Ivana Matić: “Ne postoji razlika između ženskog i muškog poduzetništva – sve dok žena ne rodi!”

Još uvijek slažemo dojmove s prošlog, sedmog po redu, izdanja “Women in tech meetup Split”, kad nam je u goste došla gospođa Ivana Matić, koja već godinama radi na umrežavanju, informiranju i motiviranju poduzetnih i korporativnih žena iz cijele zemlje, a i šire, i to ponajviše putem uspješnog portala Women in Adria i različitih ‘networking’ druženja.

Gđa. Matić pričala nam je o svom poslovnom putu – od zaposlenice u korporaciji preko otkaza do pokretanja svog posla za vrijeme porodiljnog – jer “ako radimo negdje, nakon posla trčimo kući, brinemo se o djeci i obavljamo kućanske poslove, navečer se srušimo u krevet od umora pa sutra sve ispočetka…porodiljni je zapravo jedino slobodno vrijeme koje imamo!

S obzirom na to da je u početku podizanja svog posla radila od kuće, nedostajala su joj poslovna druženja, koja sa sobom često nose novu dozu inspiracije i motivacije, a primijetila je i da na našem tržištu ne pronalazi ženski časopis ili portal koji joj odgovoara, odnosno čiji je sadržaj zanimljiv i namijenjen ambicioznim ženama. Upravo se iz te njene potrebe rodila poslovna ideja; najprije je istraživala svjetske primjere, a potom se odlučila upustiti u stvaranje medijskog projekta posvećenog ženama koje žele ili su već ostvarile uspješnu karijeru na bilo kojem polju.

Na samom početku pokretanja posla budete puni elana i nebo vam je granica, ali kad počnete plivati u tome – nastane kaos, to znaju svi poduzetnici, bez obzira na spol. Međutim, žene poduzetnice nose se s dodatnim poteškoćama. Zapravo, ne postoji razlika između ženskog i muškog poduzetništva – sve dok žena ne rodi dijete! Čim žena rodi, biznis je usporen. Tvrtke koje su pokrenule žene puno sporije rastu upravo zato što je kod žena biznis povezan s balansiranjem obitelji”, prenijela je naša izlagačica svoja, ali i iskustva brojnih drugih poduzetnih majki, priznavši da su ju vođenje posla od kuće, dakle uz brigu za malu djecu, a posljedično i spor rast poslovanja, gotovo doveli do burnouta.

Istaknula je kako u korporativnom svijetu postoje ogromne predrasude; poslovni partneri često smatraju da posao neće biti dobro odrađen ako je “šefica” trudna, makar ona iza sebe imala tim od desetero ljudi: “Još je gora situacija s poduzetnicama koje su ‘one woman show’; one na sastanke idu ‘zamaskirane’ kako se ne bi primijetilo da su trudne, a na društvenim mrežama ne objavljuju da su rodile jer postoji rizik da će izgubiti posao.

Usprkos teškim počecima, danas medijski projekt Women in Adria svakodnevno donosi nove informacije koje pomažu u pokretanju posla i upravljanju biznisom za čak više od 70 000 jedinstvenih posjetitelja/ica mjesečno, od kojih većinu čine visokoobrazovane žene. Ovaj je projekt ujedno prerastao u ‘brand’ s redovitim događajima poput konferencija, networking evenata i dodjela nagrada, na kojima se žene imaju priliku međusobno educirati, inspirirati, povezivati i surađivati. Osim toga, članskim programom svojim članicama nudi posebne pogodnosti koje im osiguravaju vidljivost i rast biznisa.

Za doći do ovakvog statusa bilo je potrebno uložiti mnogo resursa, a gđa. Matić je istaknula kako je shvatila da je vrijeme puno važniji resurs od novca. Naime, dok je radila od kuće, uz djecu, bila je zaposlena na pola radnog vremena, no često bi efektivnog rada bilo puno manje, što se odražavalo i na kvalitetu posla, ali i na njena primanja. Kako kaže, preporodila se kad je ušla u ured van kuće i mogla raditi puno radno vrijeme, čiju svaku minutu maksimalno želi iskoristiti jer zna da će kod kuće teško nadoknaditi neodrađeni dio posla.

U poduzetništvu morate biti sve, spremni učiti i stalno se nadograđivati jer drukčije ne možete opstati. Tržište je brutalno i putem očvrsnete. Da sam ja ista kakva sam bila na početku, ne bih opstala. Odmah ujutro dobijete šest šamara, ali morate se ponašati tako da ne padnete. Morate razmišljati da će se nešto pozitivno dogoditi popodne, da će se stvari uvijek nekako riješiti – i to stvarno funkcionira! Kad mislite da nema izlaza, da je sve otišlo kvragu i da vam biznis propada, stvari se uvijek nekako poslože! Najbolje je biti pozitivan i ne odustajati. Dobijete šamar i nastavite dalje, ne smijete gubiti vrijeme na očajavanje jer tako samo trošite dragocjenu energiju”, prepručuje pokretačica “Women in Adria”.

Za potpun doživljaj predavanja i svaki izneseni savjet – preporučujemo da pogledate snimku cijelog izlaganja na našem YouTube kanalu!

 

P.S. Ne propustite sljedeći Women in tech meetup Split: 4.7. u goste nam dolazi gospođa Diana Kobas Dešković, HR stručnjakinja, idejna začetnica i kreatorica jedinstvene metode MAMFORCE© za razvoj organizacijske kulture podrške zaposlenim roditeljima i ženama. Više detalja možete vidjeti ovdje.

“Women in tech meetup Split” projekt je naše udruge Split Tech City, koji se realizira uz financijsku podršku Splitsko-dalmatinske županije, a čiji je cilj popularizacija tehnoloških zanimanja među ženskom populacijom, usmjeravanje djevojaka prema navedenim zanimanjima te povezivanje već zaposlenih žena u tehnološkom sektoru.

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.