Iz svih kuteva: Kako je bilo na BlockSplit konferenciji?

Završeno je drugo izdanje BlockSplit konferencije, koja je 25. i 26. travnja 2019. na tri splitska fakulteta – Ekonomskom, FESB-u i PMF-u, okupila brojne ljubitelje i zainteresirane za blockchain industriju.

Posjetitelji su, zahvaljujući angažmanu organizatorskog tima i financijskoj potpori glavnih sponzora – Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, imali priliku sudjelovati na različitim radionicama i predavanjima vezanim za konkretnu primjenu navedene tehnologije u svakodnevnom životu i poslovanju. Kako bismo vam što vjernije prenijeli dojmove, upitali smo posjetitelje nakon same konferencije da podijele s nama svoja iskustva i preporuke.

Ovogodišnja BlockSplit konferencija na mene je ostavila jako dobar dojam. Izuzetno sam zadovoljan sadržajem, od stručnih radionica i diskusija na panelima do raznolikih predavanja iz svih područja blockchain tehnologije i poslovanja, kao i raznolikošću stručnih predavača koji su došli iz svih krajeva svijeta“, oduševljen je Marko Prljić, posebno ističući nova poznanstva koja se neizbježno stvaraju na ovakvim događajima. „Po mom mišljenju, u tom se području BlockSplit baš ističe; ovo je jedna od onih konferencija na kojima se osjećaš kao kod kuće, jednim dijelom možda zato što se odvija na ‘domaćem terenu’. Zbog svoje skromne veličine i samog načina organizacije, BlockSplit nudi intimniju i manje užurbanu atmosferu, kakva često zna biti na većim događanjima ovog tipa. Ovdje je sve jednostavnije te je brže moguće povezati se s ljudima koji dolaze iz svih krajeva svijeta i nesebično dijele svoja iznimno vrijedna razmišljanja i savjete.

Struktura posjetitelja bila je raznolika – od srednjoškolaca i studenata kojima je ovo bio prvi dodir s blockchainom do onih s vrlo dobrim predznanjem. Doktorand u području blockchaina s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Alen Hrga, sudjelovao je u ICO kampanji, gdje je radio integraciju pametnih ugovora s klijentskim web aplikacijama, a na konferenciju je došao kako bi vidio može li na svoje istraživanje primijeniti iskustva i znanja o kojima će imati prilike čuti: „Prvi sam dan sudjelovao na radionici ‘Arbitrable smart contracts’. Radionica je bila korisna i interaktivna, a predavač je bio jasan, no imao je izraziti francuski-engleski naglasak i nekad je bilo teško razaznati što govori, odnosno trebalo je hvatati kontekst. Drugi dan sam odslušao nekoliko predavanja i sva su bila kvalitetna, a prisustvovao sam i na još dvije kratke tehničke, izuzetno kvalitetne, radionice koju su držale ekipe iz LimeChain-a i Tenderly-ja.

Mislav Javor, CEO hrvatskog blockchain startupa „AMPnet“, sudjelovao je na konferenciji kao predavač, a kaže da o cijelom iskustvu može reći samo riječi hvale: „Radionica koju sam držao prošla je izvrsno, s većinom ishoda radionice zadovoljenim. Vrijeme nas je poslužilo, partiji su bili fantastični, a predavači sposobni!

Dečki su pohvalili organizaciju i rekli da sigurno dolaze i sljedeće godine, preporučivši isto svima koji se bave nekom vrstom tehnologije: „Ova će vam konferencija zasigurno otvoriti nove poglede na poslovanje i otvoriti vrata za nova partnerstva“, sugerira Marko.

Popričali smo i s jednom od većih zvijezda u hrvatskom blockchain svijetu – Lukom Sučićem,  voditeljem Starfleet startup akceleratora u investicijskoj jedinici bugarsko-lihtenštajnske Æternity  zaklade, koja razvija istoimeni blockchain.

Luka dolazi iz poduzetničkog svijeta, poznat je (bio) ponajviše po stvaranju i vođenju „HUB385“. Prije 6-7 godina zalutao je u svijet blockchaina, gdje je i ostao zbog, kako nam kaže, progresivnosti i zanimljivosti istog.

Njegovo objašnjenje blockchaina za laike je “digitalna knjiga kupnje i prodaje koju imaju svi koji sudjeluju u tom sustavu, svi mogu vidjeti tko je trgovao s kim, u isto je vrijeme u svačijem i ni u čijem posjedu. Sustav je automatski i prati zakone fizike umjesto ljudskih. Digitalna mreža za transakcije, glasovanje, identifikaciju identiteta itd., koja je otporna na cenzuru i ne zahtijeva povjerenje u druge sudionike.“

Kako ističe, cijela ova industrija, koja postoji samo deset godina, a u svijetu ima 50 milijuna aktivnih korisnika, predstavlja ogroman tehnološki skok, koji donosi puno dobrih stvari. „Ljepota ove industrije je u otvorenosti i inkluzivnosti“, oduševljen je cjelokupnim blockchain svijetom, kao i BlockSplit konferencijom: „Nevjerojatno je kako je lani nekoliko mladih ljudi okupilo svjetske stručnjake na jednoj od prvih konferencija posvećenim blockchainu na širem području. I ove godine vlada odlična atmosfera, ovo mi je zasigurno jedna od najboljih i najdražih konferencija na kojima sam bio u zadnjih nekoliko mjeseci.

Ne sumnjamo stoga da će Luka nastaviti biti, kako je sam rekao, mini-ambasador ove konferencije, koju hvali gdje god stigne!

Konferencija je gotova, dojmovi se sliježu. Što kažu organizatori?

Iznimno smo zadovoljni sadržajem koji smo ponudili posjetiteljima. U toj smo kategoriji nadmašili prošlogodišnje izdanje i zaista smo ponosni na kvalitetu i korisnost tema koje smo obuhvatili, kako na radionicama, tako i na predavanjima i panel raspravama. Ove je godine bilo manje posjetitelja nego lani, što smo i očekivali s obzirom na trenutni pad cijene kriptovaluta, no ne sumnjamo da ćemo dogodine privući veći broj posjetitelja, uz još više zanimljivih tema i predavača“, rezimira Antonio Perić Mažar iz organizacijskog tima.

Mi vam možemo potvrditi da je atmosfera među predavačima, izlagačima i posjetiteljima bila i više nego prijateljska i opuštena; volonteri su bili na usluzi za sva pitanja, svi su sa zanimanjem i zadovoljstvom praznili svoje „vallete“ na pauzama za kavu i ručak (nekima je to bilo prvo iskustvo korištenja kriptovaluta), a nije nedostajalo ni zabave! Što reći osim – vidimo se i dogodine!

Fotografije: Maja Prgomet (Studio Testudo)

 

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.