Ideju godine 2018. imaju mladi Splićani

Ove godine prvo mjesto na natjecanju Ideja godine, u organizaciji portala Srednja.hr, osvojila su tri mlada Splićana, Dražen Barić, Toma Puljak i Roko Radanović. Njihov tim LiftOff u napetom finalu pobijedio je s aplikacijom koja nudi analizu vremenskih uvjeta za ljubitelje dronova. Nagrađeni su studijskim putovanjem na destinaciju u Europi i besplatnim jednogodišnjim korištenjem prostorija Tehnološkog parka Zagreb, uz stručnu pomoć pri finaliziranju projekta.

Popričali smo s njima o projektu i cijelom iskustvu sudjelovanja u ovom natjecanju, te koji su im daljnji planovi.

Mladi Splićani pobijedili s aplikacijom “LiftOff”

LiftOff je multifunkcionalna aplikacija za ljubitelje dronova koja konkretno nudi raščlanjenu analizu prikladnosti sadašnjih i budućih vremenskih prilika za let. To je aplikacija koja korisnicima daje odgovor na naizgled jednostavno pitanje, “Je li vrijeme dovoljno sigurno za let dronom?“. “S obzirom na to da postoji izrazito velik broj parametara koje treba uključiti u “računicu“, odlučili smo napraviti aplikaciju koja će korisnicima malo skratiti muke. Podatci koje pribavljamo su provučeni kroz naš vlastiti algoritam i na kraju svedeni na ocjenu prikazanu u decimalnom broju od 0 do 5 te smo tako osigurali da se u tom mnoštvu podataka snađe i profesionalac i amater. Naravno, “LiftOff“ se ne bavi samo procjenom vremena, već postoje i dodatne funkcionalnosti kao što su: planiranje mjesta i vremena za let, pronalazak najbolje lokacije i vremena za let jednim gumbom, praćenje statistika o letovima, mapa s lokacijama letova ostalih korisnika itd. Također, aplikacija je podržana na mnoštvu platformi, uključujući: mobilnu, web, smartwatch i Amazon Echo platforme.”, objašnjava nam Toma iz LiftOff tima.

Ovakve aplikacije postoje na tržištu, ali ova ima nešto što ju razlikuje od drugih, a to je upravo algoritam koji oblikuje ocjene. “Dok postojeće aplikacije nude samo hrpu podataka u kojima će se teško snaći i profesionalac, a kamoli amater, “LiftOff“ nudi te podatke u izrazito intuitivnom i razumljivom formatu kako bi “dronisti“ mogli u samo nekoliko sekundi zaključiti je li vrijeme prikladno za njihov planirani let.”, naglašava Toma.

Aplikacija je primjenjiva svugdje gdje su primjenjivi i dronovi. U to su uključena ona amaterska područja kao što su nekakva hobi snimanja ili slikavanja za recimo storyje na Instagramu do onih profesionalnih kao što su fotografski studiji, snimanje zemljišta, nadziranje granica i teško dostupnih prostora. Toma nadodaje kao primjenjivost dronova iz dana u dan raste s napretkom tehnologije koja se u njima koristi, a i s tim tržište naše prodaje.

Kako su došli na ideju za Ideju godine?

Kažu kako su na ideju došli kada su se okupili kao ekipa za Državno natjecanje iz informatike u kategoriji “Razvoj softwarea“. U procesu dogovaranja i razmišljanja kakvu aplikaciju mogu napraviti, pristupio im je član DUMP-a i “dronist“ Boris Borović, koji im je na tom natjecanju bio i vanjski mentor. Upravo ih je Boris uputio da naprave aplikaciju za dronove jer su ostale na tržištu, kako ovi momci kažu, “blago rečeno očajne”. “Tada smo krenuli u istraživanje postojećih rješenja da potvrdimo Borisovu tvrdnju i nakon toga u istraživanje svega vezano za dronove i kako vrijeme utječe na njih. Prvo u što smo bili sigurni je da ćemo stvoriti algoritam za obradu tih podataka i putem osmišljavali popratne funkcionalnosti koje smo smatrali da korisnicima mogu biti zanimljive.”, govori nam Toma.

