WifiTribe posjetio Split: Digitalno nomadstvo kao savršen životni stil!

Prošle subote, 10.9.2016., u suradnji s Wifitribe.co, Klubom mladih Split i udrugom Startup.hr, splitski coworking Amosfera ugostio je meet-up digitalnih nomada, tj. ljudi koji rade online s lokacije koju sami izaberu.

Prije samog druženja posjetitelji su imali priliku sudjelovati na prezentacijama kojima su Katie, Brittnee, Oz i Andre, digitalni nomadi iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske, predstavili svoja iskustva. Oni su govorili o svom putu od obavljanja uredskih poslova od 9-17 do fleksibilnijih poslovnih angažmana, uz koje mogu živjeti gdje god žele i raditi kad ih je volja.

Svi su u svojim prezentacijama istaknuli istu stvar; životni stil kojem su se nadali postigli su posvećivanjem poslu i vrijednim radom. Htjeli su se pobrinuti da njihova strast za putovanjem postane sastavni dio njihova svakodnevnog života, ali i da ta strast bude postignuta na održiv način.

Što su učinili? Krenuli su raditi za tvrtke i dokazivati se kao izvrsni zaposlenici. Zatim su polako reducirali svoje uredsko radno vrijeme prije nego što su se konačno oslobodili tradicionalnog shvaćanja da dobivaš najbolje od svojih zaposlenika samo ako se oni nalaze u istom uredu. Istaknuli su da je ključno izgraditi povjerenje i reputaciju za postići takav odnos s poslodavcem.

0z6e2351

0z6e2332

Započevši s takvim načinom rada, diversificirali su svoje poslove, tako da rade na “projektima iz strasti” dok istovremeno obavljaju nekoliko drugih dogovorenih projekata. Svjesni su da moraju imati svojevrstan pasivni prihod, tj. novac u koji se mogu pouzdati kad posao ide sporije. Ističu da upoznaju i druge digitalne nomade, dijele ideje, surađuju i zajedno se razvijaju.

Sudeći po njima, svatko može postati digitalnim nomadom, bez obzira na nacionalnost. Nakon zanimljivih i korisnih prezentacija uslijedilo je druženje i ‘networking’.

Ako razmišljate o ovakvom načinu života i rada, prije sljedećeg sličnog događanja na adresi Ruđera Boškovića 20/II posjetite stranice koje vam preporučuju Brittnee, Katie, Oz i Andre:

http://www.workingnomads.co/jobs
https://remoteok.io
https://upwork.com
http://stackoverflow.com/jobs?allowsremote=true
https://weworkremotely.com
https://angel.co/job-collections/remote

Share on

O autoru

Startup.hr

Misija udruge je biti neovisna središnja institucija kroz koju splitska tehnološka zajednica ostvaruje svoje opće interese. Vizija udruge je da tehnološki sektor bude najznačajnija gospodarska aktivnost u Splitu.