5G mreža: za i protiv

Naša svakodnevnica je u posljednjih 10-20 godina konstantno izložena razvojima novih tehnologija; počevši od računala koji se koriste tehnologijom integriranih krugova, koja nosi povezivanje elektroničkih elemenata istom tehnologijom i na istoj poluvodičkoj pločici, pa sve do razvoja arhitekture umjetnih neuronskih mreža, koje predstavljaju odstupanje od klasične arhitekture elektroničkih računala.

Peta generacija mobilnih mreža

Štoviše, sve navedene inovacije su dovele do toga da je društvo, blago rečeno, ovisno o tehnologiji. Jedna od novijih inovacija je 5G mreža, koja se označava kao peta generacija mobilnih telekomunikacijskih mreža s pripadajućim uređajima i infrastrukturom. Glavne karakteristike ove mreže su novi skok u brzinama prijenosa podataka i mogućnost većeg broja povezanih uređaja.

5G mreža, kao što naslov kaže, ima svoje prednosti, ali i mane. Mnoga društva u svijetu razglabaju o ovoj tematici te pokušavaju izvući optimalno mišljenje pomoću kojeg bi obje strane bile zadovoljene. Bitno je naglasiti da su i u Hrvatskoj provedeni prosvjedi o navedenoj temi kako bi se potakla svijest o problemu u koje je naše društvo zašlo.

Munjevit prijenos podataka

5G mreža je tijekom 2019. godine, točnije tijekom travnja, postala sve prisutnija u našem razgovoru te se sama tehnologija počela bazirati na munjevitom prijenosu podataka. Ipak, tijekom te godine mreža nije doživjela svoj vrhunac.

Plan koji se postavlja pred industriju je da će u 2020. godini 5G podrška biti dostupna na sve većem broju uređaja. Samsung je već započeo s podrškom, a i od Apple-a se očekuje prvi 5G kompatibilni uređaj. Osim toga, 5G mreža bi trebala postaviti  temelje za bolje umrežavanje raznih vrsta pametnih uređaja, tj. trebala bi podržati Internet Of Things.

Opasnost po zdravlje?

Promatrajući sva poboljšavanja, sve se čini, u najmanju ruku, idilično. Međutim, određeni se problemi kriju u pozadini. Naime, mnogobrojni znanstvenici su već u 2017. godini ukazivali na potencijalne probleme koje ova mreža može prouzročiti po zdravlje. Ukazivanje se provelo preko potpisane peticije, kojoj je bio cilj da se izbjegne postavljanje 5G mreže na tržište toliko dugo dok se detaljno ne istraže njene moguće posljedice. Uz to, provodili su se i mnogi pokusi, među kojima se može istaknuti pokus s miševima, koji na kraju nije pokazao nikakav negativan utjecaj na ta bića. Većina tih istraživanja dolazi iz opskurnih izvora, tako da ne igraju toliko veliku ulogu u raspravama.

Također,  treba imati na umu frekvencije od 700 MHz i 3,6 GHz; one se u osnovi nimalo ne razlikuju od frekvencija koje koristimo na 2G, 3G i 4G mrežama. Nadalje, teorije o ogromnoj opasnosti viših frekvencija elektromagnetskih valova po ljudsko zdravlje često su demantirane od drugih znanstvenih krugova, a određeni dokazi koji navodno postoje odnose se na one više od 100 GHz, što bi značilo da smo na svim frekvencijama ispod te granice prilično sigurni.

Dakle, skoro pa jedina dokaziva i objektivna opasnost se može uvidjeti u povećanom korištenju ukupne količine antena koje zrače.

Na kraju krajeva, društvu jedino preostaje praćenje svih analiza koje nam donosi tehnološka budućnost koju trebamo, u svakom slučaju, pratiti pod budnim okom!

Podijeli

O autoru

Luciano Žaja