Splitski Denther pokazat će zube netočnim dentalnim dijagnozama

Uzeli smo na zub splitske startupe iz IT područja i zbog toga vam danas donosimo priču o projektu koji ima potencijal razviti se u globalni zdravstveni alat; riječ je o Dentheru, koji bi pacijentima trebao omogućiti dobivanje točne dentalne dijagnoze,

Na realizaciji ove ideje radi mlada ekipa sastavljena od entuzijasta različitih profila. Jedan od njih je ekonomist Tomislav Mamić, pokretač cijele priče, s kojim smo popričali kako bismo bolje razumjeli o čemu se zapravo radi.

Možda najbolje da krenemo od početka?

Ideje rađaju nove ideje

Aplikacija “Denther” nastala je kao produkt rada na jednom posve drugačijem proizvodu; u Studentskom poduzetničkom inkubatoru Tomislav je radio na projektu razvijanja uređaja “Toothcam”, koji mijenja dentalno ogledalce: “U to vrijeme pročitao sam članak “How dentists rip us off” na portalu Reader’s Digest. Ostao sam šokiran spoznajom da problem sasvim oprečnih dijgnoza postoji i da još nije riješen. Nakon nekoliko mjeseci odlučio sam se fokusirati na rješenje tog problema. Prva ideja mi je bila da slikam svoje zube, dođem do nekoliko stomatologa i mailom zatražim dijagnozu. Sedam stomatologa mi je dalo sedam različitih mišljenja, što mi je potvrdilo da ideja koja mi je sinula ima smisla. Od tada je prošlo 18 mjeseci i odradili smo nekoliko testova”, uveo nas je u priču ovaj poduzetni mladić, koji je odlučio kreirati aplikaciju na koju bi pacijenti mogli ‘uploadati’ rendgenske zubne snimke i u kratkom roku dobiti točnu dijagnozu, baziranu na dijagnozama nekoliko različitih stomatologa. S druge strane, stomatolozi koji se odluče uključiti u ovaj projekt i davati dijagnoze mogu profitirati jer će njihov precizan rad biti prepoznat i nagrađen visokim ocjenama, što će im posljedično donijeti i više posla. Ili obratno! 😀

Aplikacija ‘Denther’ pruža stomatolozima mogućnost davanja dentalne dijagnoze, čija će točnost nesumnjivo biti potvrđena ili odbačena. Time prisiljavamo sve uključene stomatologe da daju točnu dijagnozu ako žele profitirati. Mogućnost pružanja i kupnje ovakve usluge stvorit će korist za stomatologe, pacijente i osiguranja”, navodi Tomislav, dodajući da Denther počiva na nekoliko potencijalno revolucionarnih ideja; prva je spoznaja da je tehnologija digitalnog snimanja nadišla izravne sposobnosti ljudskih osjetila, što znači da se sve što stomatolog osjeti prilikom pregleda, a i više od toga, može vjerno snimiti i prikazati na ekranu, dok je druga kombiniranje dviju ekonomskih spoznaja, zvanih “zatvorenikova dilema” i “Schelling točka”, a sve kako bi se potpuno uklonio sukob interesa te kako bi se dala prednost znanju pružatelja usluge: “Prva ideja nam omogućava da stomatolozi dijagnozu pružaju bez da fizički vide pacijenta, a druga da točnost dijagnoze možemo osigurati jednostavnom statistikom. Kombinacija ovih ideja je potencijalno revolucionarna jer rješava jedan od temeljnih ekonomskih problema – asimetriju informacija, i to u vrlo važnom području zdravstva. Ako Denther zaista ostvari svoj potencijal, svi ćemo postići bolje zdravlje.

Kome će Denther pomoći, a kome odmoći?

Tomislav tvrdi kako će od Denthera korist imati pacijenti, osiguravajuće kuće i kvalitetni stomatolozi: “Stomatolog koji se trudi biti kvalitetan i uvijek učiniti najbolje za svog pacijenta u današnjem tržištu ne može biti konkurentan jer svoju kvalitetu nikako ne može dokazati. Mi Denther gradimo tako da upravo to omogućimo, što će dovesti do toga da ulaganja u marketing i slične tehnike signaliziranja kvalitete, kojima su skloni mnogi privatni stomatolozi, neće više imati puno smisla, upravo kao što danas, uz Booking.com i druge alate, više nema puno smisla postavljati velike neonske reklame na apartmane ili stajati uz cestu s natpisom ‘zimmer frei’.

Ipak, svjestan je da bi svojim projektom mogli stati na žulj” stomatolozima koji ne budu u mogućnosti odrađivati svoj posao kvalitetno.

Osim njih, budući da Denther ruši granice unutar kojih stomatolog može pružati svoje usluge, moguće je da ćemo doći u sukob s interesima nacionalnih stomatoloških udruženja koja se brinu da strani stomatolozi ne konkuriraju domaćima”, navodi naš sugovornik, napominjući da je, radeći na ovom projektu, više proučavao kako funkcionira američki sustav dentalnog zdravstva nego hrvatski, ali svejedno misli da HZZO neće prepoznati vrijednost ovog projekta jer prevare osiguranja nisu toliko česte zbog manje mogućnosti zarade stomatologa unutar sustava, dok skupe greške u radu stomatologa na kraju često plate – pacijenti, i to iz vlastitog džepa, popravcima kod privatnika: “Ovakav poslovni model je održiv na tržištu zato jer je HZZO de facto monopolist pa se ne treba boriti za svakog korisnika.

