šefa i kolege i sl.

Napravila je svoju online kampanju „Tražim poslodavca iz snova“, nakon čega su se poslodavci počeli javljati njoj.

U to je vrijeme pisala za jedan portal, koji ju je medijski podržao, što joj je uvelike pomoglo. Proces traženja poslodavca je trajao oko mjesec i pol te je za Martinu bio uspješan jer od tada već skoro 4 godine radi u istoj firmi!

 

Najčešće greške prilikom pisanja životopisa

Kao najčešće greške pri pisanju životopisa Martina je istaknula sljedeće:

  • Previše sadržaja: životopis treba biti sažet, kratak i jasan. Ne pisati više od dvije stranice!
  • Nebitni podatci: oni koji ne donose vrijednost poslodavcu (npr. mjesto rođenja, državljanstvo).
  • Gramatika i pravopis
  • Struktura
  • Grafički dizajn
  • Životopis pretvorite u PDF format.

Najvažnije je životopis prilagoditi oglasu za posao. Konkretno, ako se traže izvrsne komunikacijske vještine, treba to navesti u životopisu“, savjetovala je Martina.

Priprema za razgovor za posao

Dobili smo korisne i konkretne savjete vezane za pripremu za razgovor za posao; tako nam je Martina za početak naglasila kako trebamo znati ime radnog mjesta, opis posla i uvjete kako bismo svoje odgovore koncipirali prema traženim uvjetima te se predstavili kao osoba kompetentna za traženu poziciju.

Savjetovala nam je da dobro istražimo sve o firmi u koju idemo na razgovor putem web stranice iste, ali i ostalih komunikacijskih kanala.

“Razmislite o tome po čemu ste drukčiji, to jest koji je vaš posebni adut, primjerice specifično znanje, iskustvo, ili poznavanje određenog programa, te to svakako istaknite na razgovoru!”

Korisno je i izvježbati odgovore na pitanja koja očekujemo.

Savjeti za studente pred kraj studija

Za studente koji su pri kraju studija, Martina preporučuje volontiranje. Tijekom studija Martina je volontirala u AIESEC-u te joj je volontiranje pomoglo kod prvih razgovora za posao.

„Traženje posla je isto posao. Budite uporni, strpljivi i imajte dozu optimizma.”

Pored toga, istaknula je, nužno je imati kvalitetan CV i motivacijsko pismo putem kojeg ćete ostaviti dobar dojam, tj. dojam da ste točno vi ta osoba koju poslodavac traži. I naravno, dodala je, dobro se pripremiti za intervju.

Savjeti kod pronalaska prvih poslova

Kod pronalaska prvih poslova, ono što bi Martina voljela da je znala jest kako napisati kvalitetan životopis i motivacijsko pismo jer je to ono što ostavlja prvi dojam na poslodavca. Isto tak0, voljela bi da je znala da se životopis treba prilagoditi svakom oglasu posebno.

Imajte dvije vrste životopisa: onaj koji prati sve vaše poslove i prilagođeni životopis u koje ćete naglašavati potrebne stavke iz baznog životopisa.

Martina je imala užasnu tremu pred razgovore za posao, i to sve dok nije “posložila u glavi” da ide na kavu s potencijalnim poslodavcem kako bi se upoznali i vidjeli što ona može ponuditi poslodavcu, a što poslodavac može ponuditi njoj.

„Kako poslodavac ima pravo izabrati svog budućeg zaposlenika, isto tako mi kao kandidati imamo pravo izabrati svog poslodavca.“

Kad se radi o prvom poslu, vrlo je bitno navesti motivaciju i svoje vrijednosti jer poslodavci gledaju kako se kandidat uklapa u organizacijsku kulturu.

Martina preporučuje direktne pristupe traženju posla: “Pošaljite otvorenu molbu putem emaila ili na LinkedIn. Također, možete osobno u tvrtku donijeti životopis i motivacijsko pismo.

Osobni brend

Ono što prethodi izgradnji osobnog brenda je pronaći svoju strast, kaže Martina. Dakle, nešto što toliko volite raditi da izgubite pojam o vremenu kad se time bavite.

Drugi je korak osmisliti kako tu svoju strast prenijeti svijetu – možda putem vlastitog bloga, drugih portala, svojih društvenih mreža?

Osobni brend se, istaknula je, treba graditi na osobnim vrijednostima. Pratite druge, ali neka vam drugi budu inspiracija i motivacija.

„Budite uporni i dosljedni jer osobni brend se ne gradi preko noći i nikad se ne prestaje graditi.“

Martini je osobni brend značio jako puno. Kako je jačao Martinin brending, tako je rastao i njezin posao.

Bila je dosljedna u komunikaciji onoga što voli i s vremenom je dosegnula nivo da je ljudi smatraju kompetentnom osobom za pomoć u pisanju životopisa, motivacijskog pisma itd.

Osobni brending otvorio joj je mnoga vrata; upravo je na temelju istog dobila brojne ponude za posao i suradnju.

Vjerujem u cjeloživotno obrazovanje i smatram da je znanje nešto što ti nitko nikada ne može oduzeti“, istaknula je.

Mentorstvo

Martina je prvog mentora imala u AIESEC-u te je on imao velik utjecaj na nju.

Također, Martina je bila mentorica drugima prilikom pronalaska posla; pomogla je svojim mentijima tako što im je bila potpora i podrška u cijelom procesu.

“Pronađite nekoga da vam bude mentor!”

Kako se pripremiti za poslovni svijet?

Martina je naglasila važnost istraživanja kako bismo shvatili što volimo raditi i u čemu uživamo.

Potom je važno ići na edukacije iz područja koja nas zanimaju.

“Ako niste sigurni je li to područje za vas, svakako otiđite pa ćete barem znati hoćete li se zainteresirati ili ćete se mirne duše okrenuti nečem drugom”, savjetuje Martina.

Trebamo biti otvoreni za učenjem, ali i biti otvoreni za pogriješiti.

“Molite da ćete pogriješiti jer iz grešaka možete naučiti, rasti i dobiti nove ideje, ići u nekom novom i boljem smjeru.”

Važno je okružiti se ljudima sličnih vrijednosti i sličnog mindseta.

Jako je bitno imati oko sebe ljude koji su vam podrška i motivacija, koji će vas poslušati i razumjeti. Networking je također iznimno bitan; povežite se s ljudima iz svoje branše ili iz područja koje vas interesira. I na kraju krajeva, budite znatiželjni, pitajte, budite motivirani i otvoreni za sve, riskirajte i budite spremni na učenje i razvoj!

Martina nam je za kraj otkrila što za nju znači uspjeh u poslovnom svijetu:

“Uspjeh je uživati u procesu. Raditi nešto iz ljubavi i zbog ljubavi, a pri tome ne zaboraviti uživati, te imati balans između privatnog i poslovnog života.”

Ukoliko ste propustili naš Instagram Live, snimku možete pogledati na našem Instagram profilu pod IG TV.

Podijeli

Povezane novosti