Gewathon: Aplikacija za upravljanje projektima proglašena pobjedničkom idejom

Protekli je tjedan brojnim studentima i mladima u Splitu bio u znaku poduzetništva, odnosno manifestacije Global Entrepreneurship Week, koja se po prvi put održala i u našem gradu. Riječ je, inače, o globalnoj manifestaciji koja različitim događanjima slavi inovacije, kreativnost i poduzetništvo.

Za splitsko izdanje GEW-a zaslužan je Studentski poduzetnički inkubator s Ekonomskog fakulteta u Splitu, koji je u suradnji s udrugama Klub mladih Split, UPIT (Udruga programera informacijske tehnologije) i Startup.hr organizirao zaista bogat program koji je privukao brojne mlade; tijekom sedam dana imali su priliku sudjelovati na predavanjima i radionicama domaćih i inozemnih stručnjaka.

Zanimljivi tjedan zaključen je 24-satnim natjecanjem u programiranju, tzv. hackathonom, pod nazivom „Gewathon 2016“. Natjecatelji su imali zadatak u timovima razviti svoje aplikacije, i to pod budnim okom svojih mentora, točnije poduzetnika, IT stručnjaka i sveučilišnih profesora, koji su im davali savjete i usmjeravali ih kako što kvalitetnije od ideje doći do finalnog proizvoda.

Gewathon se održavao u Klubu mladih Split, a započeo je u subotu u 10 h. Ukupno 16 natjecatelja i natjecateljica bilo je podijeljeno u 5 timova, koji su razvijali aplikacije vezane za povezivanje hrvatskih turističkih i adrenalinskih ponuda s krajnjim korisnicima, studentske popuste, pomoć pri odabiru odjeće i obuće savjetima prijatelja preko aplikacije, poslovno i financijsko upravljanje projektima i studentsku mentorsku mrežu za instrukcije.

„Timovi su morali ponuditi rješenje određenog problema, i to u obliku aplikacije na bilo kojoj platformi. Kako bismo ih potaknuli na rad u timovima, odnosno suradnju s kolegama različitih struka, zadali smo im da izrade i poslovni plan i aplikaciju, tako da su učili jedni od drugih. Jedan je član morao biti student, a svi su morali biti mlađi od 30 godina. Okupili smo tako šaroliku ekipu studenata s FESB-a, PMF-a, Ekonomskog fakulteta, kao i njihove starije kolege različitih zanimanja. Tijekom 24-satnog natjecanja dva su puta imali dvosatne sastanke s mentorima, koji su ih savjetovali u vezi izrade poslovnih planova i aplikacija“, objasnio je Nebojša Veljanovski iz udruge UPIT.

Među natjecateljima je vladala prijateljska atmosfera i međusobno poticanje, a zahvaljujući kavi, Red Bull-u, voću, pizzama i darovanim krafnama iz Take Away-a, natjecatelji su bili puni energije i probdjeli noć dovršavajući svoje aplikacije.

gewathon

U nedjelju ujutro su trebali obaviti zadnji korak, tzv. pitch – predstavljanje aplikacija peteročlanom žiriju, u kojem su bili: član uprave tvrtke Perpetuum Mobile i suosnivač ZIP inkubatora i bloga Tech.eu Ivo Špigel, osnivač HG SPOT-a Hrvoje Prpić, IT stručnjak Keith Bradley, autor i ‘life coach’ Michael Anderson i serijski poduzetnik Andrey Shtylenko.

ziri
Michael Anderson, Hrvoje Prpić, Keith Bradley, Ivo Špigel, Andrey Shtylenko

Natjecatelji su nakon izlaganja odgovarali na pitanja žirija, u čemu  su se, usprkos neispavanosti, izvrsno snašli.

„Neki projekti će uspjeti, neki će propasti, ali nije ni važno; sad kad ste uletjeli u čudnovati svijet startupa, tehnologije i poduzetništva, držim fige da vas taj virus zarazi i da ga se nikad ne riješite!“, kazao je Špigel natjecateljima, a i ostali su članovi žirija pohvalili njihov trud i ideje.

Lana Ugrčić, voditeljica Studentskog poduzetničkog inkubatora, na završnom je GEW party-u proglasila pobjednike: „Pobjedu je odnijela ekipa pod nazivom Trouble Double, koju čine studentica Maja Dragojević s Ekonomskog fakulteta i njeni kolege Ivan Mršić i Josip Krnjić s FESB-a. Oni su kreirali prototip aplikacije „Project Assistant“ i time osvojili direktan ulazak u Studentski poduzetnički inkubator, ali i novčanu nagradu od 5000 kuna za daljnje razvijanje rješenja.“

Trouble Double
Trouble Double pobjednički tim

„Iznimno sam ponosna na našu pobjedu, koja nam ni u jednom trenutku nije bila primaran cilj. Cilj nam je bio kreirati rješenje za postojeći problem. S ostalim članovima tima upoznala sam se malo prije početka ovog natjecanja. Svatko od nas je preuzeo dio odgovornosti i zadataka te jednakim dijelom doprinio pobjedi. Tijekom ovog natjecanja uspostavljena je nova suradnja, zbog čega mislim da je još istaknutija činjenica da smo radili i funkcionirali kao tim. Zaista mislim da je to jedan od razloga zašto smo odnijeli ovu pobjedu. S druge strane, kreirali smo rješenje do kojeg smo došli jer smo se i sami suočili s problemom nedostatka alata za praćenje i upravljanje projektima. Pobjedničku ćemo ideju nastaviti razvijati kroz program Studentskog poduzetničkog inkubatora“, rekla nam je Maja, inače suvlasnica tvrtke Synergia consulting, specijalizirane za računovodstvo neprofitnih organizacija.

Drago nam je što je i naša udruga sudjelovala u organizaciji cijelog programa te se veselimo novim zajedničkim projektima!

Fotogaleriju sa hackaton-a možete pogledati na Startup.hr Facebook stranici.

Share on

O autoru

Romana Caktaš

Po struci magistra edukacije povijesti i talijanskog jezika, voditeljica programa Kluba mladih Split, voli strastvene i dobronamjerne ljude koji stvaraju promjene za dobrobit cijele zajednice te se nada ostaviti pisani trag o što više njih za startup.hr