EDIT Code School: Od malih nogu u svijet programiranja!

Odavno nisam čula za smisleniji projekt, koji nije ostao samo na riječima, a obuhvatio je toliko djece i mladih… Pitate se o čemu pričam, tj. pišem? Radi se o besplatnoj školi programiranja EDIT Code School, koja se tijekom školske godine organizira u sklopu projekta ICT županija, a koja je drugu godinu zaredom okupila 400 učenika viših razreda iz ukupno 20 osnovnih i srednjih škola, i to ne samo iz Splita, već s područja gotovo cijele naše županije – iz Imotskog, Makarske, Trogira, Sinja, Kaštela, Solina, Omiša i Supetra!

Na početku ciklusa edukaciju prolaze profesori-mentori, koji se nagrađuju i honorarom, što je zaista pohvalno jer smo već navikli slušati o niskim plaćama i slabim prilikama za rastom istih u ovoj, nekad toliko cijenjenoj, profesiji, čiji pripadnici često volonterski “guraju” brojne projekte kojima se nastava pokušava modernizirati…

Nakon što su educirani profesori/ce, formiraju se grupe učenika, u koje mogu ući i učenici/e čije škole nisu službeno uključene u projekt, koje se vikendom ili “osmim satima” počinju nalaziti s profesorima i ulaziti u uzbudljiv svijet programiranja.

S obzirom na to da je ovo druga godina projekta, formirale su se, osim novih osnovnih tečajeva, napredne grupe osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a svi su radili projekte na temu Moja eko županija

Ove subote popratili smo završnu svečanost projekta, na kojoj su na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu uručene nagrade najboljim ekipama i njihovim mentorima/icama, ali i predstavljeni nagrađeni projekti s prošlogodišnje škole: macroTouch uređaj, trenutno u finalu natjecanja Inova-mladi 2019, i pametna kanta s prepoznavanjem i sortiranjem otpada – SortIT, koja je osvojila 1. nagradu na natječaju “Ideja godine 2019.” u konkurenciji preko 60 prijavljenih radova iz cijele Hrvatske, Uz to, predstavljen je i projekt e-PrirodoslovnaZbirka, koji će se implementirati u III. gimnaziji kao dio školskog projekta Spoznaj bioraznolikost.

Na samom početku svečanosti prisutnima se obratio župan Blaženko Boban: “S odmakom od godine dana znamo da smo na pravom putu jer lani nagrađeni projekti gotovo da haraju Hrvatskom; gdje god se editovci pojave, drugi mogu samo moliti Boga da budu drugi”, nasmijao je sve prisutne, posebno istaknuvši zadovoljstvo ovogodišnjom temom: “Mi stariji nismo toliko vodili računa o ekologiji, kao da nismo bili svjesni da će na ovim prostorima živjeti naši potomci… Vaša će djeca biti puno ponosnija na vas nego što ste vi na nas!

Bilo je prekrasno gledati reakcije djece i profesora koji su bili prozvani kao nagrađeni timovi; ponos se iscrtavao na njihovim licima, uživali su u pljesku i čestitanju cijele dvorane, a oduševljenje vrijednim nagradama nisu ni htjeli sakriti!

Posebno je neodoljiv bio 10-godišnji Antonio Letica, koji se “ubacio” u ekipu starijeg brata i pokazao zavidno znanje starijim kolegama; za poticaj je nagrađen kao najmlađi polaznik EDIT-a.

Zanimljivo je što su, iako je u školi programiranja sudjelovalo više dječaka, prvu nagradu u kategoriji naprednih radova srednjih škola osvojile djevojke: Helena Elez, Ivana Kristić i Matea Šarić zaslužile su prvo mjesto projektom EasyLife. Čestitamo!

Drugo su mjesto u istoj kategoriji osvojili Ivana Govorušić, Ivana Medić i Ante Prolić projektom E-antikvarijat, dok su Laura Rebić Ivan Parat projektom Delicioso osvojili treće mjesto.

Čestitamo nagrađenima i njihovim mentorima, profesorima Anti Bartuloviću, Ivanu Lukšiću i Josipu Bartuloviću.

Prva dva mjesta u kategoriji osnovnog tečaja srednjih škola osvojila je Prirodoslovna škola s profesoricom-mentoricom Antonijom Burčul; projektom “Ekologija WEB” pobijedili su Frane Bartulović, Marija Čondić i Tina Krstulović, dok su Ante Bošković, Borna Čotić i Luka Katić projektom ”Dobri” zaslužili drugo mjesto. Treće mjesto u ovoj kategoriji dijele projekti “Eko Dalmatinac” iz III. gimnazije (Mia Vrdoljak i Duje Štolfa; mentorica Marina Kamber) i “Ekologija” iz Gimnazije Dinka Šimunovića u Sinju (Mateo Stupalo s mentoricom Helenom Kodžoman).

