Split Tech City je zajednica sastavljena od tvrtki, udruga, institucija, meetupa i pojedinaca koji su posvećeni razvoju tehnološkog sektora u Splitu i regiji.

Postani član

Bili smo na BlockSplit konferenciji i jedva čekamo iduće izdanje!

Marja Radić

Marja Radić

26.05.2023.

Napokon smo dočekali 23. i 24. svibnja! Tada se održao BlockSplit – najveća regionalna Web3 konferencija u Hrvatskom domu Split.

Preko 600 sudionika i 300 tvrtki imalo je prilike uživati u predavanjima i panelima više od 80 stručnjaka iz područja web3 tehnologije, blockchaina, DeFi-ja i kriptovaluta.

Četiri pozornice je nemoguće popratiti istovremeno pa ćemo vam približiti najzanimljivija predavanja i zaključke istih. 

Događaj su otvorili Antonio Perić-Mažar, CEO Locastica i suosnivač konferencije, i Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute UBIK, organizatora konferencije. 

Panel o izazovima decentralizirane znanosti

Uslijedio je prvi panel na temu izazova i prilika decentralizirane znanosti (DeSci), čiji je moderator bio gradonačelnik grada Splita, Ivica Puljak.

DeSci ima cilj izgraditi infrastrukturu za financiranje, stvaranje, pohranu i širenje znanstvenog znanja na pravedan i ravnopravan način upravo kroz Web3 tehnologije.

Na pitanje moderatora je li demokracija relevantna u znanosti i ne bi li bila bolja meritokracija, Joshua Bate, osnivač DeSciWorlda, odgovorio je:

„Ovdje se radi o demokratizaciji pristupa znanju. Treba imati mogućnost vidjeti što je unutra i što se radi, imati pristup znanju i istraživanju.“ 

Michael Shea iz tvrtke Dingle Group istaknuo je važnost decentraliziranog digitalnog identiteta i povjerenje u isto jer je važno imati prave certifikate te moći uvjeriti prave ljude da doniraju ili ulože novac u projekte. 

Block predavanja

Jedno od zvučnijih imena ove godine bila je predsjednica udruge European Blockchain Alliance, Tanja Bivić Plankar. Održala je predavanje o NFT-ovima ističući važnost da im se u budućim projektima odredi utility, odnosno korisnost i stvarna upotreba. 

Sobocan Matjaž iz Apillona smatra da je stvaranje na Web3 tehnologiji kompleksno, ali ne bi trebalo biti. Upravo to radi Apillon: pojednostavljuje gradnju web3 aplikacija i usluga. 

O pozitivnim i negativnim stranama DeFi-ja pričali su Bojan Peček iz Liquity Protocola i Owen Palmer iz Spooky Swapa.

Kao kompetitivno područje koje se svakim danom razvija sve više, DeFi je dobar zbog toga što je dostupan svima, ali samim time je i pod rizikom od mnogih prevara jer je open source community gdje kod svi mogu kopirati.

Rješenje vide u proizvodima koji imaju stvaran use case, a naglašavaju veću odgovornost prema korisnicima kroz stalno testiranje koda. 

Karla Krmpotić upoznala nas je s MICA (Markets in Crypto-Assets) regulacijom koju je Europski parlament odobrio 16. svibnja, a Ivan Pavičić sa Starknet Layer 2, odgovorivši na vječno pitanje kako smanjiti Ethereum fees: omogućiti da blockchain ima veći kapacitet transakcija. 

Radionice, startup natjecanje i umrežavanje

Budući da je cilj konferencije razmjena znanja i iskustva te povezivanje sudionika iz cijelog svijeta, održale su se radionice gdje su polaznici učili o tokenizaciji, stvaranju NFT-ova i smart contracta, te većoj sigurnosti web3 tehnologije, a organiziralo se i BlockSplit4 Startup Pitch natjecanje na kojem je pobijedio Polyflow

Izložbeni dio gdje su bile zastupljene brojne domaće i međunarodne tvrtke, imao je zadaću pružiti priliku za umrežavanje i sklapanje novih poslovnih kontakata.

Kako završiti dva magična dana nego noćnim izlascima i boat partyjem? Došli smo se družiti, izmjenjivati iskustva, možda čak i sklapati poslove i upoznavati jedni druge. A tko više zbližava od pića i plesa? 😉 

Zbog toga – jedva čekamo BlockSplit 2024! 

Fotografije: Maja Prgomet

Podijeli


O autoru:

Marja Radić

Iako sam prvostupnica povijesti i povijesti umjetnosti, gledam daleko naprijed. Zato imam website o kriptovalutama, brdo ljubavi prema nećacima i roditeljima o kojima volim voditi brigu. Sve ostalo stane u famozne tri naše beside: kava, more i sunce.

Pretplati se Pretplati se

Povezane novosti