Kako kreirati developerski portfolio?

Rečenica koju sam oduvijek mrzio, a koju klijenti i poslodavci vole često reći:

„Pošaljite nam portfolio svojih radova da pogledamo.“

Kako sam  od svojih studentskih dana uvijek radio posao developera na puno radno vrijeme, nisam baš imao puno slobodnog vremena i taj luksuz zabavljati se i graditi svoj osobni portfolio, a također nisam ni mogao prezentirati ono što sam radio na poslu zbog poštivanja tajni poslodavca i potpisanog ugovora.

Portfolio kao ključna stavka za dobivanje posla

S obzirom na to da je danas dobar portfolio jedan od ključnih faktora za zapošljavanje u IT struci, posebno za studente i ljude koji traže svoj prvi posao, potrudit ću se u nastavku ovog članka opisati kako da kreirate svoj portofolio, koje projekte možete napraviti i gdje ih možete deployati na web kako bi ih bilo tko mogao koristiti.

Fokusirat ću se na web stranice/web aplikacije pošto je danas najviše oglasa za posao u IT firmama baš u toj domeni (mada se svi savjeti mogu primijeniti i na druge grane).

Dobar portofolio s nekih 10-20 projekata sigurno vas izdvaja od ostalih kandidata pri prijavi za posao pa potencijalni poslodavac neće tak tako ignorirati vašu prijavu.

Kreiranje portfolia

Danas, kad na internetu postoji mnoštvo servisa gdje možete čuvati svoj programski kod i projekte, posebno se ističu GitHub, Bitbucket i GitLab.

Sva tri servisa podržavaju Git – sustav za verzioniranje programskog koda.

Ali što je to Git?

Ukratko, zamislite da radite u timu ljudi; vi ste iz Hrvatske, jedan kolega je iz Brazila, drugi iz Kanade.

Recimo da radite na razvoju nove društvene mreže poput Facebooka, samo puno bolje i s više funkcionalnosti.

Organizirali ste se i podijelili zadatke. Vi radite na korisničkom profilu, kolega iz Brazila radi na chatu i porukama, dok kolega iz Kanade rješava problem naslovnice i prikaza objava.

Git omogućuje i vama i kolegama da spremate, upravljate i dijelite programski kod međusobno, i to sve na jednom mjestu.

Primjerice, kad vama zatreba programski kod koji je kolega Brazilac radio, možete jednom jednostavnom naredbom povući (pullati) taj kod i koristiti ga.

O Git-u bi se dalo pisati, ali to nije glavna tema ovog članka. Bitno je znati ga koristiti jer je danas zastupljen u svim IT firmama i na neki se način podrazumijeva da ga znate. Nije težak za naučiti, a ovdje možete pronaći cheatsheet za najčešće korištene Git naredbe.

 • Dakle, Git je alat preko kojeg upravljamo programskim kodom, dok su GitHub, BitBucket, GitLab i sl. web servisi koji nam besplatno nude to centralno mjesto (repozitorij) na kojem možemo čuvati programski kod, odakle ga svi iz tima mogu koristiti.

Od navedena tri servisa, moj favorit je GitHub, iako su i ostala dva odlični servisi. Ukoliko već niste, GitHub korisnički račun možete napraviti ovdje.

 • Nakon toga možete kreirati proizvoljan broj repozitorija (za svaki projekt se kreira poseban repozitorij) i spremiti programski kod tu, na sigurno, odakle ga možete povući i koristiti na bilo kojem računalu, bilo gdje.

Ne želite da vam crkne SSD disk na laptopu pa da izgubite cijeli seminarski rad koji ste trebali braniti za dva dana! Uvijek je bolje spremiti (pushati) programski kod na Git i onda mirno spavate.

 • Za kraj, možete jednostavno poslati link na svoj GitHub profil bilo kome i ta osoba može vidjeti sve repozitorije/projekte koje imate, kakav vam je kod, koje projekte imate i šta ste u stanju napraviti.
Projekti za portfolio

Nakon uspješno napravljenog GitHub profila, dolazimo do najtežeg koraka:

Koje projekte napraviti?

Moja preporuka je da ne krećete s velikim i kompleksnim projektima, već da napravite više manjih projekata koji se mogu koristiti i nemaju velik broj funkcionalnosti, a opet pokazuju da ste u stanju nešto napraviti.

Primjerice, izrada web shopa je vrlo kompleksan projekt i potrajat će mjesecima pa na kraju imate samo jedan veliki projekt dodan na svoj portofolio, dok je izrada Tic-Tac-Toe igrice manji projektić koji možete napraviti u kratko vrijeme i podijeliti ga na korištenje.

Evo nekoliko primjera projekata koje možete napraviti:

 • Body Mass Index (BMI) kalkulator

 • Kamen–papir–škare igrica

 • To do aplikacija

 • Responzivni landing page za proizvod

 • TicTacToe igrica

 • Aplikacija za kviz o filmovima i serijama

 • Vaša osobna web stranica

 • Tetris igrica

 • Online telefonski imenik

 • Web stranica za restoran

Ovo su samo neke od ideja. Što više radova, to bolje!

‘Deploy’ projekata na web

Nakon što je projekt gotov, uvijek je nezgodno slati drugima svoj programski kod; ta ga osoba onda mora downloadati, postavljati i na kraju uz malo sreće (ukoliko se ne pojave greške) i pokrenuti kako bi ga koristila.

To je staromodan način. Danas se traži demo stranica za projekt, tako da i pored poslanog linka na GitHub profil, gdje se može vidjeti programski kod, za svaki projekt je dobro dodati i link na demo stranicu, gdje se taj isti programski kod/projekt može isprobati i testirati u stvarnosti.

U tu svrhu danas postoji širok spektar alata koji nude besplatan servis za deploy projekata na web (MS Azure, Google Cloud platform, DigitalOcean, Vercel, Netlify, AWS itd).

Za mene je tu favorit Vercel.

Vercel je servis koji vam nudi najjednostavniji mogući deploy vaših projekata, direktno s vašeg GitHub repozitorija na web.

Upišete link na svoj GitHub repozitorij, zatim pričekate da ga Vercel analizira i u nekoliko klikova, nakon nekoliko minuta, dobivate URL na vaš projekt, koji možete poslati bilo kome bilo gdje.

Idealan servis za manje projektiće i single page aplikacije!

Ovdje možete vidjeti primjer za tetris igricu deployanu preko Vercel servisa:

Još jedan od benefita je to da, nakon što ubacite novi projekt, možete ih sve lijepo vidjeti na svom dashboardu:

 

To bi bilo to. A sad na posao!

Podijeli

O autoru

Mensur Duraković