Nagrade za najbolje radove u kategoriji osnovnog tečaja za osnovne škole otišle su u trogirsku “OŠ Majstora Radovana”, solinsku “OŠ Vjekoslav Parać”, omišku “OŠ Josip Pupačić” i splitske “OŠ Pojišan” i “OŠ Žnjan-Pazdigrad”.

Nagradu za napredni tečaj u osnovnim školama osvojila je također “OŠ Žnjan-Pazdigrad”.

Nakon dodjele nagrada popričali smo s nekima od nagrađenih učenika i mentora, koji su redom iskazali zadovoljstvo kvalitetom programa i istaknuli da je ovakav projekt bio prijeko potreban gradu i županiji.

Nisam nimalo sumnjala da će nam biti dobro, atmosfera je bila super, učenici su puno naučili, ali i uživali u druženju u PICS-u. Lijepo je bilo vidjeti da su učenici motivirani bez obveze; redovito su dolazili i pisali domaće radove! I inače ih nastojim uključiti u što više događanja i nastavu im učiniti zanimljivijom, tako da posjećujemo Festival znanosti, prijavljujemo se na natjecanja, radimo s robotima”, ispričala nam je prof. Antonija Burčul iz Prirodoslovne škole, a njena učenica Tina Krstulović otkrila nam je da joj nije bilo teško odvojiti vrijeme za EDIT jer je puno naučila, ali i družila se s vršnjacima. Iako se s informatikom prvi put susrela u srednjoj školi, to ju nije spriječilo da osvoji prvo mjesto u kategoriji osnovnog tečaja za srednjoškolce. Svaka čast!

Ravnateljica Prirodoslovne škole, gđa. Marija Pustak, istaknula je kako je EDIT Code School značajan za razvoj cijele županije jer se upravo ovakvim sveobuhvatnim projektima stvaraju novi stručnjaci: “Oduševljena sam rezultatima, pogotovo s obzirom na to da se u našoj školi informatika uči samo dvije godine. Nastavit ćemo sudjelovati, a nadam se da će se uključiti i još više profesora i učenika.

 

Prof. Ana Oreb iz III. gimnazije sudjelovala je u organiziranju cijelog projekta kreiravši materijale za srednje škole: “Želimo približiti drukčiji vid informatike učenicima; ovo je nešto što je njima draže, možda bolje i korisnije, ali sigurno nešto što ih zanima. Svim učenicima preporučujem uključivanje u ovu besplatnu školu jer će naučiti nešto novo, upoznati mnogo vršnjaka i družiti se s njima, a bolje će upoznati i svoje profesore u netipičnom okruženju.

Bilo je super, mentori su nam davali zanimljive zadatke koji su nas tjerali da što prije i što više naučimo”, oduševljen je srednjoškolac Antonio Nikolić, koji je ove godine pohađao naprednu grupu, bio mentor mlađim kolegama, a pred prepunom dvoranom PMF-a sudjelovao i u predstavljanju svog prošlogodišnjeg projekta “SortIT”, nagrađenog za Ideju godine 2019. Ne brinite, dogovorili smo poseban intervju s njim i njegovim timom, tako da ćete imati prilku bolje upoznati ove genijalne momke i njihove ideje 🙂

Za kraj smo za dojmove upitali i voditelja projekta ICT Županija, gosp. Damira Brčića, koji je vodio program dodjele nagrada:

Prezadovoljan sam, prvenstveno jer je većina prisutnih zadovoljna, a to znači da smo postigli cilj. Drago mi je što se u ovom projektu brzo vide konkretni rezultati, što često nedostaje našem školstvu; projektom smo obuhvatili djecu koja sada znaju složiti web stranicu, a neka od njih i vrlo napredne aplikacije, a upravo to treba našoj županiji jer se radi o novoj radnoj snazi koja će pokretati startup-e, otvarati nova radna mjesta i jačati tvrtke”, kazao je Brčić, dodavši da mu je drago što su i profesori i djeca, usprkos svim ostalim obvezama, osjetili pozitivnu energiju i odlučili se uključiti u ovaj projekt.

Kako ništa ne želimo prepustiti slučaju, mi stvaramo uvjete, opremamo škole i učionice, osiguravamo dobar program i materijale, ali i honorare za mentore, nakon čega se lako oslobodi kreativa. Od mentora dobivamo povratne informacije kako im je edukacija na EDIT-u pomogla u svakodnevnom radu i nošenju s malim genijalcima na satovima informatike, a posebno smo ponosni i što smo ovu odličnu priliku omogućili i mjestima van Splita”, ponosan je čelni čovjek ICT županije, koji nam je otkrio kako sa suradnicima razmišlja o pokretanju EDIT Summer Camp-a u suradnji s IT tvrtkama: “Djeci samo trebaju prilike, a mi ćemo se potruditi da im ih omogućimo.

Bravo za dosadašnje rezultate i sretno i dalje s pružanjem pravih prilika mladima!

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.