Glamurozan život poduzetnika

Mladi ekonomist kaže da su reakcije okoline na ideju o ovoj aplikaciji generalno pozitivne; pacijenti su oduševljeni, stomatolozi su zainteresirani, ali nisu uvjereni da ekonomski dio priče drži vodu, dok su ekonomisti zainteresirani, ali nisu uvjereni da stomatološki dio priče drži vodu.

Moj zadatak je svima strpljivo sve objasniti i pokušati doći do odgovora na sva pitanja s kojima se susrećem. Rado sa svima pričam o projektu, objašnjavam im sve u detalje. U početku je većina zbunjena, ali kako više objašnjavam, to im više sjeda, tako da mi neki čak daju dobre prijedloge”, objašnjava Tomislav.

Otkrio nam je i kako rad na startupu uključuje mnogo istraživanja, čitanja, razgovora s potencijalnim korisnicima, ispitivanje tržišta, traženje kontakata i financija, kao i puno stresa i  cjelodnevni rad, ali s druge strane i uživanje u samostalnom kreiranju slobodnog vremena.

Nekad mi se čini da me najviše usporava činjenica što sam ekonomist i menadžer pa izuzetno puno vremena trošim na istraživanje tržišta, razrade ekonomskih modela, projekcije poslovanja i korištenja proizvoda i slično. Uvjeren sam da postoji razlog zbog kojeg nitko još ovo nije napravio i trudim se pronaći ga, ali za sada bezuspješno”, povjerio nam se Tomislav. “Inače, u užem timu nas je četvero – Ivana je dizajnerica, Nena stomatologinja, Petar programer, a ja voditelj projekta.

Financiranje i daljnji planovi

Što se tiče novaca – pare nisu problem, para nema! 😀

Vrijedna Denther ekipa upravo dovršava četvrti prototip proizvoda, a istovremeno su u tijeku razgovari s različitim investitorima. Nadaju se da će u roku od nekoliko mjeseci testiranja proizvoda s korisnicima dokazati interes tržišta i ugovoriti prvu rundu financiranja, kojom bi financirali daljnji razvoj proizvoda i povećanje prodaje. “Prema trenutnim procjenama, potrebno nam je oko milijun eura vanjskog financiranja za prvih godinu dana. U procesu smo pripreme i za dizanje kredita HAMAG BICRO-a, koji bi nam pomogao prebroditi ovaj međuperiod”, otkriva Tomislav.

Tržište koje ciljamo je dovoljno veliko da stvori jednoroga, tj. tvrtku procijenjene vrijednosti preko milijardu dolara, ali pod uvjetom da se sve ostalo poklopi. Mi se trudimo da se poklope i te druge stvari”, entuzijastično objašnjava, napominjući da je odustajanje opcija tek kad pronađu objektivan razlog zbog kojeg projekt neće uspjeti ili zbog kojeg neće moći ostvariti svoj potencijal.

Naglašava i da korištenje ove aplikacije neće biti skupo i samo za odabrane:Cilj nam je da bude dostupna kao i Facebook. S vremenom ćemo sve cijene prepustiti tržištu i konkurenciji tako da usluge budu još jeftinije krajnjem korisniku. Što se stomatologa tiče, svatko se može registrirati, riješiti nekoliko slučajeva i tako dokazati svoju stručnost. To je, uz potvrde o školovanju, dovoljno za početak rada na aplikaciji.

Prototip 3
Prototip 3

Aka vas zanima kako će se priča o Dentheru dalje razvijati, možete pratiti novosti na njihovoj službenoj stranici denther.com i prijaviti se za primanje newslettera. Ako ovu mladu ekipu, pak, želite i financijski podržati, slobodno se javite na email vidljiv na web stranici.

And the Oscar goes to…

Znate da na kraju obično idu zahvale roditeljima i publici bez kojih ništa ovo ne bi moglo biti moguće…pa me zanimalo kome je Tomislav zahvalan na dosadašnjoj potpori svom radu!

Puno je ljudi na neki način doprinijelo Dentherovom razvoju, prije svega moj suosnivač Petar Perišić, koji se uhvatio u koštac s programiranjem cijele aplikacije i na čemu radi zadnjih 9 mjeseci. Osim njega, mogu izdvojiti Lanu Ugrčić, voditeljicu Studentskog Poduzetničkog Inkubatora na Ekonomskom Fakultetu, koja nam pomaže na sve moguće načine. Uz njih, Locastic ekipa nam je puno pomogla oko dizajna aplikacije i funkcioniranja iste, dok nam je Grad Split dao financijsku potporu od 20.000 kn”, zahvalan je prvi čovjek Denthera.

Morala sam ga još nešto pitati – zašto vjeruje u Denther?

Jer ima smisla.

Podijeli

O autoru

Romana Ban

Voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih kao izvršna urednica portala Split Tech City. Volonterka u duši, suosnivačica Kluba mladih Split, mama.