Popis ljudi koji su bili spremni pomoći, ali i onih kojima su se ovi momci odlučili obratiti nije malen. “Boris nam je pomogao oko same ideje i uskočio je u kritiziranju dizajna aplikacije jer smo tu manjkavi. Također smo se savjetovali s profesionalcima iz ovog područja kao što su: Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Hrvatska udruga bespilotnih sustava te Zračna luka Split. Tu bi posebno istakli gospodina Davora Crnogorca, glavnog kontrolora leta u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, koji nam je uvelike pomogao svojim usmjeravanjem što se tiče procjenjivanja vremena i umrežavanjem s lokalnom i inozemnom “dron zajednicom“. Sve ovo ne bi bilo moguće da nam kao moralna podrška tu nisu bile mentorice Marina Kamber i Marija Rakić Mimica, koje su nas pratile kroz natjecanja.”, zahvaljuje Toma svima koji su im pomogli.

Srednjoškolci s idejom, prijavite se na ovo natjecanje!

Sva trojica, Toma, Roko i Dražen, splitski su srednjoškolci, prva dvojica iz MIOC-a, a Dražen iz Elektrotehničke škole. Iako su u početku bili skeptični prema ovome natjecanju, jer, kako kažu, nisu bili sigurni što im ono pruža. Dražen nam navodi kako je smatrao da je riječ o još jednom show off-u srednjoškolaca koji smatraju da imaju idealno rješenje najvećih svjetskih problema. Nakon što su malo istražili, shvatili su kako je ipak riječ o real deal natjecanju gdje se gledaju više faktori rješenja nekog problema, dok je glavni fokus bio marketing. “Osim konkurencije s kojom smo na kraju ostali u kontaktu, i odlične atmosfere, ovo natjecanje nam je ostavilo poveznice. Ne samo listu ljudi, već direktnu vezu s više mogućih korisnika i kupaca. Drago nam je što postoji ekipa poput one iz srednje.hr, kojoj je stalo olakšati i pogurati mlade u realiziranju svojih ideja. Definitivno nešto što ne biste htjeli propustiti.”, nadodaje Dražen.

Dražen, Roko, Toma i ostatak DUMP-ovaca uskoro nam spremaju nešto novo

Na pitanje koji su im daljnji planovi, momci složno odgovaraju da je to odmor, a to su itekako zaslužili. A nakon kratkog odmora, opet se hvataju projekta. “Proteklih par mjeseci punih neprospavanih noći, multitaskinga i odricanja najbolje stvari na svijetu – dugih kava i ćakula, je nešto čega nam stvarno nije žao. Ali treba nam malo odmora, Toma i Roko imaju sada državnu maturu, a nakon toga nastavljamo raditi na projektu. Tijekom boravka u Zagrebu čuli smo se s raznim stručnjacima koji nam mogu pomoći u finaliziranju projekta i usmjeravanju proizvoda prema odgovarajućim tržištima.”, govori nam Dražen.

Sva trojica članovi su DUMP Udruge mladih programera iz Splita, i svi su složni da ovoga vjerojatno ne bi ni bilo da nije DUMP-a. Otkrili su nam i kako u DUMP-u uskoro spremaju nešto novo i slično ovome. “Tu smo se upoznali, učili i na kraju postigli ove super rezultate. Osim samog znanja iz programiranja (koje je na ovom projektu rezultiralo podrškom za 5 platformi), ono u čemu nam je članstvo u Udruzi pomoglo i što nas je kroz natjecanja malo više isticalo od drugih je upravo ozbiljnost pristupa problemu, organizacija poslova i komunikacijske vještine. U DUMP-u ubrzo spremamo nešto za sve koji bi voljeli iskusiti nešto slično.”, kaže nam Dražen i poziva sve da prate DUMP na društvenim mrežama.

Ekipa Split Tech Cityja ponosna je na naše mlade nade, i želimo im puno uspjeha i dalje. Te jedva čekamo vidjeti što nam novo DUMP-ovci novo pripremaju.

Podijeli

O autoru

Tomislava Saša

Za diplomiranu profesoricu hrvatskoga jezika i komunikologinju, s afinitetom prema tehnologiji, Split Tech City se pokazao kao idealan put. Želim doprinijeti stvaranju boljih prilika u Splitu. Kao izvršna urednica Split Tech Cityja aktivno osluškujem zajednicu. Iskreno vjerujem da i zajednica osluškuje nas.